Muş Öğretmenevi’nin konferans salonunda düzenlenen panele Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, kadın dernekleri temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Şiddete maruz kalarak yaşamını yitiren tüm kadınlar için bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan panele; HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan, Av. Sevtap Kasımoğlu, Psikolog Tuğba Gül ve Aktivist Nurcan Çetinbaş panelist olarak katıldı.
İlk olarak açılış konuşmasını yapan Muş Kadın Derneği gönüllüsü Psikolog Tuğba Gül, Türkiye’de kadına şiddet ile ilgili çeşitli kuruluş ve kadın derneklerinin raporlarının istatistiklerini açıkladı.
Erkek şiddetini konuşmak için toplandıklarını ifade eden Gül, “Kadına yönelik şiddete hukuk uygulamada yetersiz kalıyor. 2010-2015 yılları arasında bin 134 kadın öldürüldü. Failler koca, sevgili, baba, oğul olarak karşımıza çıkıyor” dedi.
Kadına yönelik şiddeti 4 ana başlık adı altında topladıklarını belirten Muş Kadın Çatısı Başkanı Nurcan Çetinbaş, en büyük sorunun kadın ve erkeğin toplumda eşit olmaması olduğunu söyledi.
Devletin kadın politikasında eksik kaldığını ve kadının karar mekanizmasında yer almamasına değinerek, “Ekonomik olarak büyüyoruz ama kadına şiddet noktasında ise giderek küçülüyoruz. Ama kimse sesimizi duymuyor. Devlet yeterince sesimizi duymuyor. Hep kadınlarda şiddeti sonlandırmıyor. Neden kadınlar sürekli şiddete maruz kalmasına rağmen neden terk etmiyor. Ayrıca kanunda birçok eksiklik var. Şiddet bir davranış biçimi değil bir düşünme biçimidir. Davranış biçimi değişebilir ama düşünce biçimi ne yazık ki değişmiyor. Şiddeti uygulayan kişi şiddeti durdurabilir. Bir kadın ve çocuk şiddeti durduramaz ancak kendini korur. Fakat biz biliyoruz ki bu şiddete erkeğin kendisi son verebiliyor. Bu ülkede şiddete aslında kanunda bir eksiklik var. Hep iyi hal indirimi alıyor. Kadın mini etek için öldürülebiliyor, bunun içinde indirim alıyor. Bu kadar kadın katlediliyor, kadın bakanlığı yok, hatta birimler kapatılıyor” diye konuştu.
Kanunlarla ilgili detaylı açıklamalarda bulunan Av. Sevtap Kasımoğlu’nun açıklamasından sonra kadının siyasi alandaki konumu ile ilgili HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan bir konuşma yaptı. Çelik, “Türkiye’de kadınların özellikle siyasette elin yapısından dolayı yeteri derece temsil edilemedikleri gerçeği ile karşı karşıyayız” dedi.
Kadın haklarında siyasi parti olarak HDP’yi örnek gösteren Çelik, “Elbette ki konuşmam da zaman zaman haklı gururumu yaşayarak, HDP’den örnekler vereceğim. Çünkü kısa bir süre önce Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde tarihte bir ilk olarak kadın grup toplantımızı yaptık. Her ne kadar Türkiye’de ulusal basında konuşulmasa da dünyanın bizi konuştuğunu biliyoruz. Hakikaten farklı bir gururdu bizim için. Biz meclisteki tüm kadınlara da bulunduğumuz her yerden haber gönderiyoruz. Her yerden sesleniyoruz. Ortaklaşmak ve gerçekten kadını toplumda siyasette, siyasal alanda, ekonomik alanda, yaşamın her alanında görünür hale kılmak için tüm partilerdeki kadınları ortak çalışma için davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kadın sayısına değinen Çelik, “Biz HDP olarak tabi ki 7 Haziran seçimlerinde 80 milletvekili ile parlamentoya gittiğimizde bunun 32’si kadınlardan oluştu. TBMM’de de ilk defa bir kadın grubu oluşturduk. Netice itibari ile 24 kadın ile parlamentodayız. Oransal anlamda tabi ki yine en yüksek oran HDP’de” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmalardan sonra soru cevap kısmına geçildi. Ardından HDP Muş Milletvekili Çelik ve diğer katılımcı kadınların hükümet konağına kadar yürüyüş yapmasıyla panel son buldu.
Muş'ta Kadına Yönelik Şiddet İle Mücadele Paneli
Muş Kadın Platformu, Kadına Yönelik Şiddet ile Mücadele Günü dolayısıyla ‘Kadınlar yaşasın diye buluşuyoruz’ paneli düzenledi.