ALPTEKIN SOYKAN - Marmara Denizi'nde ortaya çikan müsilaj sorununu çözmek için çalismalar devam ederken, gelirini denizden kazanan ya da tekne kullanan, su sporu yapan birçok kisi, deniz salyasinin getirdigi zorluklarla yüz yüze geliyor.
???????Basta balikçilar olmak üzere, sehir hatlari, Istanbul Deniz Otobüsleri ya da yolcu motorlari çalisanlari zaman zaman yogunlasarak iskele, balikçi barinaklari ile marina içlerinde yogun görülen müsilaj tabakalarinin getirdigi zorluklari yasarken dalgiçlar da bu durumdan olumsuz etkileniyor.
Müsilajin Anadolu Yakasi'nda yogun olarak görüldügü noktalardan biri olan Küçükyali Balikçi Barinagi'nda faaliyet gösteren yatçilik ve yelken egitmeni Beyza Bulut, 6 yasindan bu yana deniz sporlariyla ilgilendigini, su anda egitmenlik yaptigini anlatti.
Müsilajin tekne motorlarindaki deniz suyu filtrelerini tikadigini ve arizalanmasina da yol açtigini dile getiren Bulut, "Rüzgar esmediginde bir yerde uzun süre birikme oldugunda müsilaj ciddi bir kokuya sebep oluyor. Ayrica küçük baliklar su yüzeyinin üzerine atladiklarinda müsilajin üstünde kalip ölüyor. Agirliklari müsilaj tabakasini asmaya yetmiyor. Denize çikarken bazen halatlarimiz da müsilaj nedeniyle batmadigi için pervaneye takiliyor. Bu motora ciddi zarar veren bir durum haline geliyor" diye konustu.
- "Ekosistemi yok ediyor"
Çevre felaketine dikkati çeken haberler yapan gazeteci ve dalgiç Gökhan Karakas da 18 yildir dalis yaptigini, mart ayindan beri deniz salyasinin ciddi bir problem olusturacagini duyurmaya çalistigini belirterek, " Bazen 'Müsilaj kayboldu' haberleri görüyoruz. Suyun üzerinde görülmeyebilir ancak deniz altinda çok daha yogun halde bulunuyor. Deniz altinda müsilajin kütleler halinde üzerimize geldigini görüyoruz." dedi.
Karakas, söyle devam etti:
"Sürekli kara parçasini andiran bir bulutun içinde yüzüyoruz. Jelimsi oldugu için aslinda dokunmaya kalktigimizda kayip gidiyor. Tortu halinde tüplerimize, regülatörlere, dalis yelegimize yapisiyor. Su altinda da üstünde oldugu gibi kütleler halinde bu olusum var. Büyük Okyanus'ta atik plastiklerden olusan adalar gibi müsilaj da kütleler olusturuyor. Müsilaj su altinda bir ada gibi dolasarak ekosistemi yok ediyor."
Deniz salyasinin dalis turizmine de büyük etkisi olacagini dile getiren Karakas, "Önceki dalisimda vatoz görmek için dalmistik, Marmara'da vatoz sokak hayvani gibidir ancak bir tane bile vatoza rastlamadik. Birak vatoz görmeyi, baska canli da göremedik.." dedi.
- AA ekibini tasiyan tekne de arizalandi
AA ekibini teknesinde agirlayan amatör denizci Ilke Cengiz ise müsilaj nedeniyle en çok motor sogutma suyu borularinin tikanmasi yüzünden sikinti yasadiklarini söyledi.
Anadolu Ajansi ekibi ile seyirdeyken de motoru müsilaj nedeniyle ariza yapan Cengiz'in teknesi baska bir tekne tarafindan iskeleye çekildi.
Cengiz, 8 yildir amatör denizcilik yaptigini ifade ederek, teknesiyle çok sik denize çikip uzun seyirler yaptigini ancak müsilajin ciddi sikintilar olusturmaya basladigini söyledi. Geçen hafta yine tekne motorunun müsilaj nedeniyle ariza yaptigini ve baska bir teknenin yardimiyla iskeleye dönebildigini ifade eden Cengiz, sözlerini söyle tamamladi:
"Sizinle yaptigimiz seyirde de sahit oldunuz motor sogutma devir daim suyu için denizden çekilen su borusunu müsilaj tikadi ve motorumuz hararet yaparak çalisamaz hale geldi. Yine baska bir teknenin bizi çekmesiyle iskeleye dönebildik. Denizimizi öldürdüler. Ben büyük bir ask ile denize bagliyim. Ayrica müsilaj halatlara baglanip, yüzmesini sagliyor. Tonoz halatlarimizin batmasi gerekir ki pervanelere dolanip büyük hasar vermesin ancak batmadiklari için teknelerimize büyük hasar veriyor. 3 hafta önce daldigimda gördüm, denizin dibinde ölüp kalmis belki de binlerce gümüs baligi yavrusu var. Tarlada ölmüs çiçekler gibi görünüyorlardi."
Müsilaj 'Ekmegini' Denizden Çikaranlari Da Olumsuz Etkiledi
Yelken egitmeni Beyza Bulut: 'Rüzgar esmediginde bir yerde uzun süre birikme oldugunda müsilaj ciddi bir kokuya sebep oluyor. Küçük baliklar su yüzeyinin üzerine atladiklarinda müsilajin üstünde kalip ölüyor' AA ekibini tasiyan ve müsilaj nedeniyle arizalanip baska bir tekne tarafindan iskeleye çekilen teknenin sahibi Ilke Cengiz: '3 hafta önce daldigimda gördüm, denizin dibinde ölüp kalmis belki de binlerce gümüs baligi yavrusu var. Tarlada ölmüs çiçekler gibi görünüyorlardi' Gazeteci ve dalgiç Gökhan Karakas: 'Deniz altinda müsilajin kütleler halinde üzerimize geldigini görüyoruz. Sürekli kara parçasini andiran bir bulutun içinde yüzüyoruz'