MÜSIAD SAMEKS Haziranda 50,3 Puana Geriledi

Haziranda önceki aya göre 0,9 puan azalarak 50,3 seviyesine gerileyen mevsim ve takvim etkisinden arindirilmis SAMEKS Bilesik Endeksi referans deger üzerindeki seyrini sürdürerek pozitif bir görünüm arz etti.

Müstakil Sanayici ve Isadamlari Dernegi (MÜSIAD) Satinalma Müdürleri Bilesik Endeksi (SAMEKS), haziranda önceki aya göre 0,9 puan azalarak 50,3 oldu.

MÜSIAD tarafindan hazirlanan SAMEKS'in Haziran 2021 sonuçlari açiklandi.

Açiklanan sonuçlara göre, mevsim ve takvim etkisinden arindirilmis SAMEKS Bilesik Endeksi, haziranda bir önceki aya göre 0,9 puan azalarak 50,3 degerine geriledi. Söz konusu gerilemede hizmet sektörü endeksindeki artisin önceki aya göre 0,7 puan ivme kaybederek 50,4 seviyesine gerilemesi etkili olurken, sanayi sektörü endeksi ise önceki aya göre 0,5 puan artarak 50,1 seviyesine yükseldi.

Bu dönemde hizmet sektörü genelinde is hacminin durgun görünümünün sürdürdügü gözlendi. Sanayi sektörü ise girdi alimlarindaki güçlü artisla birlikte mayistaki azalisin ardindan yeniden artis trendine girdi.

Bu gelismeler neticesinde önceki aya göre 0,9 puan azalarak 50,3 seviyesine gerileyen mevsim ve takvim etkisinden arindirilmis SAMEKS Bilesik Endeksi referans deger üzerindeki seyrini sürdürerek pozitif bir görünüm arz etti. Bununla birlikte endeksin artis hizindaki ivme kaybi haziran ayinda da devam etti.

- Sanayi sektörü SAMEKS Endeksi

Mevsim ve takvim etkisinden arindirilmis Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi, haziran ayinda, bir önceki aya göre 0,5 puan artarak 50,1 seviyesine yükseldi. Girdi alimlarinin önceki aya göre 8,9 puan birden artarak 63,1 seviyesine yükselmesi, sanayi sektörünün yeninden 50 referans degerinin üzerinde yer almasinda belirleyici etken oldu. Satin alimlardaki artisa karsin bu dönemde yeni siparislerdeki düsüs devam etti ve önceki aya göre 3,1 puan azalan söz konusu alt endeks 45,5 seviyesine geriledi.

Yeni siparislerdeki zayif görünüme paralel olarak sanayi sektörü genelinde üretim durgun seyretti ve üretim alt endeksi, önceki aya göre 4,1 puanlik artisa karsin, 43,8 seviyesinde gerçeklesti. Önceki aya göre 1,0 puan artmis olmasina karsin 47,3 seviyesinde gerçeklesen stoklar alt endeksi haziran ayinda firmalarin mevcut stoklarini eritmeye yöneldigine isaret ediyor. Ayni dönemde 57,8 seviyesinde gerçeklesen tedarikçilerin teslimat süresi alt endeksi ise firmalarin mal ve hizmet tedarikinde herhangi bir sorun yasanmadigini teyit ediyor.

50,3 puanla referans degerinin üzerindeki seyrini bu dönemde de sürdüren istihdam alt endeksi, sanayi sektörü genelinde emek talebi artisinin devam ettigini gösterdi. Bununla birlikte önceki aya göre gözlenen 9,7 puanlik azalis, haziran ayinda istihdamin artis hizinin düstügünü gösteriyor. Bu gelismeler neticesinde önceki aya göre 0,5 puan artarak yeniden esik degerin üzerinde yer alan Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi, mayis dönemindeki azalisinin ardindan sektörün yeniden ivme kazandigina isaret etti.

- Hizmet sektörü SAMEKS Endeksi

Mevsim ve takvim etkisinden arindirilmis SAMEKS Hizmet Sektörü Endeksi, haziran ayinda bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak 50,4 seviyesine geriledi. Önceki aya göre 1,5 puan azalmasina karsin girdi alimlarindaki pozitif görünüm bu dönemde de sürdü ve söz konusu alt endeks 62,2 seviyesinde gerçeklesti.

0,1 puanlik artisla 44,3 seviyesinde gerçeklesen is hacmi alt endeksi ise hizmet sektörü genelinde durgun görünümün sürdügüne isaret ediyor. Nihai mal stokunda mayis döneminde baslayan azalis bu dönemde hizlandi ve 6,9 gerileyen stoklar alt endeksi 39,6 seviyesine geriledi. Önceki aya göre 5,1 puan azalarak 49,3 seviyesine gerileyen tedarikçilerin teslimat süresi alt endeksi ise bu dönemde firmalarin mal ve hizmet tedariklerinde aksakliklar gözlendigine isaret ediyor.

Istihdam alt endeksi ise 0,8 puan azalmasina karsin 50,3 seviyesinde gerçeklesti ve 50 referans degerinin üzerindeki seyrini haziran ayinda da sürdürdü. Böylece 50,4 seviyesinde gerçeklesen Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi pozitif görünümünü bu dönemde de sürdürdü ve sektör genelinde toparlanma hizinin düsük oldugu gözlendi.

SAMEKS'te yer verilen yoruma göre, mayis ayindaki 17 günlük "tam kapanma" süreciyle ekonomik aktivitede gözlenen ivme kaybi hizmet sektörü genelinde haziran ayina da yansidi. Sanayi sektöründe ise nispeten daha hizli bir toparlanma kaydedildi. Kisitlama tedbirlerinin tamamen esnetilecegi temmuz ayi itibariyla ekonomik aktivitenin hizli bir sekilde toparlanmasi bekleniyor. Söz konusu takvimde 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü ve Kurban Bayrami sebebiyle ortaya çikacak resmî tatiller, sanayi sektörü tarafinda ekonomik aktivitedeki canlanmayi baski altinda tutacak. Bununla birlikte bu dönemde tatil ve turizm sezonunun açilacak olmasi ise hizmet sektörü genelinde hareketliligi hizlandiracak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile