Almanya'nın Köln kenti sakini Türk ve Almanlar, Kültürler Haftası etkinlikleri kapsamında Kültürler Arası Diyalog Derneği (IKULT) ve AWO'ya bağlı Theo-Burauner-Haus Bakımevi'nin ortaklaşa düzenlediği programda buluştu. "Birlikte yaşamak, birlikte bilgilenmek, birlikte gülmek" adını taşıyan programla katılımcılar birlikte yaşamı pekiştirdi. Bakımevinde kalanların yanı sıra konuk olarak gelen genç-yaşlı Türk ve Almanların ilgiyle izlediği programda IKULT Müdürü Ejder Sabancı ud, Adnan Cumbul ise lavta çalarak katılımcılara Türk müziği ziyafeti sundu.
Ejder Sabancı burada yaptığı kısa konuşmasında müziğin en güzel diyalog araçlarından biri olduğuna vurgu yaparak, "Müzik genç-yaşlı herkesi bir araya getiriyor, herkese hitap ediyor. Müzik, kültürler arası diyalog için harika bir araçtır." dedi. Sabancı ve Cumbul'un icra ettiği "Samanyolu, Hatırla Ey Peri, Katibim ve İnleyen Nağmeler gibi şarkılara seyirciler de eşlik etti.
DİYABET TEDAVİ EDİLMEZ, ONUNLA YAŞAMAYI ÖĞRENMELİ
Bakımevinde düzenlenen programda bakımevinin Türk pedagog Nagihan Arslan Yüreğir konuklarını selamladı. Burada yürüttükleri bir proje hakkında da bilgi veren Yüreğir, Türk gönüllülerden oluşturdukları bir grubu Alman yaşlılara yardım sistemi hakkında bilgilendirdiklerini kaydederek, onların aracılığıyla Türk yaşlıları mevcut imkanlar hakkında bilinçlendirmeyi hedeflediklerini kaydetti.
Daha sonra ise Alman Diyabet Uzmanları Birliği'nden (DDB) Ayşe Ünal, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, bundan korunma yolları ve diyabet hastalarının yapması gerekenleri kapsayan bir seminer verdi. Ayşe Ünal'a yine DDB'den Carmela Giordano da eşlik etti. DDB'li uzmanlar programın sonunda isteyen katılımcıların kan şekerlerini ölçtü.
Almanya'da yapılan bir kamuoyu araştırması, halkın çoğunluğunun "ülkede yaşayan Müslümanları bir yük olarak gördüğünü" ortaya koymuştu. Allensbach Enstitüsü tarafından yapılan ve "Financial Times Deutschland" gazetesinde yer alan araştırmaya göre, Alman halkının yüzde 55'i, Müslüman göçmenlerin ülkeye ekonomik kazanç sağlamaktan çok, maddi ve sosyal zarara sebep olduğuna inanıyor.