Mut Ot Festivali Dolu Dolu Geçti

Mut Ot Festivali Dolu Dolu Geçti

İçel Büyüksehir Belediyesinin, Mut Belediyesi, odalar ve sivil toplum kuruluslariyla is birligi içerisinde bu yil ilk kez düzenledigi ’Mut Ot Festivali’, iki gün boyunca yogun ilgi gördü.

Festival, cumartesi günü Hükümet Konagi önünden İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer’in de katildigi kortej yürüyüsüyle basladi.

Yürüyüsün ardindan düzenlenen açilis töreninde konusan Baskan Seçer, bölgede 750 çesit bitkinin yetistigine dikkat çekerek, “Bu ilk festival çok önemli. Bunun geleneksel hale gelmesi lazim. Her yil istikrarli bir sekilde yapilmasi lazim” dedi.

Baskan Seçer, ardindan Sosyal Hizmetler Dairesinin Mobil Mutfagindan ikram edilen yemekleri yeryüzü sofrasinda vatandaslarla birlikte yedi.

51 stantta bölgedeki otlar ve ürünler sergilendi

Mut Karacaoglan Çinaralti Parki ve tarihi Tashan’da 2 gün boyunca süren festival, hem Mutlular hem de diger ilçelerden gelen vatandaslardan yogun ilgi gördü. Kadin ve Aile Hizmetleri Dairesi koordinesinde kurulan 51 stantta bölgeye özgü otlarin yani sira çesitli ürünler sergilendi. Tashan’dan Karacaoglan Parki’na kadar uzanan stantlar ziyaretçilerin begenisini topladi.

Festivalde geleneksel lezzetler de gösteriler de sunuldu

Geleneksel ve kaybolmus mutfak lezzetleri arasinda yer alan meletüreli sütlü pilav, ülübülü mas çorbasi, topalak, süt tarhanasi ve yarpizli yarma çorbasi gibi çesitli yemeklerin yapildigi festivalde, fotograf, kilim ve resim sergileri de yer aldi. Tashan ve Karacaoglan Parki’nda kurulan sahnelerde ise Kültür ve Sosyal Isler Dairesi ile Kadin ve Aile Hizmetleri Dairesinin çesitli sahne performanslari yer aldi. Tashan’da çocuklara yönelik zumba, masal atölyesi, drama ve tiyatrolar sahnelendi.

Meral Seçer, moda tasarimcisi Cemil Ipekçi’yle bir araya geldi

Karacaoglan Çinaralti Parki’nda ise workshoplar, konserler, oyunlar, yarismalar ve gösteriler yer aldi. Asçi Hazer Amani’nin de katildigi festivale damga vuran isim dünyaca ünlü moda tasarimcisi Cemil Ipekçi oldu. Ilk gün Baskan Seçer’le bir araya gelip festivale iliskin sohbet eden Ipekçi, festivalin ikinci günü İçelden Kadin Kooperatifi Baskani Meral Seçer ve kooperatifin kurucu ortaklariyla bulustu. Cemil Ipekçi’ye çarpana hediye eden Meral Seçer, Çamliyaylali kadinlarin el emegi göz nuru igne oyalarindan da bahsetti.

“İçel için kiymetli bir festival oldugunu düsünüyorum”

Meral Seçer ve kooperatifin kurucu ortaklari, Kemal Efecan ve ekibinin hazirladigi kökboyalariyla Cemil Ipekçi’nin bez üstüne yaptigi ahsap baski performansini seyretti. Workshop tadindaki etkinligin sonunda Cemil Ipekçi’yle mini bir söylesi de yapildi. İçelden Kadin Kooperatifi Baskani Meral Seçer, festivalin önemine deginerek, “Mut Ot Festivali’nin İçel için kiymetli bir festival oldugunu düsünüyorum. Su anda yapilan etkinlik bu festivali gerçek amacina ulastiran, taçlandiran bir etkinlik. Sadece yenilen otlar degil kadim kültürümüzün yansitildigi kök boya; bunun hayata geçmesi ve yayginlastirilmasi konusunda da farkindalik yapilacak bir etkinlik. Geleneksel el islerinde İçel’in tanitilmasi ve gelecek nesillere aktarilmasi konusunda biz de İçel’de çalismalar yapiyoruz” diye konustu.

Cemil Ipekçi, etkinlikte yaptigi el baskisi esarbi anneler günü hediyesi olarak Meral Seçer’e hediye etti. Ardindan festival alanini ve Tashan’i gezen Seçer, Mut Sehit Emin Çelik Anadolu Lisesi ögrencilerinin teklifini de kirmayarak resim sergilerini ziyaret etti.

“Dünyadaki otlarin yarisindan çogu bu bölgeden çikiyor”

Festivale iliskin degerlendirmelerde bulunan Cemil Ipekçi, festivalin ilgisini çektigini vurgulayarak, “Dünyadaki otlarin yarisindan çogu bu bölgeden çikiyor. Sifa Lokman Hekim burada kullanmis otlari. Benim için en önemlisi kumas. Halilar, kök boyalar. Kök boyalarin en güzeli yapiliyor. Ne yazik ki artik yapan çok az. Insallah tesvik görür. Geleneksel kültürümüzün devamini saglariz diye düsünüyorum. Onun için geldim” dedi.

Festivalin bundan sonra daha sik yapilmasi gerektigini kaydeden Ipekçi, “Hem insanlari bir araya getiriyor hem kültürleri devam ettiriyor. Hele buranin mevsimi 6 ay, 8 ay sürüyor, güzel hava. Onun için bence daha sik yapilmali festivaller” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile