Muş’ta Sosyal Güvenlik Reformu Toplantısı

Muş’ta Sosyal Güvenlik Reformu Toplantısı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Muş İl Müdürlüğü tarafından sosyal güvenlik reformu tanıtım toplantısı düzenlendi.

Muş Esnaf Sarayı Bendevi Palandöken Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya Vali Yardımcısı Çetin Kılınç, İl Emniyet Müdürü Muharrem Durmaz, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve davetliler katıldı.

Toplantıda konuşan Sosyal Güvenlik İl Müdürü Enver Özbek, her insanda ve her toplumda bir yarın endişesi olduğuna dikkat çekerek, ‘yarınım acaba ne olacak?’ sorusuna çözüm olarak sosyal güvenlik sisteminin bulunduğunu vurguladı. Özbek, “Bu sistemi sağlam temellere oturtmak ve iyi yönetmek lazımdır. Sistemin bazı parametrelerinin, özellikle gelir gider dengesinin muhafazası çok önem arz etmektedir. Bu dengeleri belirleyen unsurların başında çalışan ve emekli olan sigortalılar oranı gelmektedir. Sistemin sorunsuz yürümesi için OECD kriterlerine göre en az 4 çalışana 1 emekli olması gerekmektedir” dedi.

Ülkemizde 2 çalışana 1 emekli oranını dahi tutturamamış durumda olduğumuzu hatırlatan Özbek, “Bu dengeler ülkemizde yetmişli yıllara kadar muhafaza edilmiş, ancak daha sonra geçmiş yıllarda getirilen erken emeklilik sistemleri ve prim afları sistemin dengelerini hayli bozmuştur. Ancak, son dönemlerde konunun önemi ülkemizde de anlaşılmış, gerekli hassasiyetler gösterilerek, kalkınma planlarında kayıt dışılığa yer verilmiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca diğer Bakanlıklarla birlikte yürütülmesi amacıyla Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele (KADİM) projesi hazırlanmış ve yürürlüğe konulmuştur. Hatta bu konuda 5510 Sayılı Kanunla kurumumuzla birlikte diğer kurumlara da önemli sorumluluklar yüklenmiştir. Artık kayıt dışı ile mücadele bir hükümet ve devlet politikası haline gelmiştir. Yapılan Sosyal Güvenlik Reformu bu alanda atılmış çok önemli bir adımdır. Reformun yürürlüğe girmesi ile birlikte, bazı alanlarda hemen etkisi görülmeye başlamış yüzde 50’ler seviyesinde olan kayıt dışılık günümüzde yüzde 37,50’ler seviyesine düşürülmüştür” diye konuştu.

Muş’ta 2008 yılında 15 bin 41 olan sigortalı sayısının 2012 yılında 18 bin 513 rakamına ulaştığını belirten Özbek, “Reformun olumlu yansımalarından biri de bütün vatandaşların genel sağlık sigortası kapsamına alınmış olmasıdır. Kısaca SGK, toplumun geleceği adına önemli bir kurum ve bir ülkenin kaderidir. Bu kurum ne kadar güçlü kılınırsa vereceği hizmetler de o oranda kaliteli olacaktır. Bu nedenle, yapmış olduğumuz toplantının en önemli amaçlarından biri, sosyal güvenliğin önemini anlatmak ve farkındalık oluşturmaktır” diye konuştu.

Toplantı daha sonra reformun getirmiş olduğu yenilikleri anlatan sunumla devam etti .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile