Frontier Myanmar gazetesinde yer alan haberde, darbe yanlilarinin muhaliflere karsi kara propaganda içeren sosyal medya paylasimlari incelendi.
Buna göre, ordu yanlisi Birlik, Dayanisma ve Kalkinma Partisinin (USDP) üst düzey üyelerinden Ye Htut'un, Yangon kentinde bir okulun atese verilmesi üzerine yaptigi sosyal medya paylasimi, darbe destekçilerinin kara propagandalari arasinda yer aldi.
Paylasiminda okulun yakilmasini Taliban'in Afganistan'daki terör eylemleriyle bir tutan Htut'un, darbe karsiti gruplari teröristlerle bir tutarak halki kiskirtmaya çalistigi öne sürüldü.
- "Taliban Z kusagi" benzetmesi
Facebook'ta 70 binin üzerinde takipçisi olan bir diger kullanicinin, 24 Mayis'ta San eyaletindeki bir polis karakolunu ele geçiren darbe karsiti etnik silahli grubu "Taliban Z kusagi" olarak nitelendiren paylasimi da kara propaganda olarak görüldü.
Kullanicinin darbe karsiti grubu Taliban'a benzeterek askeri yönetim destekçilerini kiskirttigi ve ülkedeki Müslümanlari hedef göstermeye çalistigi kaydedildi.
Bazi sosyal medya paylasimlarinda ise darbe karsiti gruplarin Myanmar ordusuna yönelik saldirilarinin arkasinda Müslümanlarin oldugu öne sürülerek Müslümanlarin Budistlere karsi savas açtigi algisi yaratildigi ifade edildi.
Sosyal medya platformu TikTok'ta ismi belirsiz bir kullanicinin 8 Haziran'da paylastigi ve simdiye kadar 120 binin üzerinde izlenen videoda, devrik lider Aung San Suu Çii hükümetinin Arakan eyaletinde Müslümanlarla is birligi yaptigi öne sürüldü.
- "Müslümanlar Budistleri yok etmek istiyor"
Arakanli Müslümanlarin "Myanmarli olmayanlar" seklinde nitelendirildigi videoda, "Bundan önce bölgede çogunluk olan Budist nüfusu, katliamlar ve etnik temizlikler nedeniyle bugün yüzde 3'lere düstü. Müslümanlar Budistleri yok etmek istiyor." iddiasiyla Müslümanlarin hedef alindigi belirtildi.
Konuya iliskin açiklama yapan Burma Insan Haklari Agi (BHRN) Baskani Kyaw Win, darbeden bu yana askeri yönetimin ve ordu yanlisi gruplarin sosyal medyada Müslüman karsiti söylemlerinin "büyük oranda arttigini" söyledi.
Win, sosyal medyanin yani sira Myanmar'daki farkli dini unsurlara fiili saldirilarin yapildigini belirterek "Bazi camilerin kundaklanmasi ve kiliselere ates açilmasi, ülkede dinler arasi ayrismayi körüklemek için kasten yapilmis eylemlerdir." dedi.
- Myanmar'daki askeri darbe
Myanmar ordusu, 8 Kasim 2020'deki genel seçimlerde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilim yasanmasinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.
Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere pek çok yetkili ile iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve bir yilligina olaganüstü hal ilan etmisti.
Myanmar ordusunun darbe karsiti protestocu ve isyanci gruplara silahli müdahalesi sonucu bugüne kadar 883 kisi hayatini kaybetti, binlerce gösterici gözaltina alindi.
Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken, üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargilanmalarina devam ediliyor.
Myanmar'da Darbe Yanlisi Gruplar Muhalifleri Terör Örgütlerine Benzeterek Karalamaya Çalisiyor
Askeri darbenin yapildigi Myanmar'da darbe yanlisi gruplarin, sosyal medyada darbe karsitlarini terör örgütlerine benzeterek karaladigi ve din üzerinden kiskirticilik yaptigi açiklandi.