Konuyla ilgili makamında gazetecilere açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Necmettin Dede, projeyle Kale Mahallesi’nin bugünkü halinden kurtulacağını söyledi.
Projenin birinci etabının bitmesi halinde bütün mahallelerin bunun peşinden koşacağını ifade eden Başkan Dede; “Kentsel dönüşümle Kale Mahallemiz bugünkü halinden kurtulacak ama biz hemşehrilerimize bunu anlatamıyoruz. İnşallah kentsel dönüşüm, Kale Mahallesi’nin birinci bölümünde bittiği an bütün mahallelerimiz bunun peşinde koşacaktır. Ben de kentsel dönüşümün bu kadar güzel olacağına inanmıyordum. Ankara’da gördükten sonra bu işin peşine düştüm” dedi.
2 aylık tapuların dönüşüm süreci olduğunu ifade eden Dede; “Tapuların dönüş sürecinden sonra ilk kazma vurulacak. Sonbahar mevsiminde kazma vurulmasını bekliyoruz, ama eğer bu sene yetişmezse 2013 yılının nisan ayında kazma vurulacak” diye konuştu.
Zafer, Minare, Dere ve Muratpaşa mahalleleri için de kentsel dönüşüm uygulamak zorunda olduklarını vurgulayan Dede; “Eğer kentsel dönüşüm bu 3 mahallede yapılırsa Muş’un kaderi değişecektir. Şu anda Zafer Mahallesi’nde kentsel dönüşümü düşünerek inşaat yapmayı durdurduk. Kentsel dönüşümü halka iyi anlatamıyoruz. Eğitim düzeyinin en düşük olduğu, anlayışın çok düşük olduğu bir ilde yaşıyoruz. Ben dahil büyük çoğunluk anlamak istemiyoruz. Türkiye’nin 35 vilayetinde kentsel dönüşüm başladı.
Bu kadar şehirde yapılıyorsa bizim ilimizde niye yapılmasın. Herkes bu işi belediyenin yaptığını düşünüyor. Belediye bu projede sadece elçi görevi üstlenmiş durumda. Bizim de orada arsamız var ve ona göre daire alacağız. Bizim bunda başka herhangi bir kar veya zararımız yok. Anlaşamayan mahkemeye gitsin. Kale Mahallesi’nde bu şekilde yaşamayı kabul etmemeliyiz. Bu bizim kaderimiz olmasın. Herkes çoluk çocuğunun kaderini düşünerek hareket etsin. Bu projenin dönüşü olmaması gerekir” diye konuştu.
Kale Mahallesi’nin mevcut durumda altyapısının düzeltilmesinin çok maliyetli olduğunun altını çizen Dede; “Milyonlarca lira harcasanız yine de düzeltemezsiniz. Kentsel dönüşümle 2 yıl içinde bu sorun çözülecek. Burada sadece üstyapı değil, altyapı çalışması da var. Benim su kaybımın yüzde 30’u Kale Mahallesi’nde yaşanıyor. Bunun yanında buradaki kanalizasyon ve sulama kanallarını temizleme gücümüz yok. Kanalizasyonlar şu anda evlerin önünden gidiyor. Bu proje sayesinde Ankara’nın nasıl toparlandığını gördük. Muş’ta TOKİ’nin yaptırdığı binalar var. İlk zamanlarda itibar görmeyen bu binalar için vatandaşlar şimdi sıraya girmiş durumda” şeklinde konuştu .
Muş’ta Uygulanacak Kentsel Dönüşüm Projesi
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Muş’ta uygulanacak Kale Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’nin süreci belli olmaya başladı. Tapu dönüşümünün ardından ilk kazma vurulacak.