Müsteşar Arslan: İthal Malların Üretiminde Üniversite Sanayici İşbirliği Yapacak

Müsteşar Arslan: İthal Malların Üretiminde Üniversite Sanayici İşbirliği Yapacak

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Arslan, ara malı ithalat listelerindeki ürünlerden kaçını Türkiye’de üretebilecekleri konusunda sanayici ve üniversitelerle işbirliğini sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

Arslan, Denizlili sanayicilerle biraraya gelerek sıkıntılarını dinledi. Denizli Organize Sanayi Bölgesi (DOSB) konferans salonunda düzenlenen toplantıya Vali Abdülkadir Demir, Honaz Kaymakamı Turgut Gülen, DOSB Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Uslu, yönetim kurulu üyeleri, Çardak Özdemir Sabancı OSB ve Mermer OSB ile Deri İhtisas OSB başkanları ve işadamları katıldı.

Toplantıda konuşan Vali Demir, Denizli’nin sanayisiyle ön plana çıkan ve sanayi denince de tekstilin akla geldiği bir şehir olduğunu belirterek, “Özellikle son dönemde tekstille birlikte diğer bazı sektörler de ciddi şekilde sisteme dahil olmuştu; dolayısıyla her gün bu gösterge büyüyerek ve gelişerek devam ediyor. DOSB, Türkiye’ye örnek organize sanayi bölgelerinden birisi. Tamamen işadamlarımızın organizasyonlarıyla kurulmuş, bakanlığımızın da desteğiyle bu günlere gelmiş. Denizli’de 10-12 yıl önce önemli sayıda organize sanayi bölgeleri oluşturulmuş. Özellikle kâğıt üzerinde yedi civarında bölgemiz var. Bunların bir kısmında sistem tamamlanmış, altyapısı bitmiş, bir kısmı ise henüz oluşum aşamasında. Bir kısmı da tamamlanmış ancak çeşitli nedenlerden dolayı faaliyete geçememiş. Bunların tamamı faaliyete geçtiğinde altı OSB'ye sahip olacak bu kent.” dedi.

Deri İhtisas OSB’nin de önemli bir sanayi bölgesi olduğunu belirten Demir, “Burada da yaklaşık 10 yıla yakın süredir devam eden bir süreç var. Şu anda arıtması da dahil olmak üzere herhangi bir eksiği kalmadı ancak özellikle deri sektörünün son yıllarda yaşadığı sıkıntılar nedeniyle firmalarımızın taşınması ve yapılanmayla ilgili imkânların yetersiz olmasından dolayı sıkıntılar var. Buna bir formül arandı; en son Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından proje dahilinde sekiz firmamıza, OSB’ye taşınmaları için 1 milyon 416 bin lira destek kararı çıktı. Taşınma için tanınan süre bir yıl. Oradaki bina ve makine ekipmanlarının teminininde herhangi bir vatandaşımızın finansal yönden sıkıntısı kalmadı.” diye konuştu.

Özellikle Islah OSB’de yapının oluşmasıyla ilgili son noktalara gelindiğini vurgulayan Vali Demir “Islah OSB, içinde bulunduğumuz OSB’nin iki katı büyüklüğünde, 11 milyon metrekare alanda olacak. Dolayısıyla orada halihazırda çok büyük firmalarımız var. Bunları biraraya getirerek güçlü bir organize sanayi bölgesi oluşturup OSB’nin bulunduğu avantajlardan işadamlarımız, firmalarımız faydalanmış olacak.” dedi.

Müsteşar Arslan ise Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün, “Herhangi bir kurumda kendi işlerinizin nasıl yapılmasını istiyorsanız, siz de milletin işini o şekilde yapın.” talimatı verdiğini, bu doğrultuda çalışma yaptıklarını ifade etti.

Denizli, Aydın ve Muğla bölgesindeki üniversite ve sanayi ilişkilerini biraz daha üst seviyeye taşıma gayreti içinde olduklarını belirten Aslan, şunları kaydetti: “Ara malı ithalat listesindeki ürünlerden kaçını illerimizde üretebiliriz? Sizlerle birlikte, üniversiteyle birlikte yapacağımız çalışmalarla bir noktaya gelinecek. Hangi sektöre girerseniz girin, genel strateji belgesine baktığınızda hepsindeki ortak nokta ihracatı arttırmaya, sektörün kapasitesini artırmaya, bulunduğu teknolojik düzeyde bir üst basamağa geçmeye yönelik yollarla ilgili köşe taşları tamamlanmış. Bunun çıkış yolu belli, her halükârda katma değeri yüksek ürünler üretmek.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile