Makamında İHA muhabirine meyvecilik ve bağcılıkla ilgili açıklamalarda bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, il genelinde meyveciliğe uygun olan alanların tamamını tespit ettiklerini ve il genelindeki bağların haritasının çıkarıldığını söyledi.
2016 yılında İl Özel İdaresi’nin destekleri ile tespit edilen alanlarda talep eden çiftçilere meyve bahçeleri oluşturacaklarını, ayrıca gelecek yıl DAP destekleri ile meyveciliği geliştirmeyi hedeflediklerini açıkladı.
“BAĞCILARA TEKNİK DESTEK VERECEĞİZ”
Bağcılığı önemsediklerini söyleyen Çolakoğlu, “Geçen yıl arkadaşlarımız bağcılığa büyük bir önem verdiler. İlimizdeki bağların haritası çıkarıldı. Bu yıl sezon başlamadan önce il genelindeki tüm bağcıları davet edeceğimiz bir kurs açacağız. Bağ yetiştiriciliği, budama, ilaçlama ve zararlı hastalıklarla mücadele konularında bağcılarımızı bilgilendireceğiz. Bu kursu verdikten sonra kursiyerlerimizi bağcılığın yoğun olduğu Malatya iline götürmeyi ya da Malatya’dan buraya tecrübeli bağcılar getirip bir buluşma sağlayarak eğitimlerimizi uygulamalı bir şekilde neticelendirmeyi planlıyoruz” dedi.
“DAP DESTEKLERİ İLE MEYVECİLİĞE GELİŞTİRECEĞİZ”
Doğu Anadolu Projesi’nin (DAP) destekleri ile bağcılık ve meyvecilik alanlarında projeler hazırlamayı planladıklarını kaydeden Çolakoğlu, “DAP destekleri ile yeni bağ alanları oluşturmak gündemimizde ve çalışmaları sürüyor. Karaağaçlı beldesinden bu konuda yoğun bir talep var. Yine DAP idaresinden destek alarak yeni meyve alanları oluşturmayı da planlıyoruz. İlimizde meyveciliğe uygun olan havzalarda meyve bahçeleri kurmak için çalışmalar yapacağız. Birbirine yakın olan havzalarda kümelenme modeli ile meyve bahçeleri ilimiz için önemli bir adım olacaktır. İlimizin meyvecilik ile ilgili noktaları bellidir zaten” diye konuştu.
“KİRAZ YETİŞTİRİCİLİĞİ MUŞ İÇİN ÖNEMLİDİR”
Kirazın pazar sorunu olmadığını, bu alanda yapılacak yatırımların önemli faydalar sağlayacağını ifade eden Çolakoğlu, “Kirazı çok önemsiyoruz. Mevsim olarak Türkiye’de her yerin kirazı bittikten sonra Muş’un kirazı yeni çıkıyor. Bu çok önemli bir avantaj. Bunun için kiraz pazarına hitap edecek bir kiraz potansiyeli oluşturursak ilimize önemli bir katkı sağlayacağız. Pazar problemi olmayan bir ürün para kazandırır. İlimiz kiraz, elma, armut, ayva ve ceviz için son derece uygundur. Bu alanlardaki ekimleri ovaya inmeden başarıya ulaştırmayı düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Muş'ta Meyvecilik Geliştirilecek
MUŞ – Muş Gıda, Tarım ve Hayvancılık Muş İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, Muş’un meyvecilik için önemli bir il olduğunu belirterek, belirlenen havzalarda meyve bahçeleri oluşturmak için çalışma başlatacaklarını söyledi.