Müzik Ve Ritim Eğitimi Engel Tanımıyor

Müzik Ve Ritim Eğitimi Engel Tanımıyor

Cemil Meriç Engelsiz Yaşam Merkezinde ritim ve müzik eğitimi ile engelli bireylerde gelişim sağlanıyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Cemil Meriç Engelsiz Yaşam Merkezindeki hafif ve orta düzeydeki zihinsel engelli öğrenciler için ritim atölyesi kuruldu. 17-35 yaş aralığında bulunan, eğitilebilir ya da öğretilebilir durumda olan, hafif ve orta düzeyde zihinsel engelli bireyler, Cemil Meriç Engelsiz Yaşam Merkezinde, müzik ve ritim eğitimi alıyor. Eğitim merkezindeki uzmanlar, müziğin özel gereksinimi olan öğrencilerin eğitimlerindeki tüm gelişim alanlarını destekleyen en etkili ve önemli disiplinlerden birisi olduğunu belirtiyor.

Cemil Meriç Engelsiz Yaşam Merkezinde El Sanatları Atölyesi, Bahçecilik Atölyesi, Seramik Atölyesi, Yiyecek İçecek Hizmetleri Atölyesi, Beden Eğitimi ve Bağımsız Yaşam Faaliyetleri gibi alanların yanı sıra müzik atölyesi de bulunuyor. Cemil Meriç Engelsiz Yaşam Merkezindeki öğrencilerle Sahne sanatları topluluğu kuruldu. Hafif ve orta zihinsel engelli bireylerden oluşan ritim grubu davul, darbuka, bendir gibi ritim aletlerini çalmayı öğreniyor. Müzik ve ritim öğretmeni ile birlikte ritim etüt çalışmaları yapan öğrenciler, önümüzdeki gönlerde gösteri yapmaya hazırlanıyor.

Uzmanlar müziğin, özel gereksinimi olan öğrencilerin eğitimlerindeki tüm gelişim alanlarını destekleyen en etkili ve önemli disiplinlerden birisi olduğunu belirtiyor. Ayrıca bu bireylerle iletişim kurmada yararlanılabilecek çok etkili bir teknik olduğunu da belirten uzmanlar, müziğin iletişimde dinleme ve dikkatini yoğunlaştırabilme becerilerinin gelişimi için büyük önem taşıdığını da söylüyor. Merkezde, dersin işlenişinde öğrencilerin gelişim düzeylerine uygun etkinlikler belirleniyor. Bu etkinlikler arasında ritim çalışması, ses çalışmaları, şarkı söyleme, halk oyunları, müzikli öykü ve kavramların müzikle öğretimi yer alıyor.

Dinleme ve dikkatini toplama becerilerinin gelişiminde ritmik etkinliklerin çok önemli rolü bulunuyor. Bu eğitim sayesinde öğrenciler ritim tutabiliyor, duydukları sesin ritmine uygun vuruş yapabiliyor ya da vücut hareketleriyle duydukları sesi yorumlayabiliyorlar. Cemil Meriç Engelsiz Yaşam Merkezinde dersin işlenişinde öğrencilerin gelişim düzeylerine uygun etkinlikler belirleniyor. Bu etkinlikler arasında ritim çalışması, ses çalışmaları, şarkı söyleme, halk oyunları, müzikli öykü ve kavramların müzikle öğretimi yer alıyor. Müzik eğitiminin amaçları ve gelişim alanları göz önünde bulundurulduğunda iletişim, farkında olma ve dil gelişimi, motor gelişimi, zihinsel gelişim, yaratıcılık ve duygusal durum gelişimlerine katkıda bulunuyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile