Mart ayinda darbeye karsi çikarak ordudan ayrilan yüzbasi Lin Htet Aung, Myanmar Now sitesine verdigi demeçte, 1 Subat'tan bu yana Myanmar ordusundan ayrilan personele dair detaylar verdi.
Simdiye kadar en az 800 kisinin darbe karsiti hareketlere destek vermek için ordudan ayrildigi bilgisini aldigini belirten Aung, "Ayrilanlarin dörtte üçü, darbe karsiti sivil hükümetin kurdugu Halk Savunma Ordusuna katildi. Digerleri de silahli bir gruba girmeden darbe karsitlarina destek vermek istiyor." dedi.
Aung, ordudan ayrilan 100 civarinda kisinin rütbeli oldugunun altini çizerek, bu kisilerden bazilarinin etnik silahli gruplarin kontrolündeki eyaletlerde isyancilara çatisma egitimi verdigini vurguladi.
Myanmar ordusundan ayrilanlarin büyük bir kismini deniz ve hava kuvvetleri personelinin olusturdugunu söyleyen Aung, "Kara kuvvetleri personeli genellikle ailelerinden uzakta görev yapiyor. Ordudan ayrilmalari durumunda ailelerinin güvenliginin tehlikeye düseceginden korktuklari için darbe karsitlarina destek vermeye çekiniyorlar." diye konustu.
- Myanmar'daki askeri darbe
Myanmar ordusu, 8 Kasim 2020 seçimlerinde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.
Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve bir yilligina olaganüstü hal (OHAL) ilan etmisti.
Myanmar ordusunun darbe karsitlarina müdahalesi sonucu 857 kisi hayatini kaybetti.
Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken, gözaltindaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargilanmalarina devam ediliyor.
Myanmar'da Darbeden Bu Yana En Az 800 Askerin Orduyu Terk Ettigi Belirtildi
Myanmar'da askeri darbeden bu yana en az 800 askerin, darbe karsiti gruplara yardim etmek üzere orduyu terk ettigi bildirildi.