Cajee, Kırklareli Üniversitesi Afrika Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından kültür merkezinde düzenlenen, "Müslümanların Azınlık Olarak Yaşadığı Toplumlarda Vakıfların Gelişimi, Güney Afrika Örneği" konulu konferansta, Güney Afrika'daki Müslüman azınlıklarının azınlık olarak kalmaması gerektiğini söyledi.
Güney Afrika'daki azınlıkları en çok Hindistan ve Uganda'dan gelen Müslümanların oluşturduğunu ifade eden Cajee, Güney Afrika'da Müslüman azınlıkların ibadet etme haklarının kısıtlandığını belirtti.
Güney Afrika'da, Müslüman azınlıklarının gelişim süreçlerinin başında yardımlaşma duygusunun öne plana çıktığını ifade eden Cajee, şöyle devam etti:
"Müslüman azınlıklar, demokratik yollarla sosyal ve ekonomik yönetim anlayışına dahil oluyor. Eğer kendilerine şans verilebilirse ekonomik anlamda da gelişmelerini sürdürecekler. Bu pozitif bir etkendir. Ayrıca Müslüman topluluklardaki altyapı hizmetleri de kendi imkanlarıyla sağlanmaktadır. Özellikle mescit ile camiler azınlıklar tarafından kuruluyor. Azınlıklar azınlık olarak kalamazlar. Dolayısıyla çoğunluklarla entegrasyonlarının sağlanması gerekiyor."
Cajee, azınlıkların kendileriyle ilgili stratejik planlara dahil olmaları, politika alanda da kendilerini geliştirerek bu alanda da etkilemeleri, kurumsallaşma adına kendilerini geliştirmeleri gerektiğini vurguladı.
Cajee, vakıfların, özellikle gençler ve kadınların gelişimi açısından önemli olduğunu kaydetti.
Konferansa, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç ile öğrenciler katıldı.
'Müslümanların Azınlık Olarak Yaşadığı Toplumlarda Vakıfların Gelişimi'
Güney Afrika Vakfı Yöneticisi Zeinoul Cajee, "Müslüman azınlıkların karakteristik özelliklerine baktığımızda, dil özgürlüğü ilk sırada yer alıyor" dedi.