Mus'ta Manda Besiciligi Vatandasa Gelir Kapisi Oldu

Mus'ta Manda Besiciligi Vatandasa Gelir Kapisi Oldu

Mus’ta 2018 yilinda devlet destegi ile dagitilan ve sayisi her geçen gün artan mandalar, hayvancilikla ugrasan vatandaslara gelir kapisi oldu.

1 milyon 300 bin küçükbas ve 350 bin büyükbas hayvan varligiyla Türkiye’nin önemli hayvancilik merkezlerinden biri olan Mus’ta geçimlerini besicilikle saglayan vatandaslar, devlet destekli manda yetistiriciligine ilgi gösteriyor. Manda besleyerek geçimlerini saglayan vatandaslar elde ettikleri süt, peynir, tereyagi ve yogurttan ihtiyaç duyduklari miktari evlerine alirken, ihtiyaç fazlasi ürünleri de satiyor. Günde iki kez sagimi yapilan mandalar, günün büyük bir bölümünü köyün yakinindaki sulak arazide geçiriyor.

“Devletin destekleriyle manda sayisini artirdik”

Korkut ilçesine bagli Sazlikbasi köyünde mandacilikla ugrasan besicilerden Cezayir Güngör, hayvanciligin kendilerine dededen kalma bir meslek oldugunu söyledi.

Mandaciligin 150 yildan bu yana köyde sürdürüldügünü ifade eden Güngör, “Devletin destekleriyle manda sayisini artirdik. Su anda benim 30 mandam var, köy genelinde ise 800 manda var. Geçim kaynagimiz mandacilik üzerine kurulu. Mandanin yogurdunu, peynirini, tereyagini ve buzagini satiyoruz. Geçimimizi böyle sagliyoruz. Yogurdun kilosunu eskiden 10 liraya satiyorduk ama su anda 15 liraya satiyoruz. Tereyaginin kilosunu 220 liradan, peynirin kilosunu da 100 ile 120 lira arasinda satiyoruz. Buna ragmen ürün bulunmuyor. Müsteriler ürünleri gelip evimizden alip götürüyor” dedi.

Köy çevresinde mandalarin ihtiyaç duydugu bol miktarda su ve çamurun oldugunu anlatan Köy Muhtari Ridvan Cankaya ise “Bundan dolayi inek besiciligi pek yapmiyoruz. Manda besliyoruz. Bu isle ugrasan köy sakinlerimizin bazilari sütü satarken bazilari ise kis ihtiyaçlari için peynir, yogurt ve tereyagi üretiyor. Su olmazsa manda yasayamaz. Burada hem kamis hem sazlik hem de çamur var. Ondan dolayi mandacilik yapiyoruz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile