Mut'ta Zeytin Üreticiyi Güldürdü

Mut'ta Zeytin Üreticiyi Güldürdü

Türkiye’de ilk zeytin hasadının gerçekleştirildiği İçel’in Mut ilçesinde bu yıl 168 bin ton zeytin, 25 bin ton da zeytinyağı rekoltesi gerçekleşti.

Ege Bölgesi’nde üründe verim ve kalite sorunu yaşanırken, Mut’a zeytin dalında satılırken zeytin ve zeytinyağı fiyatları da geçen yıllara göre iki katına çıktı. Türkiye’nin zeytinyağı üretiminin yüzde 10’unu tek başına Mut’un karşıladığını ifade eden Mut İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Levent Abaş, “Yüksek verim nedeniyle bu yıl zeytin ve zeytinyağı fiyatları iki katına yükseldi. Dünyada zeytin hasadının en erken yapıldığı bölge olan İçel’in Mut ilçesinde bu yıl iklim şartları nedeniyle haşere ya da zararlı problemi de yaşanmadı. Zeytin fiyatlarının 3 ila 7 lira arasında alıcı bulurken fabrikalardan sızma zeytinyağı ise 18 ila 20 lira arasında alıcı bulmaya devam ediyor" dedi.

Bu yıl rekoltenin yüzde 30’nun yağlığa yüzde 70’inin de sofralık olarak değerlendirildiğini ifade eden Abaş, “2015 yılında 25 bin ton zeytinyağı ve 168 bin ton da zeytin rekoltesine ulaşıldı. Ege’de yokluk dönemi yaşanırken, Mut’ta varlık dönemi yaşandı. Dolayısıyla bu yıl zeytin ve zeytinyağında çiftçi emeğinin karşılığını fazlasıyla aldı diyebiliriz" şeklinde konuştu.

Mut’ta 17 adet zeytinyağı fabrikası bulunduğunu söyleyen Abaş, "Bu işletmeler geçen yıl zeytinyağını 11 ila 13 liradan sattı. Bu yıl ise fabrika çıkışı zeytinyağının litre fiyatı 18 ila 20 lira arasında alıcı buldu. Geçen yıl 1 ila 1,50 liradan alıcı bulan zeytin fiyatları ise bu yıl 3 ila 7 liradan alıcı buldu. Ayrıca yağlık zeytin geçen yıl 50 kuruşa satılırken bu yıl ise 1,75 lira ile 2 lira arasında alıcı buldu" şeklinde konuştu

Mut’ta üretilen her ürünün doğal ortamda yetiştiğini söyleyen Abaş, “Hava şartlarının uygun olduğundan dolayı yetişen ürünler kaliteli oluyor. Ayrıca zeytinyağındaki asit oranı sıfır denecek kadar az. Bundan dolayı talep her geçen yıl artıyor. Sofralık kayısı cenneti olan Mut ilçesi zeytin ve zeytinyağında söz sahibi olma şansını her geçen yıl daha da arttırıyor" dedi.

Zeytinciliğin yoğun olduğu tüm dünya ülkeleri arasında turfanda meyvecilikte en erken ürün çıkartan bir ilçe olduğunu söyleyen Abaş, şöyle devam etti:

“Tarihsel yapısından beri 1300 yıllık anıt zeytin ağacını da göz önüne aldığımızda zeytin ve zeytinyağı kültürü çok eski yıllardan beri Mut’ta işlenmektedir. İlçede toplam tarım arazisi 700 bin dekar olup bunun yaklaşık 275 bin dekarında zeytin üretimi yapılmaktadır. Yani Kayısıdan sonra Mut ilçesinin ekonomik alanda temel taşlarından birisi de zeytinciliktir.”

Mut zeytininin kendine has aroması ve kalitesinin tartışılmaz olduğunu ifade eden Abaş, “Türkiye de ağırlıklı olarak zeytinin bulunduğu Ege Bölgesi’ne göre Mut ters periyotta. Yani Ege’de ürünün az olduğu yıllarda Mut’ta çok ürün olmakta. 2015 yılında Ege’de ürün azlığı söz konusu olup Mut’ta ise periyodite yaşanmadığından dolayı 168 bin ton zeytin ve 25 bin tonda zeytinyağı rekoltesi olmuştur. Bu vesileyle gerek Ege’de iş yapan gerek Güneydoğu ve diğer bölgelerde iş yapan zeytincilik sektöründe çalışan tüccarlar Haziran ayı başları ve Temmuz ayı içerisinde gelip zeytin bahçesinde meyveyi kabala tabir ettiğimiz şekilde meyvesini dalında satın alma cesaretini göstermişlerdir” diyerek sözlerini tamamladı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile