Mustafa Süzer: Tüsiad, Halkın Gerçeklerine Uzak

Süzer Grup Onursal Başkanı Mustafa Süzer, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) üyelerinin önemli bir bölümünün Türkiye’yi iyi tanımadığını vurgularken, “Derneğin benim gözümde birkaç tane eksisi var.

Süzer Grup Onursal Başkanı Mustafa Süzer, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) üyelerinin önemli bir bölümünün Türkiye’yi iyi tanımadığını vurgularken, “Derneğin benim gözümde birkaç tane eksisi var. Bir defa Türkiye gerçeklerinden uzaktalar, ben TÜSİAD üyelerinin yüzde 70-80’nin Boğaz ile Taksim dışındaki Türkiye’yi çok iyi bildiğini sanmıyorum. Halkımızı tanımıyorlar ve vefalı değiller.” dedi.

TRT Haber’de yayınlanan Ekonomi Kulübü’ne konuk olan Mustafa Süzer, Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ile Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) güç durumda kalan üyelerine yardımcı olduğunu belirterek, “Buna karşılık TÜSİAD gidişatı kötü üyesini ihraç ediyor. Vefasız hiçbir kurum, hiçbir parti başarılı olamaz. Maalesef TÜSİAD’da 3-4 tane ailenin veya grubun çok ağırlığı var, onların hepsinin dediği oluyor diğerleri ise piyon konumuna itiliyor. Ben piyon olmayı hiçbir zaman kabul etmedim, etmem de.” değerlendirmesinde bulundu.

TUSKON’un faaliyetlerini öven Süzer, şöyle devam etti:

“Konfederasyon ile Tanzanya ve Kenya’ya gittim. Orada gördüm her üyesi ile tek tek ilgileniyor, insanları bir araya getiriyor. Alıcılar, satıcılar, yatırımcılar, öyle bir güzel organizasyon ki inanamazsınız. Ama TÜSİAD’da insanları kalkındırmak için daha böyle bir şey yok halka açılan, daha fazla Anadolu sermayesine yönelik bir hareket de görülmüyor.

Türk Okulları’nın TUSKON’un başarısında çok büyük rolü var. Konfederasyon, her zaman gidip her yerde heyet kurmuyor, okullar orada Türkiye’nin ticaret müşavirliği gibi. O kurumların Türkiye’ye çok büyük faydası var.”

İş dünyasının artık Anadolu İstanbul ayrımı yapmak istemediğini dile getiren Süzer Holding Onursal Başkanı, "Anadolu’da artık orta ölçeği aşan sermaye oluşuyor bu ortamı nasıl görüyorsunuz?” sorusunu “Bir ülkenin en önemli varlığı insan varlığıdır. Türkiye’de şehirli, köylü, büyükşehirden gelme Anadolu’dan gelme ayırımı yapmadan hep birlikte sağcısı solcusu, dindarı, birbirini seven anlayan, birbirine yardımcı olan insanlar olmalıyız. Bunların birbirlerini anlaması Türkiye’nin en büyük sorunudur. Bunlar birbirlerini tanıyıp sevip yardımlaşmaya başladığı zaman Türkiye’nin önünde hiç kimse hiçbir ülke duramaz. Birbirimizi tanıyalım sevelim ve birbirimizin düşüncesine anlayışına saygılı olalım.” sözleriyle cevapladı.

“BANKACILIĞA DÖNMEK BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ DEĞİL”

Programda Kent Bank olayına da değinen Süzer, “El koyma kararının ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yönetimine çok kırıldım ama sonra onların bizim bankayı vermemek için ne kadar direndiği gördüğüm zaman bir şey diyemedim.” ifadesini kullandı.

“Bundan sonrası için bankacılıkta ne olabilir?” sorusuna Süzer Holding Onursal Başkanı, şu karşılığı verdi:

“Biz Türkiye’de düşmeye kalkmaya alıştık, şu anda banka konusunda BDDK yetkilileri ile görüşme halindeyiz. Türkiye’de yeni bir banka için 2000 ile 2010 arasındaki o altın çağı kapattık, bundan sonrası için yeni kuracağımız bankanın 6-7 sene içerisinde gelir elde edememesi, zarar etmesi mukadder, onu alacaksınız, tekrar büyüteceksiniz biz bunu daha uygun bir ortamda yapacağız.”

Mustafa Süzer, bankacılığa dönmenin kendileri için birinci sırada olmadığını da bildirdi.

“BİR KRİZ VAR AMA ABARTILDIĞI KADAR DEĞİL”

Süzer, basına yansıyan kriz geliyor açıklamaları ile ilgili olarak ise “Bir kriz var ama abartıldığı kadar değil, ben onu hükümetin haklı olarak kişileri tasarrufa yönlendirmek için yaptıkları hafif korkutma hareketi olarak görüyorum. Türkiye’de tasarruf oranı yüzde 17’lere kadar düştü şu ara bunun yüzde 25’in altında olmaması gerekiyor. Amerika’nın veya Avrupa’nın desteklediği, buradan bize yönelecek krizin çok büyük kötü sonuçlar vereceğine inanmıyorum.” yorumunu yaptı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile