Mutfakta Yıllık Enflasyonu Yüzde 19

Şubat 2015’te mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 2,84 oranında arttı.

Mutfaktaki yıllık artış yüzde 19 seviyesinde gerçekleşti.
Genel Maden İşçileri Sendikası’nın her ay yaptığı bir çalışan ve 2 çocuktan oluşan 4 kişilik çekirdek aile araştırmasına göre; Şubat 2015’te mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 2,84 oranında arttı. Mutfaktaki yıllık artış yüzde 19 seviyesinde gerçekleşti. Şubat ayında aile bütçesine gelen ek yük 27 TL, Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 1.144,00 TL oldu.

Ocak 2015-Haziran 2015 dönemini kapsayan 949,07 olan asgari ücret ise 25 günlük gıda harcamasına denk geliyor. Ailelerin gıda harici zorunlu giderleri olan; yakacak, barınma, giyim, ulaşım, eğitim, kültür, sağlık gibi zorunlu giderleri dikkate alındığında içinde bulundukları yaşam koşulları net olarak ortaya çıkıyor.

Şubat 2014’te mutfak harcaması bir önceki aya göre yüzde 1.78 oranında artmış, mutfaktaki yıllık enflasyon yüzde 12 seviyesinde gerçekleşmişti. Gıdadaki ilk 12 aylık toplam fiyat artışı ise yüzde 17,08 olmuştu. Buna göre Şubat 2014’de Zonguldak’ta yaşayan 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması 962,45 TL olmuştu.

Gıda harcamasını oluşturan harcama gruplarında Ocak ayında şu değişimler gözlemlendi.

Süt ürünleri grubu; Bu grupta ürünlerde ortalama yüzde 2 oranında gerileme oldu.

Kırmızı et ürünlerinde Şubat ayında da hareketlilik devam etti. Bu grupta ortalama fiyat artışı yüzde 2 oldu. Kırmızı et grubunda yer alan koyun cinsi etlerde değişim olmadı.

Ocak ayında tavuk fiyatında yüzde 4 oranında artış oldu. Yumurta fiyatlarında bir önceki aya göre değişim olmadı.

Balık grubunda, Şubat ayında elverişsiz hava koşulları nedeniyle balığın az avlanması fiyat fiyatlarında artışı devam ettirdi. Balık fiyatları Şubat ayında ortalama yüzde 5 oranında arttı.

Sakatat grubu, Şubat ayında en yüksek fiyat hareketliliğinin olduğu grup oldu. Bu grupta fiyat artışı ortalama yüzde 14 oldu. Bakliyat ve Tahıllar grubu; bu grupta fiyatlar genelde durgun geçti. Sadece yeşil mercimekte yüzde 14 lük fiyat artışı dikkat çekti.

Şubat ayında özellikle biber, patlıcan, domates gibi mevsim dışı turfanda ürünlerde artışlar meydana geldi. Sebze grubunun ortalama fiyat artışı yüze 1.75 oldu. Meyve gurubunda en yüksek fiyat artışı yüzde 33 oranı ile mandalina da meydana geldi. Bu grupta ortalama artış yüzde 0.86 oranında oldu. Şubat ayında en hareketli grup yağlar grubu oldu. Zeytin yağı bir önceki aya göre yüzde17, fındık yağı yüzde 17, tereyağı yüzde 4, margarin yüzde 7 zamlanan ürünler oldu. Ayçiçek yağında değişim gözlenmedi.

Yağlı tohum, kabuklu ve kurutulmuş yiyecekler, şekerli ürünler, çaylar, konserve grubunda bir önceki aya göre önemli değişim olmadı.2015 Şubat ayında ailenin; gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı aylık 84 TL artış ile 3.052,79 TL oldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile