İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, robotların insanlaşıp insanların robotlaştığı süreçte tutunabilecekleri tek şeyin inançları ve değerleri olduğunu belirterek, "Türkiye, böylesi bir dünyanın en değerli ülkesi olabilecek iki büyük güce sahip. Birincisi jeopolitik konumu, ikincisi genç nüfusunun düşünme ve yapabilme becerisi." dedi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneğinin (MÜSİAD) 2 yılda bir düzenlediği MÜSİAD Vizyoner Sektörler Zirvesinin (MÜSİAD Vizyoner'17) açılışında konuşan Çağlar, yeni dünya düzeninde üç büyük kavramın öne çıktığından bahsetti.
Bunlardan birincisinin, "teknolojinin büyük dönüşümü; sanayi 4.0" olduğunu dile getiren Çağlar, üretim, ulaşım ve iletişim teknolojisinin devasa şekilde geliştiğini, nesnelerin interneti, üretici robotlar ve yapay zekanın artık gündemde ciddi şekilde yer tuttuğunu söyledi.
Çağlar, ikinci kavramın, "petrol, kömür gibi sonlu kaynaklardan nükleere ve güneş, rüzgar gibi sonsuz, sürdürülebilir kaynaklara yönelim" olduğunu kaydederek, "Üçüncüsü ise, insanın kendisi. Bir yandan teknolojiyi üreten insan diğer yandan teknoloji tarafından dönüştürülüyor." diye konuştu.
Başkan Çağlar, robotların insanlaşıp insanların robotlaştığı süreçte tutunabilecekleri tek şeyin inançları ve değerleri olduğunu bildirdi.
Türkiye'nin böyle bir dünyanın en değerli ülkesi olabilecek iki büyük güce sahip olduğunu dile getiren Çağlar, "Birincisi jeopolitik konumu, ikincisi genç nüfusunun düşünme ve yapabilme becerisi. Bu iki niteliğimiz, geleceği anlayan, yarınları inşa eder bakış açısıyla birleştiğinde değişimi yöneten biz oluruz." dedi.
- "Yeni Türkiye kararlı adımlarla yürüyor"
Çağlar, son 14 yılda Gayri Safi Yurtiçi Hasılada (GSYH), Ar-Ge harcamalarında, patent başvurularında yaşanan artışa değinerek, Yeni Türkiye'nin yenilik ve teknolojinin dönüşen dünyasında kararlı adımlarla yürüdüğünü söyledi.
Ülkenin sermaye, doğal kaynak, tarımda çeşitlilik, ticarette güçlü ortaklıklar ya da sağlam sanayi altyapısı olabileceğini dile getiren Çağlar, ancak tüm bunların değişimin yol işaretlerini anlamaya ve onun baş aktörü olmaya yetmeyeceğini aktardı.
Çağlar, bu konuda nitelikli nüfus, yüksek ahlak, güçlü maneviyat, iyi eğitimli ve ne istediğini bilen erdemli nesillerin bir ülkenin en büyük serveti olduğunu vurguladı.
- "Sanayi devriminde geç kalmamalıyız"
MÜSİAD Sektör Kurulları Komisyonu ve Vizyoner'17 İcra Komitesi Başkanı Bayram Şenocak, endüstri 4.0 olarak isimlendirilen bir döneme girildiğini belirterek, mekanik, elektrik ve bilgisayar gücünden sonra teknolojinin liderlik ettiği akıllı makinelerin etkin olacağı döneme gelindiğini söyledi.
Şenocak, "Bu çağda pek çok şey sanallaşacak. Makineler ve eşyalar akıllı hale dönüştürülecek ve bunlar insanlarla daha çok etkileşimde bulunacak. Bunun yanı sıra endüstri 4.0 ile birlikte Ar-Ge politikamızın da yeniden gözden geçirilmesi söz konusu olacak." dedi.
Endüstri 4.0'a hazırlık olması itibarıyla yapay zeka uygulamaları, otonom araçlar, nesnelerin interneti, robotik teknolojiler gibi yeni nesil teknolojilere özel bir yönlendirme ve liderlik yapılması gerektiğini dile getiren Şenocak, yeni sanayi devriminde geç kalınmaması gerektiğini vurguladı.
Şenocak, bugün ve yarın gerçekleştirecek oturumlarda "Niçin Dönüşüm", "Nasıl Dönüşüm", "Ne'ye Dönüşüm", "Türkiye'nin Dönüşümü" ve "Dönüşümde Kaybolmamak" başlıkları altında konuşmaların gerçekleştirileceğini aktardı.
İki yıl sonra yapılacak MÜSİAD Vizyoner'19'u 15 sektörü bünyesinde barındıracak şekilde yapacaklarını dile getiren Şenocak, daha zengin bir içerikle ve 2-3 gün değil 4-5 gün sürecek şekilde programı planlayacaklarını sözlerine ekledi.
Etkinlik, gün boyunca sürecek "Niçin Dönüşüm" ve "Nasıl dönüşüm" başlıklı oturumlarla devam edecek.
MÜSİAD Vizyoner Sektörler Zirvesi
İTO Başkanı Çağlar: 'Robotların insanlaşıp insanların robotlaştığı süreçte tutunabileceğimiz tek şey inanç ve değerlerimiz' 'Türkiye böylesi bir dünyanın en değerli ülkesi olabilecek iki büyük güce sahip. Birincisi jeopolitik konumu, ikincisi genç nüfusunun düşünme ve yapabilme becerisi' MÜSİAD Sektör Kurulları Komisyonu ve Vizyoner'17 İcra Komitesi Başkanı Şenocak: 'Bu çağda pek çok şey sanallaşacak. Bunun yanı sıra endüstri 4.0 ile birlikte ArGe politikamızın da yeniden gözden geçirilmesi söz konusu olacak'