Muş'ta Sulama Kanalları Susuz Kaldı

Muş'ta Sulama Kanalları Susuz Kaldı

Muş merkeze bağlı Kıyık Köyü Muhtarı Mustafa Sönmez, 1977 yılında yapılan ana sulama kanallarından 5 yıldır su akmadığını ve çiftçilik yapan vatandaşların mahsullerini sulayamadıklarını öne sürdü.

Kıyık Köyü Muhtarı Mustafa Sönmez, sulama kanallarının 5 yıldır susuz olduğunu iddia ederek, Muş Ovası Sulama Birliği’nin kendilerini mağdur ettiğini savundu. Çiftçilerin drenaj yardımıyla bir kilometrelik sulama borusu döşeyip ürünlerini sulamaya çalıştıklarını belirten muhtar Sönmez, 404 hane ve 17 bin metrekare alana sahip bir köy olarak geçimlerini çiftçilikten sağladıklarını söyledi.

Muş Ovası’nın göbeğinde yer aldıklarını ve sulama kanallarının susuz kaldığını belirten Sönmez, “1977 yapımı sulama kanallarımız kusurlu ve kullanılamaz haldedir. Muş Ovası Sulama Birliği, özel bir kuruluş olduğu için ekipman ve malzemesi yok, ama özel bir kuruluş olduğu için bizi oraya bağlamışlar. Sayın Valimizin yardımıyla Devlet Su İşleri tüm ekipmanları 10 günlüğüne kendilerine tahsis etti, fakat Kıyık köyüne bir tane araçları girmemiştir. 5 yıldır bu kanallara bir damla su girmemiştir. Bu kanallara su girse dahi kırık olan yerlerden dolayı istesek bile su gelmez. Muş Ovası Sulama Birliği’ne her gün müracaat ediyoruz, ‘suyu getireceğiz’ diyorlar. Bugün de bizzat kendim görüştüm. Maddi imkansızlıklardan dolayı su veremiyorlar. Şu an yazın sonuna yaklaşıyoruz, köyümüzde pancar söküm mevsimi bir ay sonra son buluyor ve daha bu kanala su girmediğine göre nasıl ürün alabiliriz ki? Köyümüzde 10 bin dönümden fazla silajlık mısır ekimi var, 4 bin dekardan fazla şeker pancarı ekimi var ve Muş Şeker Fabrikası’nın bel kemiği olan bir köy. Muş Ovası Sulama Birliği Başkanı Zülküf Erikli’ye buradan soruyoru,m bugün su gelmezse ne yapabiliriz? Suyumuz olmadığı takdirde biz pancardan nasıl verim alabiliriz? 2 bin 300 vatandaş perişan bir durumda. Bugünden sonra ilgilenilse bile su gelmediği için hiçbir şansımız yok artık. Buradan bir yardım talebinde bulunmuyorum. Ürün kaybımız hat safhada, yalnız bu kanala bir çözüm bulunmasını talep ediyoruz” dedi.

Sulama konusunda yer altı su seviyesinin yüksek olmasının kendileri için tek avantaj olduğunu kaydeden Sönmez, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu konuda şanslıyız, drenaj vurduğumuz takdirde 6 metrede su çıkma ihtimali var. Bu işte biraz külfetli bir iş ve kuyudan drenaj yoluyla çıkardığımız sudan bile sulama birliği bizden para alıyor. Bir sondajın bize maliyeti 2-3 bin TL arasında değişiyor. Sulama birliği bundan dahi benden para alıyor, bize su getirsin parasını alsın. Bazı vatandaşlarımız bir kilometreye yakın sulama borusu döşeyerek Murat Nehri’nden tarlasını sulamaya çalışıyor. Murat Nehri köyümüzün yakınından geçtiği için bir kısım arazimizi oradan sulayabiliyoruz. Yaz ayında olduğumuzdan su seviyesi düştüğü için kuyularımız da kuruma seviyesine geldi.”

Muş Ovası Sulama Birliği Başkanı Zülküf Erikli ise, o köydeki bazı sulama kanallarının tahrip olması nedeniyle 20 yıldan bu yana su verilmediğini belirterek, "Hiçbir şekilde su vermediğimiz çiftçiden ücret talep etmiyoruz. Sondaj çalışması yapan kişilerden de ücret alınmamaktadır" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile