AA muhabirinin sorularını yanıtlayan MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, bu yıl 16.sını düzenledikleri ''IBF Uluslararası İş Forumu'nun tamamlandığını, forumun arkasından da 14. Uluslararası MÜSİAD Fuarı'nı gerçekleştirdiklerini söyledi.
Olpak bu etkinliklerle iki şeyi amaçladıklarını belirterek, ''Elbette MÜSİAD bir iş adamları derneği, biz üyelerimizin iş hayatını geliştirmesine ve ülkemize katkı sağlamaya çalışıyoruz. Ama aynı zamanda bu organizasyonla kültürleri de bir araya getiriyoruz, bir medeniyeti bir araya getiriyoruz. Dolayısıyla burada sadece ticari bir bağlantı değil bir gönül köprüsü kuruyoruz'' diye konuştu.
MÜSİAD'ın 22 yılını geride bırakan bir kurum olduğunu anımsatan Olpak, bu 22 yılın getirdiği çok ciddi bir birikime de sahip olunduğunu ifade etti.
İki yıl önce gerçekleşen bir evvelki fuarda 65 ülkeden 3 bin 400 iş adamını ağırladıklarını dile getiren Olpak, ''Bu yılki fuarımızda 86 ülkeden 5 binin üzerinde yabancı iş adamını ağırladık. Tabi yurt içinden gelen iş adamlarımızı ben bu sayının haricinde tutuyorum. Yine fuar boyunca IBF Forumu'muzda yurt dışından gelen farklı ülkelerden 30'un üzerinde bakanımızı ekonomi, ticaret ve kalkınma bakanlarımızı ağırladık. Dünyanın neredeyse bütün coğrafyalarından konuklarımız var. Dünyadaki her iki ülkeden biri buraya katılım yaptı. Güney Afrika'dan da var, Fas'tan da, Azerbaycan'dan da ABD'den de... Böylesine her ülkenin katıldığı bir renk harmonisi içerisindeyiz'' diye konuştu.
Çeşitli ülkelerin hükümetleri nezdinde de fuara yoğun bir katılım olduğuna işaret eden Olpak, ''MÜSİAD olarak sayın Bakanlarla görüşmelerimizi gerçekleştiriyoruz. Sudan, Mali, Türkmenistan, Yemen gibi sayamayacağım kadar çok ülkeden Bakanlarımızı burada ağırladık. Onlar burada temaslarda bulunarak hem kendi iş adamlarına destek oluyorlar hem de kendi bakanlıkları çerçevesinde iş hayatını geliştirmeye yönelik çalışmalar yapıyorlar.
İslam iş dünyasının bugüne kadar gerçekleştirilmiş en büyük buluşmasını yaptık. Allah'a hamd ediyoruz. Ben iki gündür tüm standları geziyorum, şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim, stand sahibi firmaların yüzde 99'unun inanılmaz bir memnuniyeti var. Onun dışında yabancı ziyaretçilerle konuşuyoruz. Nasıl buldunuz programı- Diye sorduğumuzda beklentimizin çok üzerinde bir karşılık gördük diye söylüyorlar.'' dedi.
-''Bu başarı, 500 milyar dolar ihracat hedefine giden yolda ülkemize MÜSİAD olarak katkımızdır''-
MÜSİAD olarak her zaman dengeli tutum sergilemekten yana olduklarını ifade eden Olpak, MÜSİAD Uluslararası Fuarı'nda gerçekleşen ikili anlaşmaların ve imzalanan protokollerin rakamlarını yayımlarken olmayan şeyleri milyar liralarla şişirerek yazmaktan kaçındıklarını, böyle açıklamalardan her zaman uzak durduklarını kaydetti.
Olpak, ''5 bin kişinin bir arada olabildiği bir oditoryum inşa ettik, hemen yanında ülke sunumlarının gerçekleştirildiği salonlarımız var. Onun yanında da aynı anda 700 'B2B' dediğimiz karşılıklı iş görüşmesinin yapılabildiği mekanlar hazırladık. Bu görüşmeler yapılıyor. Aynı anda 700 görüşmenin yapılmasından bahsediyorum. Fakat sonrasında nasıl iş bağlantısı olur, şimdi bunları rakamlara dökmenin faydası olmadığı kanaatindeyim. 5 bin iş adamının her birisinin 10 bin dolarlık iş bağlantısının 100 bin dolarlık iş bağlantısının bir milyon dolarlık iş bağlantısının nerelere gelebileceğini biz de biliyoruz rakamsal olarak. Ama diyoruz ki gelin dilerseniz biz bunları bu şekilde ifade etmeyelim, iş adamları kendi mutluluklarını kendileri ortaya koysunlar.''
Fuar konusunda sadece 'stand talep eden üyelere yeterli stand sağlayamama' sıkıntısı yaşadıklarını belirten Olpak, ''Öyle görünüyor ki 2 ya da 3 ayrı 'hall' daha burada fazladan olmuş olsaydı biz yine de bu sıkıntıyı çekecektik. Bu çok güzel bir sıkıntı. Talebe cevap verememe sıkıntısı. Bir sonraki fuarın ne olacağının net bir göstergesidir. Biz daha önce 23 bin metre kare olan kapalı alanımızı bu yıl 45 bin metre kareye çıkarttık. Gelecek fuardaki rakamı hayal bile edemiyorum. Herhalde mevcudu da 2 kat artıracakmışız gibi bir tablo var. Bu başarı, 500 milyar dolarlık ihracat hedefine giden yolda MÜSİAD olarak ülkemize katkımızdır'' diye konuştu.
Fuarda 565 yerli firma 125 yabancı firmayı ağırladıklarını söyleyen Olpak, 25 sivil toplum kuruluşunun kendi standlarını kurarak faaliyetlerini sergilediklerini söyledi.
Fuar boyunca 12 ülkenin sunumunun yapıldığını dile getiren Olpak, ''Yaklaşık 737 ayrı firmanın ve ülkenin sunumlarını gördük. Bana göre bu organizasyonun en önemli yönü sadece bir ticari organizasyon olmamasıdır. Biz de diyoruz ki gönül köprümüze ve ticaret bayramımıza hoş geldiniz. Ekonomi çok önemli ama gönüller arasındaki bağlantıyı kuramadığınız zaman da yeterli olmuyor. Biz o bağlantıyı kurabildik çok şükür'' dedi.
-Bir sonraki IBF Fas'ta yapılacak-
IBF Yönetim Kurulu'nda bir sonraki IBF programını Fas'ta gerçekleştirmeyi kararlaştırdıklarını açıklayan Olpak, Mısır'ın geniş bir heyetle katıldığı fuara Suriye'den de 200'ün üzerinde bir grubun katıldığını söyledi.
İran'dan bazı firmaların standlarıyla bazılarınınsa iş görüşmeleri yapmak üzere geldiklerini anlatan Olpak, ''ticari ilişkilerde bu anlamda sınırları zaten tanımıyoruz. Burası sadece belirli kişilerin katıldığı bir fuar da değil, 86 ülkenin katılması demek zaten bu programın ne olduğunu da gösterir. Biz burada bir dostluk buluşması, bir gönül köprüsü kurduk, herkesi de davet ediyoruz'' ifadelerini kullandı.
MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, etkinliğe katılımıyla, sponsorluğuyla, duasıyla destek veren herkese teşekkür etti.
Yayıncı: Yılmaz Yıldız
Müsiad Genel Başkanı Nail Olpak'ın Açıklaması
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği Genel Başkanı Nail Olpak, ''İslam iş dünyasının bugüne kadar gerçekleştirilmiş en büyük buluşmasını yaptık. Allah'a hamd ediyoruz'' dedi.