Müze Eczane Açildi Açiklamasi 1800'Lü Yillarda Kullanilan Ilaçlar Bu Müzede

Müze Eczane Açildi Açiklamasi 1800'Lü Yillarda Kullanilan Ilaçlar Bu Müzede

Samsun Eczacilar Odasi tarafindan içerisinde 1800’lü ve 1900’lü yillarda kullanilan ilaçlarin bulundugu ’Müze Eczane’ açildi.

14 Mayis Eczacilik Haftasi ve bilimsel eczaciligin 185. yili nedeniyle Samsun Eczacilar Odasi’nda Müze Eczane açilisi ile "Ilaç ve Eczaciligin Dünü, Bugünü ve Gelecegi" konulu panel düzenlendi.

Samsun’daki eczanelerin bagisladigi içerisinde 1800’lü, 1900’lü yillarindan kalma ilaçlarin bulundugu müze, Samsun Valisi Orhan Tavli’nin katilimiyla açildi.

"Yeni gelen nesiller de geçmiste eczaciligin nasil yapildigini görsünler istedik"

Müze hakkinda bilgi veren Samsun Eczacilar Odasi Baskani Ferhat Karacan, "14 Mayis Eczacilik Haftasi sebebiyle yaptigimiz organizasyonlardan bir tanesidir. Eczaciligin dünü, bugünü ve yarini dedigimiz zaman bu müze devreye gidiyor. Çünkü eczacilik olsun, diger meslekler olsun çok hizli sekilde degisiyor. Bizim meslegimizde zamanla degismeye basladi.

Dolayisiyla geçmiste neler oldu, neler bitti gelecek nesillere aktarmak adina meslektaslarimizin odamiza bagisladigi materyalleri birlestirerek bir müze eczane olusturduk. Bundan sonra yillar boyu yeni gelen nesiller de geçmiste eczaciligin nasil yapildigini görsünler istedik. Bilimsel eczaciligin 185. yilindayiz. 185 yildir bu topraklarda eczacilik yapiliyor. Bazen arka planda kaliyor gibi görünse de aslinda sagligin temel dinamiklerinden bir tanesidir. Yaklasik 7 aylik süreçte ilaçlar toplandi ama diger materyallerle ilgili 4-5 sene süren bir süreç var. Bir meslektasimiz eczanesi kapatiyorsa ya da devrediyorsa veya elinde bulunan malzemeler varsa onlari biz odaya istedik, talep ettik. Böyle bir açilis yapma imkani bulduk" dedi.



"Eczacilar hala deprem bölgesinde yaralari sariyor"

Açilisa katilan Samsun Valisi Orhan Tavli, "Türk eczacilarla onur ve gurur duydugumu ifade etmek istiyorum. Ben Çanakkale’de görevdeyken eczacilarimiz pandemide ilk basta yanimizda olan teskilatti, saglik ordusuydu. Sonrasinda Mugla’da yanginlari yasadik. Orada da ilk arayanlar, sahada vatandasimizin yaninda olanlar eczacilarimizdi. ’Asrin felaketi’ dedigimiz, 11 ilin etkilendigi deprem bölgesinde de yine ilk defa belki dünyaya örnek olacak konteyner eczaneyi ilk günlerde faaliyete geçiren ve halen deprem bölgesinde vatandaslarimizin yarasini saran Türk Eczacilar Birligi’nin nezdinde Türkiye’deki tüm eczacilara tesekkür ediyorum" diye konustu.



"Konteynerlerde eczacilik hizmeti veren 300’e yakin meslektasimiz var"

Türk Eczacilar Birligi Baskani Ecz. Arman Üney ise, "Samsun Eczacilar Odamiz aktif bir sekilde 14 Mayis etkinliklerine devam ediyor. Eskiden 14 Mayislar bayram olarak kutlanirdi. Sonra güne döndü. Bizim sikintilarimizin açikladigimiz basin açiklamalari yaptigimiz günler haline geldi. Yine meslektaslarimiz coskulu bir sekilde kutlamaya devam ediyor. Deprem bölgesindeydim. Orada hala konteynerlerde eczacilik hizmeti veren 300’e yakin meslektasimiz var. O 21 metrekarede bu isi yaparken, içeride hareket edecek alan yokken dahi kendilerini eczacilik günününüz kutlu olsun dedigimizde yüzlerinde gülümsemeyi görmek bizim için önemlidir" seklinde konustu.

Program "Ilaç ve Eczaciligin Dünü, Bugünü ve Gelecegi” panel ile son buldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile