10 MÜSİAD üyesiyle yapılan gezide Tunus Tarım Bakanı başta olmak üzere yatırımcı ve ajanslarla yapılan görüşmeler sonunda tarım ve inşaat alanında birlikte çalışmanın kapısı aralandı. Şube Başkanı Resül Lekesiz, Tunus ziyaretini "Tahsis var, yatırım var, pazar var, bundan sonrası sadece harekete geçmektir" şeklinde özetledi.
MÜSİAD Antalya Şube Başkanı Resül Lekesiz, gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, 20 gün önce gerçekleştirilen Tunus gezisi hakkında bilgi verdi. Dört gün üzerinden gerçekleştirilen Tunus gezisinin çok verimli geçtiğinin altını çizen Resül Lekesiz, Türkiye'nin tarım ve turizmde başkenti olan Antalya'nın Tunus'la ilgili yapacağı çok şey olduğunu ifade etti.
"BİZİMLE ÇALIŞMAK İSTİYORLAR"
MÜSİAD'ın çok sayıda faaliyetlerinden birinin de senede iki kez yurt dışı gezisi düzenlemek olduğunu hatırlatan Lekesiz, "Bunu yaparken öylesine turistik gezi olmasının dışında üyelerimizin çoğunlukla ticaretlerini olduğu alanlarda karşılıklar bularak bunu somut ticaret hale getrime arzusu içindeyiz. Tunus'a da bu amaçla gittik. Antalya Turizm ve Tarımla ilgili bir başkent pozisyonunda ise Tunus'ta Antalya'nın ikizi gibi. İklim olarak aynı Antalya özelde tarım ve turizme dayalı ekonomik dinamikleri olan bir yerken Tunus ülke olarak tarım ve turizme dayalı" dedi.
"TÜRKİYE'Yİ ÖNEMSİYORLAR"
Arap baharının ve sonrasında 2011 yılında kurulan hükumetin ardından artık Tunusluların kendi topraklarına sahip olduklarını ancak özellikle tarımsal sanayi ve teknolojiye ihtiyaçları olduğunu hatırlatan Lekesiz, şunları kaydetti:
"Türkiye'yi önemsiyorlar, 'Biz İtalyanlardan İspanyollardan sıkıldık artık sizinle çalışalım' diyorlar. Zeytinde çok iyiler. Dünyada ikinci sıradalar onun dışında üzüm şeftali ve turunçgillerde iyiler. Çok verimli, bakir arazileri var. Termal arazileri var. Termal kaynakları olan, enerjiye ihtiyaçları olmayan toprakları var. O bölgede Fas ve Cezayir sebze üretiminde biraz daha iyiyken, Tunus bu alanda geride kalmış. Antalya'dan destek almak istiyorlar. Hali hazırda ticaret konusunda bize göre çok ciddi avantajları var. Ticarette uçak kargoyu geliştirmiş, pazar noktasında bakıldığında Dubai'ye uçakla mal gönderiyor, Libya'yı, Arabistan'ı besliyor."
"ANTALYA'YA DAVET ETTİK"
Tunus'ta ilk olarak Büyükelçiliğe gittiklerini ve Tunus hakkında brifing aldıklarını hatırlatan Resül Lekesiz, ardından tarım alanında bakanlık ayarında olan APİA isimli ajans ile toplantı yaptıklarını, son olarak Ticaret Odası'ndan bir ekiple görüştüklerini ifade etti.
Lekesiz, "Onları Antalya'ya davet ettik. Tarım Bakanı ile görüştük. Samimi bir şekilde Türklerle hareket etmek gibi bir talepleri var. Bizim ecdadımızın orada kaldığı dönemden sonra 75 yıllık Fransız sömürgeliği, gerçekleri görmelerinde etkili olmuş. Bizim kültürümüzde işgal sömürü ötekileştirmek yok. 'Bizim dedelerimiz ne niyetle geldiyse yıllar önce, biz de bugün o niyetle geldik' dedik. Bu da çok etkili oldu. Geçmişte Osmanlı toprağı olan yerler tabiri caizse Osmanlı'ya ihanet eden bütün sosyal kesimler, sonraki dönemlerde mukayeseyi yapınca bizim önemimizi daha iyi anladılar" diye konuştu.
500 MİLYON TL KREDİ
Tunus'ta özellikle Türk yatırımcı için de çok güzel bir altyapı hazırlandığını, Türkiye tarafından tarım alanında değerlendirmesi için bir 500 milyon TL tutarında kredi açtığını söyleyen Resül Lekesiz, "Bu kredi açılırken, kullanımı o yatırımlarla ilgili teknolojinin Türkiye'den satın alınmasına ve Türklerle yapılacak ortaklıklara bağlanmış. Başka türlü bu krediyi kullanamıyorlar. Tunus'ta 10 milyon TL tutarında bir yatırım yapacaksanız, 2,5 milyon TL tutarındaki nakit parayla bunu yapabiliyorsunuz. Yüzde 25'ini krediden kullanıyorsunuz, yüzde 50'si ülkedeki bankalar tarafından leasing yöntemiyle çok uzun vadeli olarak veriliyor" ifadelerini kullandı.
"İNŞAAT SEKTÖRÜNDE DE İŞ YAPILACAK"
19 Aralık tarihinde bölgesel MÜSİAD toplantısının Antalya'da yapılacağını ve bu toplantıya Tunuslu heyetleri de davet edeceklerini hatırlatan Resül Lekesiz, fuar formatında gerçekleşecek olan toplantıda Tunuslu heyetin Antalyalı üyeleriyle ikili görüşmeler yapmalarının sağlanacağının da altını çizdi. Lekesiz, "Üç, dört günlük programda ikili iş görüşmeleri olacak, kendi sektörleriyle ilgili fabrikalar ve tesisler gezdirilecek ve arzu ettiğimiz ticaretler başlayacak diye düşünüyoruz" dedi
Tunus Tarım Ajansı APİA ile de MÜSİAD olarak bir protokol imzalayacakları belirten Lekesiz, sözlerini şöyle tamamladı:
"Sadece tarım değil inşaat sektöründe de aynı şekilde. Bizde 20 yıl önce moda olan cephe malzemeleri orada daha yeni uygulanıyor. Türkiye inşaat sektöründe çok iyi, Çin'den sonra ikinci sıradayız. Bu alanda da Tunus'ta yapılacak çok şey var. Bu sektörden de üyelerimizle buluşturacağız. Ülke ve şehrimizin katma değerini artıracak çalışmalar yapacağız."
Müsiad Antalya Şubesi'nin Tunus Açılımı
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Antalya Şubesi, Tunus'a yaptığı iş gezisinden umutlu döndü.