'Mutluluk Meyvesi' Ürün Verdi

Doğu Asya'da yaygın olarak yetiştirilen, kuvvet verici olduğu ve ömrü uzattığı düşüncesiyle "Mutluluk meyvesi" olarak da adlandırılan "goji berry" meyvesinin Denizli'deki hasadı yapıldı.

Doğu Asya'nın dünyaca bilinen ürünü, Denizli'nin Çivril ilçesinde yapılan ekimi ilk hasadını verdi. Çiftçi Mustafa Aslan'ın 12 dekarlık tarlasına mart ayında diktiği 2 bin fidandan, bin 200 kilogram ürün alındı.

AA muhabirinin görüştüğü Aslan, internetten üzerinden faydalarını duyduğu meyvanın Türkiye'de üretimini hedeflediğini ve temin ettiği fidanların dikimini mart ayında gerçekleştirdiğini belirtti.

İlk hasadını yaptıkları üründen, güzel verim elde ettiklerini kaydeden Aslan, yüksek taleple karşılaştıklarını ifade etti.

Meyvaya aktarların ilgi gösterdiğni, yaş ve kuru olarak satıldığını kaydeden Aslan, yapraklarından da çay yapıldığını anlattı.

Ziraat Yüksek Mühendisi Ethem Tümbek ise kurt üzümü olarak da bilinen 'goji berry'nin Tibet orijinli, uzun ömürlü ağaçsı bir bitki olduğunu Türkiye'de yeni tanınmaya başladığını ve aktarlarda kurutulmuş, marketlerde ise taze halde satışının yapıldığını belirtti.

Bu üründen dikim yapıldığı yıl verim alına bildiğine dikkati çeken Tümbek, sözlerini şöyle sürdürdü;

"Ürünün Türkiye'de rakımın 700'ün üzerinde olduğu yaylada yetiştirilmesinin uygun olduğunu düşünüyoruz. Bu bitki 30-40 metreye kadar inen kökleri vasıtasıyla susuzluğa dayanıklı, ama iyi bir verim almak için suya ihtiyaç var. İlk iki yıl sulama yaptıktan sonra badem gibi susuz yetiştirmek de mümkün. Elbette ki kıraç yerdeki 'goji berry'nin tadı daha güzel, aroması yüksek olur."

-"Üretici birim alandan 4-5 bin lira gelir elde edebilecek"

Avrupa Birliği'nin Çin'den ithaline izin verdiği tek meyve olan 'goji berry'nin Türkiye'de yeni tanınmaya başlandığını ifade eden Tümbek, şöyle konuştu:

"Tüketiciler tarafından antioksidan tesiri dolayısıyla birçok amaçla kullanılan bu bitki, üreticisine iyi bir gelir kazandıracak. Tam verime yattığında dekarda yaklaşık 1 tonun üzerinde yaş verim veren bitkinin bu yıl kilogramı 20 liraya satılıyor. Önümüzdeki yıllarda filatı 5 liraya düşse bile dekara 5 bin lira gibi bir gelir sağlayacak olan bitkinin üretim giderlerinin az olması, ekiminin tercihini arrtıracaktır. Biz kurt üzümünde en büyük giderin hasat giderleri olduğunu düşünüyorken, işçinin tam verime yatmış bir bahçede günde 50-60 kilogram kadar meyve hasat edebileceğini gördük.

Bu bahçede bile ilk yılında günde 30 kiloya kadar hasat yapıldı. Dolayısıyla tarımsal ilaç, hastalık haşare gideri olmayan bu bitkinin önümüzdeki yıllarda üreticiler tarafından tercih edileceğini ve birim alandan yüksek gelir elde edileceğini düşünüşoruz."

Bitkinin antioksidan değeri, damar açıcı özelliğinin tespit edilmesinin yanı sıra çeşitli işlevsel bozukluklara yönelik de faydası nedeniyle Avrupa ve ABD'de özellikle yaşlılar tarafından tüketilmeye başladığına dikkati çeken Tümbek, şöyle devam etti:

"Bu birçok hastalığa iyi gelen bir bitki. Çin'de evlilik asması diyorlar bu bitki için, mutluluk meyvesi diyorlar, doğurganlığı artırıyor. Uzun süre bu bitkiyi kullandığınızda damarlar açıldığı için, gençlik hissi verdiği için Çin'deki ismi mutluluk meyvesi. Türkiye'de de birçok yerde bu isimle anılıyor, kurt üzümü, goji berry ismiyle anılıyor. Ama bizim ilgilendiren tarafı, üretici bu bitkiyi yetiştirdiği zaman birim alandan 4-5 bin lira gelir elde edebilecek, tüketici de bu ürünü uzun süre kullandığı zaman hastalıktan korunacağı ve gençleştirici tesiri olduğu için mutlu bir hayat sürecek."

Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici ise goji berry bitkisinin, rakımı 700 metrenin üzerinde olan bölgelerde çiftçiler için alternatif bir ürün olabileceğini vurguladı.

Bu meyvenin önemli gelir kaynağı olacağına değinen Gemici, "İlaç sanayisinde ve değişik şekillerde tüketilen meyveleri ile çiftçilerimizin önünü açacak bir bitki. İlk hasadında alınan ürün, bunun birim alandan daha çok gelir sağlayacağını gösteriyor" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile