Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Merkezi tarafından hazırlanan ‘2011 Yılı Ekonomi Raporu‘ hakkında bilgi veren MÜSİAD Batman Şube Başkanı Suad Özdemir, “Yeni dönemin 4-i formülünü içermesi gerektiğini, bir başka ifadeyle ‘istikrar ortamında, istihdam sağlayan, inovasyon odaklı, imalatı önceleyen bir dönem’ olması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.
MÜSİAD Batman Şube Başkanı Suad Özdemir, genel merkezde ‘Ekonomi Danışma Kurulu’ tarafından hazırlanan ve yurt çapına yayılmış 3 bin 500’ü aşkın reel sektör temsilcisinden alınan görüşleri de kapsayan ‘Sürdürülebilir Büyüme İçin Stratejik Dönüşüm’ başlığı altında yayınlanan ‘2011 Türkiye Ekonomisi Raporu’ hakkında açıklamalarda bulundu.
Özdemir, “MÜSİAD, her yıl ekonomi raporları hazırlamakta ve her raporun da bilgilendirici bir teması bulunmaktadır. Bunu tespit ederken, uzmanlarımız ve akademik kadromuzla birlikte, MÜSİAD’ın misyonu gereği, vizyoner bir bakış açısı ile ilgili yılı ve geçmişi hem Türkiye hem de dünya ölçeğinde inceliyor, ileriye yönelik bir ufuk çizmeye çalışıyoruz.” diye konuştu.
Geçen yıl ‘Ekonomide ve Demokraside Yükselme Zamanı‘, bir önceki sene ‘Küresel Kriz-Yeni Dersler‘, ondan bir sene önce ise ‘Demokrasi ve İstikrar İçinde Kalkınma‘ teması işlendiğini hatırlatan Özdemir, bu yıl ‘Sürdürülebilir Büyüme İçin Stratejik Dönüşüm‘ temasına değindiklerini belirterek, seçimlerde herkesin demokrasi ve istikrara ne denli önem verdiğinin ortaya çıktığını vurguladı.
Türkiye ekonomisinin, bugünkü konumuna büyük mücadelelerle geldiğini dile getiren Özdemir, 1980‘de bir kıpırdanma yaşandığını, ancak başarılı olunamadığını ifade etti. Küresel krizden önce yine Türkiye‘nin önemli çalışmalara imza attığını kaydeden Özdemir, dünya çapında gerçekleşen krizin Türkiye‘yi çok etkilemediğini anlattı.
Türkiye‘nin, bundan böyle iddialı projeler geliştirmesi gerektiğine dikkat çeken Özdemir, iddialı projeler geliştirip bunlara yatırımcı çekmeye ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı. Özdemir, perakende, finans ve gayrımenkul başta olmak üzere, yabancı sermayenin birleşme ve özelleştirmelere önem verdiğini belirtti. Özdemir, "İşte bu noktada, ilgili kurumların liyakatli, heyecan ve vizyon sahibi bir ekiple donatılması, bunların bir an evvel sahaya inmelerinin sağlanması, piyasa odaklı olarak ve özgür bir yapıda çalışmaları gerekmektedir." dedi.
YENİ DÖNEM İÇİN 4-İ FORMÜLÜ
Yeni dönemin 4-i formülü içermesi gerektiğini, bir başka ifadeyle, “istikrar ortamında, istihdam sağlayan, inovasyon odaklı, imalatı önceleyen bir dönem” olması gerektiğini vurgulayan Özdemir, şunları dile getirdi:
“Genel seçimler döneminde memnuniyetle müşahede ettik ki Türkiye’nin ortak kabul gören ve artık bir milli mutabakata dönüşen 2023 ekonomi hedefleri vardır. Bu sevindirici gelişmede, Türkiye’yi umutsuz bir kriz ve kaos ortamından alıp bu kıvama taşıyan sürece katkı yapan herkesin payı vardır. Bununla birlikte, 2023’te kişi başına düşen milli gelir hedefi olan 25 bin dolara ulaşmak için, Türkiye’yi 3 bin dolar bandından 10 bin dolar bandına taşıyan mimarinin yeterli olmayacağını ve ek hamleler yapılması gerektiğini de kabul etmek gerekir.
İkinci olarak da 2023 hedeflerinin anayasal çerçevesi, devlet yapısı, eğitim altyapısı, müfredat içeriği, eğitimdeki yönlendirme mekanizması, ulusal tasarruf kaynaklarının çeşitliliği, sanayinin teşvik ve yönlendirme kalitesi, emek piyasası yapısı gibi kritik bileşenleri yeni dönem hedefleriyle uyumlu hale getirilmelidir.“
"BAKANLIKLARLA İLGİLİ DÜZENLEME MEMNUNİYET VERİCİ"
Özdemir, açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Bahsedilen tüm bu stratejik dönüşümlerin hayata geçirilmesinde elbette ki bu değişimi gerçekleştirecek kurumların da hedefe yönelik olarak yapılandırılması önem arz etmektedir. Bu bağlamda, uzun süreden beri MÜSİAD’ın dile getirdiği bakanlıklara yönelik düzenlemelerin gerçekleştirilmesi, iş dünyasını memnun etmiştir. Özellikle, 2008 başında önermiş olduğumuz Kalkınma Bakanlığı, ekonomiyle ilgili paydaş kurumları bir araya getiren Ekonomi Bakanlığı, üretimde stratejik dönüşüm için elzem olan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, etkin bir müzakere sürecini yönetecek AB Bakanlığı, hem zamanlama hem de uygulama olarak son derece yerinde kararlar olmuştur.”
Müsiad’Dan Yeni Dönem İçin 4-İ Formülü
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Merkezi tarafından hazırlanan ‘2011 Yılı Ekonomi Raporu‘ hakkında bilgi veren MÜSİAD Batman Şube Başkanı Suad Özdemir, “Yeni dönemin 4-i formülünü içermesi gerektiğini, bir başka ifadeyle ‘istikrar ortamında, istihdam sağlayan, inovasyon odaklı, imalatı önceleyen bir dönem’ olması gerektiğini düşünüyoruz.” dedi..