Muş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla farkındalık oluşturmak için açık havada stant kurdu. Muş Valiliği önünde düzenlenen etkinliğe Vali Vedat Büyükersoy, Vali Yardımcısı Ercan Öter, İl Defterdarı Mustafa Yumuşak, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Cevdet Arslan, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü Hamdullah Karasu, İl Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Ali Kartal, kurum amirleri ve çok sayıda öğrenci ile vatandaş katıldı.
Dünya Süt Günü dolayısıyla açılan stantta sütün önemine değinen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğlu, süt içme alışkanlığının küçük yaşta kazandırılması gerektiğini söyledi.
Özellikle yetişkinlerin süt tüketmesi gerektiğini ve çocuklarda da bir düzen oluşturulmasına dikkat çeken Ergün, “Amacımız; sağlıklı nesillerin yetiştirilmesine yardımcı olmak, yurtiçi talebi canlandırmak, her yaş grubundaki bireylere süt içme alışkanlığı kazandırmak, süt ve süt ürünlerinin besin değeri konusunda kamuoyunun aydınlatılarak tüketimi artırmaktır. Kampanyanın hedef grubu 7’den 70’e tüm bireylerdir. Başta gelişme çağındaki çocuklar olmak üzere herkesin vücudu için gerekli olan süt vazgeçilmez bir besin kaynağıdır. Süt proteinin biyolojik değeri bitkisel proteinden daha yüksek olduğundan diğer proteinlere göre vücut daha iyi yararlanmaktadır” dedi.
Süt yapısındaki kalsiyum ve fosfor ile kemiklerin ve dişlerin gelişmesini sağladığını hatırlatan Ergün, “Bünyesindeki şeker, beyin ve sinir sisteminin daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Vücuttaki kolesterol düzeyini düşürerek kilo kontrolü sağlar. Büyüme ve gelişimi destekler. Dişleri korur ve çürükleri önler. Hücre ve doku oluşumda rol alır. Beynin gelişmesinde ve çalışmasında faydalıdır. Kemikleri sertleştirir. Bağışıklığı güçlendirir” diye konuştu.
“ÇOCUKLARDA SÜT TÜKETİMİNİ ALIŞKANLIK HALİNE GETİRİN”
Süt tüketiminin çocukluk döneminde alışkanlık haline getirilmesi gerektiğini dile getiren Ergün, “Böylece geleceğimizin güvencesi çocuklarımız daha sağlıklı ve daha güçlü, başarılı nesilleri oluşturacaklardır. Bu kapsamda ülkemizde anaokulu ve ilkokul çağındaki çocuklara ‘Okul Sütü Programı’ kapsamında haftanın üç günü süt dağıtımı yapılmaktadır. Kişi başına yıllık süt tüketimi İngiltere’de 100, İtalya’da 63, Finlandiya’da 139, İsveç’te 111, Fransa’da 68, Romanya’da 75 litre iken ülkemizde ise bu miktar sadece 24 litredirdir. Vücudumuzun ihtiyacı olan besin öğelerini karşılayabilmesi için her yaş grubu insanın günlük iki bardak süt içmesi gerekmektedir. 21 Mayıs Dünya Süt Günü bir başlangıç olsun ve lütfen kendimiz için günde iki bardak süt içmeyi alışkanlık haline getirelim” ifadelerini kullandı.
“SÜT, MUŞ HALKI İÇİN GEÇİM KAYNAĞIDIR”
Yapılan açılış konuşmasından sonra öğrenci ve vatandaşlara süt ile broşür dağıtan Vali Vedat Büyükersoy ise, “Süt çok önemli bir gıda maddesidir. Ülkemizde süt üretimi 24 litredir. Gerçekten çok az. Sağlıklı bir birey olmak, yaşam kalitemizi yüksek tutmak için süt tüketmeliyiz. Sağlık çalışanlarının da ifade ettiği gibi, süt tüketimi özellikle kemik gelişimi ve ileri yaşlarda sağlık problemleri yaşamamak için çok önemlidir. Özellikle çocuklarımıza süt tüketimi konusunda, büyüklerimiz örnek olmalıdır. Çocuklarımızın süt tüketimi alışkanlığı kazanması sağlanmalıdır. Süt ayrıca, Muş halkı için geçim kaynağıdır. Hem sağlıklı bireyler olmak hem de tarım ve hayvancılık ile iştigal eden vatandaşlarımızın gelirinin artmasına katkı sağlamak, hepinize sağlıklı bir yaşam diliyorum ve çocuklarımıza, gençlerimize örnek olalım” şeklinde konuştu.
Muş'ta Öğrenci Ve Vatandaşlara Süt Dağıtıldı
Muş Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, "21 Mayıs Dünya Süt Günü" dolayısıyla düzenlediği etkinlikte öğrenci ve vatandaşlara süt dağıttı.