6’nci Heritage Istanbul Fuari, Lütfi Kirdar Uluslararasi Kongre ve Sergi Sarayi’nda açildi. 3 gün sürecek Fuarin açilisina Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Ahmet Misbah Demircan, Istanbul Il Kültür ve Turizm Müdürü Coskun Yilmaz, Unesco Türkiye Komitesi üyeleri ve pek çok ülkeden temsilciler katildi.
Fuarin açilis töreninde konusan Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’nin çaglar boyunca birçok uygarlik ve kültüre ev sahipligi yaparak engin bir birikime sahip oldugunu belirterek, "Ancak; bu birikime sahip olmak bizlere, onu korumak ve gelecek kusaklara aktarmak gibi bir sorumlulugu da yüklüyor. Kültür ve Turizm Bakanligi olarak bu sorumlulugun bilinciyle hareket ediyoruz. Cografyamiz üzerinde izleri sürülebilen tüm kültürlerin mirasinin varisi ve hamisi olma bilinciyle müzeler olustururken, arkeolojik kazilar, bilimsel arastirmalar, restorasyon ve konservasyon çalismalarini gerçeklestiriyoruz. Antalya Demre’deki Aziz Nikolaos Kilisesi’nden, Diyarbakir Surlarina, Istanbul’daki essiz kültür varliklarimizdan, Trabzon Sümela Manastiri’na kadar yurdumuzun dört kösesindeki çalismalarimizi titizlikle sürdürüyoruz. Bunlarin yani sira, ’Ecdada vefa, sanati ihya’ sloganiyla Istanbul’daki türbelerin bakim ve restorasyonunu yapiyoruz. Proje çerçevesinde 124 tane türbenin ihyasini gerçeklestirecegiz. Ayasofya-i Kebir Cami-i Serifi’nin Temmuz 2020’de ibadete açilmasi ile birlikte gerçeklestirilen restorasyon süreci de bizzat Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan tarafindan takip edildi" dedi.
"TÜRKIYE KAZI VE KORUMA ÇALISMALARI, BILIMSEL YAYINLARIYLA BIRLIKTE DÜNYA ARKEOLOJISININ EN ÖNEMLI PAYDASLARINDAN BIRI HALINE GELDI"
Istanbul’un ilk meydani olan Ceneviz Meydani’nin hem sanat hem kültürle anilmasi için Galata Kulesi’nde restorasyon ve teshir, tanzim çalismalarini gerçeklestirdiklerini belirten Bakan Ersoy, yaklasik 30 bin metrekare kapali alana sahip Rami Kislasi’ni, derinlikli restorasyon çalismalarinin ardindan kütüphaneye dönüstürdüklerini söyledi.
Bu çalismalar sonucunda her yas grubuna hitap edecek, ülkenin en büyük peyzaj alanina sahip, dünyanin sayili kütüphane komplekslerinden birini halkin istifadesine sunmus olacaklarini söyleyen Bakan Ersoy, "Izmir Tekel Binalarindaki 10 binanin restorasyonuna basladik. Yil sonuna kadar, içerisinde Resim ve Heykel Müzesi, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Türk Dünyasi Müzik Ihtisas Kütüphanesi, Dijital Kütüphane, sanat atölyeleri, açik ve kapali etkinlik alanlari olacak sekilde çok donanimli bir müze ve kültür kompleksini hizmete açacagiz. Tüm kültür mirasi örneklerinin restorasyonlarini, ‘evrensel koruma ilkeleri’ isiginda ele alip ödenekler elverdigi ölçüde ihya ediyoruz. Bu çerçevede kamusal binalarin restorasyonlari disinda, özel hukuka tabi gerçek ve tüzel kisilerin mülkiyetinde bulunan tasinmaz mirasla ilgili olarak da hibeler veriyoruz. Ayrica yurt disinda bulunan tasinmaz ortak kültür mirasimizin korunmasina yönelik çalismalari Disisleri Bakanligi araciligi ile varligin sahibi ülkenin izni ve imzalanan ‘ikili kültürel anlasmalar’ çerçevesinde ilgili kurumlarla yürütmekteyiz. Öte yandan Paleolitikten Neolitige, klasik çaglardan Türk-Islam arkeolojisine uzanan ve yaptigimiz düzenlemelerle yilin 12 ayi devam etmesini sagladigimiz kazi, arastirma ve arkeolojik faaliyet sayimiz geçtigimiz yil toplam 670 oldu. Dünyada en çok arkeolojik çalisma yapan ülkelerin basinda gelen Türkiye; kazi ve koruma çalismalari, bilimsel yayinlariyla birlikte dünya arkeolojisinin en önemli paydaslarindan biri haline geldi" diye konustu.
"MÜZECILIK ALANINDA DA DÜNYAYA YÖN VEREN, HEDEFLER GÖSTEREN ÖNCÜ ÜLKELERDEN BIRI HALINE GELDIK"
Tas Tepeler ismiyle, Sanliurfa’da Göbeklitepe ve etrafinda baslatilan yeni hamlenin, simdiden bütün dünyanin merakla takip ettigi bir çalisma oldugunu kaydeden Bakan Ersoy, "Yurt içinden 8 üniversite ve 12 kurum, yurtdisindan simdilik 5 ülkeden, 8 üniversite ve 4 enstitü ile sürdürdügümüz çalismalar, ülkemizin bugüne kadar ki en büyük ve en genis arkeolojik proje oldu. Bütün dünya, bilhassa da neolitik çalisan uzmanlar, buradan gelecek yeni bilgileri bekliyor. Cumhuriyetimizin 100. yilinda, 2023 yilinda Sanliurfa’da ‘Dünya Neolitik Kongresini’ düzenleyecegiz ve dünyaya son bilgileri buradan paylasacagiz. Kazilar sonucu ortaya çikan eserler, çagdas müzecilik anlayisiyla yapilan müzelerimizde sergileniyor. Son yillarda attigimiz adimlarla, müzecilik alaninda da dünyaya yön veren, hedefler gösteren öncü ülkelerden biri haline geldik. Türkiye’miz ‘kültür varligi kaçakçiligiyla mücadele’ konusunda da rol model olma yolunda ilerliyor. Geçen yil yurtdisindan getirdigimiz 3 bin 480 eserle, 30 yilin rekorunu kiran Kaçakçilikla Mücadele Dairemiz, tüm dünyaya örnek olacak çalismalara imza atmaya devam ediyor. Bakanligimiz ülkemizin evrensel kültür, sanat ve turizm degerlerinin sürdürülebilir korunmasini saglayarak, dünya turizminden alacagi payi artirmak üzere de çalismalarini sürdürüyor" ifadelerini kullandi.
(Murat Horoz - Gülsah Kahveci - IHA)
'Müzecilik Alaninda Da Dünyaya Yön Veren, Hedefler Gösteren Öncü Ülkelerden Biri Haline Geldik'
Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, "Son yillarda attigimiz adimlarla, müzecilik alaninda da dünyaya yön veren, hedefler gösteren öncü ülkelerden biri haline geldik" dedi.