'Osmanlıda Toplumsal Barış Konulu Konferans' veren Armağan, Osmanlı'nın torunları olarak kendilerinde o anlayışın olmadığını söyleyerek "Bu tarihi anlamak kolay değil engeller var birincisi tarihten kaynaklanan nedenler ikincisi ise zihnimiz köreltildi ve küçültüldü büyük bir hadiseyi küçük bir zihnimize koymaya çalışıyoruz sonrada beceriksiz padişahlar, yozlaşmış paşalar diyoruz. Kendi düzeyimize indirmeye çalışıyoruz fakat o kafamıza sığmayacak kadar büyük bir hadise" dedi.
Osmanlıdaki İzmir'i anlatan Mustafa Armağan "Biz İzmire gavur İzmir diyoruz peki gerçektende böyle mi 1665 yılında yapılmış İzmir'i anlatan bir resimde 13 tane minare var bu imaj nasıl oluştu bir sorgulamak lazım İzmir'de yapılmış 30 medreseden yalnızca 3 tanesi ayakta kalabilmiştir bu bizim suçumuzdur ve Osmanlı realitesi ile bize sunulan Osmanlı hadisesi arasında fark vardır" diye konuştu.
Osmanlının gittiği yerlerde yağma yapmadığını ve medeniyet kurmaya çalıştığını belirten Armağan "Osmanlı gittiği yere kültür ve medeniyet götürmüştür. İnsanları ırkına ve kültür seviyesine göre yargılamamıştır. Osmanlı değerli olanı içine alıyor Osmanlılıyım diye herkesi için alıyor ve bize bıraktığı en önemli iki miras vardır bunlardan bir tanesi emperyalizme karşı mücadele ruhudur ikincisi ise evrensel düşünme, büyük düşünme ruhudur" şeklinde konuştu.
Konferans sonunda Konuşan MÜSİAD Kayseri Şubesi Başkanı İsmail Ruhlukürkçü "Avrupa' da çok bilgili birisi geldiğinde ortamda bulunanlar onun bilgisine hürmeten kalemlerini onun önüne koyarlarmış bende sizlerin bilgisini temsilen kendisine bir kalem hediye ediyorum" dedi.
Daha sonra ise Mustafa Armağan bol bol kitap imzaladı.
Müsiad Sohet Toplantısına Mustafa Armağan Katıldı
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) sohbet toplantısına ünlü Araştırmacı ve Yazar Mustafa Armağan katıldı.