Muş'ta Lale Festivalinin 2'İncisi Düzenlendi

Muş'ta Lale Festivalinin 2'İncisi Düzenlendi

Muş’un Korkut ilçesininin, ilçe oluşunun 25’inci yıldönümü dolayısıyla 2’inci Lale Festivali düzenlendi.

Korkut’un ilçe oluşunun 25. yıldönümü ve 2. Lale Festivali halkoyunları, fotoğraf sergisi ve Muşlu sanatçıların sahne almasıyla coşkulu bir şekilde kutlandı. İlçe girişinde bulunan mera alanında düzenlenen festivale Vali Vedat Büyükersoy, Belediye Başkanı Feyat Asya, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, İl Emniyet Müdürü Ahmet Cemal Çalışkan, Korkut İlçe Kaymakamı Bekir Abacı, Korkut Belediye Başkanı Haşim Arık, AK Parti İl Başkanı Namık Ergün, Kızılay Denetim Kurulu Üyesi ve Muş Şube Başkanı Cengiz Koç, kamu kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu üyeleri, Muş Alparslan Üniversitesi öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.

Çadırların ve çeşitli stantların kurulduğu festivalin açılış konuşmasını yapan İlçe Belediye Başkanı Haşim Arık, geçen yıl birincisini kutladıkları Lale Festivali’nin bu yıl 2’incisini düzenleme sevinci içerisinde olduklarını belirterek “Dostluğu, kardeşliği simgeleyen, figür olup doğanın cömertliği, ilçemizi bereketli topraklarında yetişen lale çiçeği, doğuda Muş’un Korkut ilçesinden batıya sevgi selamı olsun. O temenniyi buradan tüm insanlığı seven insanlara yolluyorum” dedi.

Festivalin anlam ve önemine değinen İlçe Kaymakamı Bekir Abacı, tüm katılımcılara teşekkür ederek asıl amaçlarının ilçenin tarihini, doğa güzelliklerini ve Muş lalesini tanıtma olduğunu söyledi.

Festivale yoğun katılımın olmasından dolayı herkese teşekkür eden Kaymakam Abacı, amaçlarının Muş Lalesi’ni tanıtmak olduğunu kaydetti.

Abacı, “İlçemizin değerlerinden, Muşumuzun çok kıymetli hâzinesi olan ancak şuana kadar değeri anlaşılamamış, ulusal ve uluslararası tanıtımı yapılamamış saklı hâzinemiz olan Muş Lalesinden bahsetmek isterim. Lale zambakgiller familyasından Tulipa cinsini oluşturan güzel çiçekleri ile süs bitkisi olarak yetiştirilen, soğanlı, çok yıllık otsu bitki türlerinin ortak adıdır. Türkçemizden İngilizceye geçen ender kelimelerimizden olan Tülbent kelimesi Tulip adını almıştır. Anavatanı Pamir, Hindukuş ve Tanrı dağlarıdır. Türkler göçleri esnasında bu bitkinin soğanlarını Anadolu’ya getirmiştir. 1500’lü yıllarda Avrupa’ya Anadolu’dan giden lale özellikle Hollanda’da çok yaygındır. Soğanlarının üzerinde zarımsı bir örtü bulunur. Etli ve yeşil 2 ila 8 arasında yaprağı vardır. Çiçekler, saplar ucunda çoğunlukla bir, bazen ikidir. Çiçek parçaları altılıdır. Kırmızı, sarı ve ara tonlarda renklere sahiptir. Muş ovası yoğun Kar yağışından sonra, bereketin ve yeniden doğuşun timsali olarak Nisan yağmurlarıyla "Yeni Gelin" gibi süslenir. Bu süslerin en kıymetlisi de Muş Lale’ sidir” diye konuştu.

BAŞKAN ASYA’DAN BİRLİK VE BERABERLİK MESAJI

Belediyeciliğin alt yapı ve diğer hizmetlerin yanında sosyal ve kültürel hizmetlerle bir bütün olduğunu ifade eden Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, birlik ve beraberlik mesajları vererek, “Belediyecilik, elbette alt yapı ile birlikte sosyal ve kültürel hizmetlerinde bir bütün olarak halka sunulan hizmetlerin bir bütünüdür. İhtiyacımızın olduğu birlikte yaşama kültürümüzü daha da güçlendirmek amacıyla bu etkinliklerin kıymeti tartışılmayacak kadar büyüktür. Dolayısıyla dağlarımızda yeşeren umutların ovada da nevşu neva görmesi ve ilim ile medeniyet yurdu olarak filden rahmeti rahmana kavuşan tüm büyüklerimizi rahmetle anıyorum. Onlar adına Muş Ovasında medeniyet kurmuş ve medeniyetlerin açılımını yapan Malazgirt’ten bütün Anadolu’ya kucak dolusu selam gönderiyorum. Bizim ilkemiz birlikte yaşama kültürünün güçlendirilmedir” dedi.

“MUŞ BU TÜR FESTİVALLERLE TANINACAK”

Vali Vedat Büyükersoy ise Muş’ta oluşturulan ‘Barış ve Huzur Ormanı’ ile ilgili açıklamalarda bulunarak “Muş’umuz ovasıyla, lalesiyle, üzümüyle, toy ve telli turnasıyla meşhur. İnşallah bu meşhur ilimiz huzuruyla, güveniyle, kardeşliğiyle bütün dünyada tanınacak ve bu tür festivaller bunlara vesile olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle bu festivali düzenleyenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmalardan sonra festivale katkıda bulunanlara plaketler verildi.

Ardından Muşlu Türk Halk Müziği Sanatçısı Serpil Aktaş, Halk Müziği Sanatçısı Yavuz Canpolat ve yerel sanatçıların sahne almasıyla katılımcılar halaylar çekerek doyasıya eğlendi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile