HİLAL UŞTUK - Müzik dünyasının önemli isimlerinden biri kabul edilen İngiliz müzisyen ve prodüktör Steven Wilson, 'Daha şimdiden İstanbul'u çok sevdim. Deniz kenarına indim. Ayasofya ve Yerebatan Sarnıcı'nı ziyaret ettim. İnanılmazdı. Çok etkileyici.' dedi.
Kariyerine başlayışını ve müziğin hayatına katkılarını AA muhabirine değerlendiren Wilson, müzisyen bir aileden gelmediğini, ancak hem anne hem de babasının müziği çok sevdiklerini söyledi.
Wilson, henüz 10-11 yaşlarındayken anne ve babasının bir birine plak hediye ettiklerine dikkati çekerek, 'Babam anneme, Donna Summer'in Disco single plağını hediye etti. Annemden babama hediye edilen plak ise Pink Floyd'un 'The Dark Side of the Moon' albümüydü ve evde bu albümleri arka arkaya sürekli dinliyorduk. Çok küçüktüm ve gerçekten de müzik hiç ilgimi çekmiyordu. Fakat bir şekilde bu kayıtları sürekli dinlemekten beynim yıkanmaya başladı ve yavaş yavaş çocuk beynine sahip biri olarak tabii ki bunu özümsemeye başladım. Şimdi geriye bakınca bu iki albüm, benim müzikal DNA'mın başlangıcı oldu diyebilirim. Çünkü her ikisi de birbirinden çok farklı görünse de müzikal bir gezintiye çıkartan ortak özelliğe sahipti. Film izler gibi ya da bir kitabı okur gibi başından sonuna kadar dinlenmek üzere tasarlanmış albümlerdi.' diye konuştu.
Dinlediği plakların kendisine bir hikaye anlattığını söyleyen 49 yaşındaki müzisyen, 'Kitap okumayı da seven biri olarak, hikaye anlatma fikrini çok sevdim. Hızla, müzik aracılığıyla nasıl hikaye anlatabileceğime dair kafayı yordum. Müzisyen olmakla ilgilenmiyordum. Daha çok bir albümün yazarı ya da prodüktörü olmakla ilgileniyordum.' açıklamasında bulundu.
- Yerebatan Sarnıcı'nda özçekim yapıp twitterda paylaştı
Steven Wilson, mesleğinde en çok, seyahat etmesine fırsat yaratmasını sevdiğini kaydederek, şunları aktardı:
'Farklı ülkelerden insanlarla tanışmak, başka kültürleri tanımak. Profesyonel olarak o kadar çok farklı yerde bulundum ki. Muhtemelen hiç gitmeyeceğim yerler de var bunların içinde ve kesinlikle çok sevdim. Aşık oldum. Dün Türkiye'deki ilk günümdü. İstanbula geldim ve İstanbul'da turist gibiydim. Bunu çok seviyorum. Çünkü Türkiye belki de bu gösteri olmasa gelmeyi düşünmeyeceğim bir yerdi. Geçen yıllar içinde farkettim ki gereklilik olmasa gitmeyi istemeyeceğim ancak etkinlikler sayesinde gittiğim yerleri hep çok sevdim.'
İstanbul'a gelir gelmez, tarihi yarımadadaki Yerebatan Sarnıcı'nı gezerek, orada yaptığı özçekim fotoğrafını twitter hesabından paylaşan Wilson, 'Daha şimdiden İstanbul'u çok sevdim. Deniz kenarına indim. Ayasofya ve Yerebatan Sarnıcı'nı ziyaret ettim. İnanılmazdı. Çok etkileyici. Günün sonunda sizi etkileyen, aşık olmanıza neden olan şey sadece o mekanlar değil. Çok sevmemin nedeni insanları, gece hayatını, kültürünü ve mekanı hissetmekle de ilgili. Dün şehrin Anadolu yakasına da gittim. Arkadaş oldum, bölge insanıyla. Günün sonunda böylece bir bağ kuruyorsunuz. Turist olabilirsiniz ama o zaman gerçek bir bağ ya da bağlantı kurmuş olmuyorsunuz.' ifadelerini kullandı.
- 'İlhan Mimaroğlu ve Bülent Arel dışında Türk müzisyeni bilmiyorum'
Steven Wilson, 1960'lı yıllardaki elektronik müziğe değinerek, 'Türkiye'den İlhan Mimaroğlu ve Bülent Arel'in isimlerini biliyorum. Her ikisi de elektronik müziğe öncülük etmiş 1960'larda ve her ikisi de Türk. Bu iki ismin dışında Türk rock müzisyeni bilemiyorum.' dedi.
Müziğe yeni başlayanlara tavsiyelerde de bulunan İngiliz müzisyen, 'Dinlemelerini, izlemelerini, gezmelerini ve okumalarını tavsiye ediyorum. Gitar çalıyorsanız, bateristseniz veya hangi müzik aletini tercih ettiyseniz, sadece youtube kanalına girip olağanüstü teknikleri anlatan insanları seyretmekle yetinmesinler. Müzik bu değil. Müzik, fikirlerle, duygularla ve hatta sadece sizin içinizde olan ve size özel şeylerle ilgili.' değerlendirmesinde bulundu.
Wilson tek tür müzik dinlenmemesi gerektiğine dikkati çekerek, şu bilgileri verdi:
'Örneğin sadece heavy metal, hip hop ya da pop müzik dinlemeyin. İyi olan her müziği dinleyin. Her türde yapılmış iyi ve kötü müzikler var. İyi olanları bulun. Filmler güzel fikirler verir. Kaliteli filmler izleyin. Hollywood filmleri değil ama. Güzel olan, fikir veren, insan olmakla ilgili filmleri izleyin. Kitap okuyun. Gezin, deneyim kazanın, insanlarla konuşun. Fikirlerinizle ilgili konuşun. Bütün gün sosyal medyada vakit geçirmeyin. Bu şekilde hiçbir şey öğrenemezsiniz. Yüz yüze iletişim kurmazsanız insanlarla ilgili hiçbir şey öğrenemezsiniz. Aynı fikirde olmayabilirsiniz ama ben böyle düşünüyorum. Kısa mesaj, facebook, twitter ya da instagramda vakit geçirerek, bir şey öğrenemezsiniz. Benim tavsiyem bu.'
Steven Wilson, müziğe gönül verenlere meraklı olmalarını da tavsiye ederek, müzisyen olmanın teknik bir uzmanlık olmadığını söyledi.
- 'Dünyanın her hangi bir yerinde terör saldırısı mağduru olabilirsiniz'
Gezmenin önemini sık sık vurgulayan Wilson, dünya genelinde meydana terör olaylarının kendisini durduramayacağını dile getirdi.
İngiliz müzisyen, yaşadığı İngiltere'de veya dünyanın herhangi bir yerinde benzer saldırıların olabileceğine işaret ederek, 'Paris ya da Brüksel saldırılarında olduğu gibi dünyanın herhangi bir yerinde bu tür saldırıların mağduru olabilirsiniz. Paris saldırısından birkaç hafta önce orada konser vermiştim. Ondan sonra da konser verdim. Bu saldırının olduğu yer, benim gösterim de olabilirdi. Bunun farkına vardığınız zaman dünyanın hiçbir yerinde bu olaydan gerçekten korunamayacağınızı anlıyorsunuz. En güzeli kendinizi serbest bırakmak. İstanbul'a geldim. Bölgenin insanıyla birlikteydim ve onlar nerelere gitmek ve gitmemek gerektiğini biliyorlar. Ben müzisyenim, nereye gidersem gideyim, bana iyi bakıldığını hissediyorum.' diye konuştu.
Zorlu Performans Sanatları Merkezi'ndeki konseri yoğun ilgi gören Wilson, 'Hand.Cannot.Erase' albüm turnesi kapsamında 5 Mayıs'ta Atina'da, 7 Mayıs'ta ise İsrail'de konser verecek.
'Müzikle Hikaye Anlatmayı Seviyorum'
İngiliz müzisyen ve prodüktör Wilson: 'Kitap okumayı da seven biri olarak, hikaye anlatma fikrini çok sevdim. Hızla, müzik aracılığıyla nasıl hikaye anlatabileceğime dair kafayı yordum' 'Daha şimdiden İstanbul'u çok sevdim. Deniz kenarına indim. Ayasofya ve Yerebatan Sarnıcı'nı ziyaret ettim. İnanılmazdı. Çok etkileyici' 'Türkiye'den İlhan Mimaroğlu ve Bülent Arel'in isimlerini biliyorum. Her ikisi de elektronik müziğe öncülük etmiş 1960'larda ve her ikisi de Türk'