Myanmar'da İsyancılara Barış Ateşkesi Çağrısı

Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından sorumlu Devlet Bakanı Suu Çii, etnik isyancıların barış sürecine dahil olmasını talep etti.

Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii, etnik isyancılara hükümetle ateşkes anlaşması imzalamaya çağrısı yaptı.

Suu Çii, babası ve ülkenin kurucuları arasında sayılan Aung San tarafından 1947'de organize edilen Panglong Konferansı'nın 70. yıl dönümü etkinliğine katıldı.

Ülkedeki etnik temsilcilerin de katıldığı etkinlikte konuşan Suu Çii, silahlı etnik grupların Ulusal Ateşkes Anlaşmasını imzalayarak barış sürecine dahil olmalarını istedi.

Hükümetle Ulusal Ateşkes Anlaşması imzalayan sekiz isyancı örgütten biri olan Pa-O Ulusal Kurtuluş Örgütü'nün (PNLO) lideri Khun Okka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, adlarını vermek istemediği iki isyancı grubun daha bu ay anlaşmayı imzalayarak 28 Şubat'ta ikincisi düzenlenecek 21. Yüzyıl Panglong Barış Konferansı'na katılmasının beklediklerini ifade etti.

Konferansın ilki, 31 Ağustos-4 Eylül tarihlerinde başkent Nepido'da eski Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Suu Çii'nin yanı sıra 21 isyancı gruptan 18 temsilcinin katılımıyla düzenlenmişti.

Myanmar'da bir önceki hükümet, sekiz isyancı örgütle Ulusal Ateşkes Anlaşması imzalamıştı. En etkilileri dahil en az 13 grup anlaşmayı imzalamayı reddetmişti.

Ülkedeki etnik gruplar, merkezi yönetime ve orduya karşı silahlı eylemler düzenliyor, daha fazla özerklik talebinde bulunuyor.

Suu Çii'nin yeni hükümeti, isyancılarla barışı öncelikleri arasına almıştı.

Bağımsızlığını 1948'de ilan eden ülkede, 1947'de yapılan Panglong Konferansı, Suu Çii’nin babası ve ülkenin kurucuları arasında sayılan Aung San tarafından organize edilmişti. Bu toplantıda Burma etnik çoğunluğu ile etnik azınlıklar arasında varılan anlaşmada federal yönetim sistemi benimsenmişti. Ancak Aung San bağımsızlıktan kısa bir süre önce suikaste kurban gitmiş, bağımsızlık sonrasında da ülkede sivil yönetimin yerine askeri rejimler egemen olmuş, bu nedenle federal yönetim sistemi hayata geçirilememişti. Ülkede 1988 yılında başlayan demokrasi gösterileri sırasında hareketin liderliğini üstlenen Suu Çii, 25 yıllık mücadelesi sonunda kurduğu NLD'yi geçen yılki seçimlerde iktidara taşımıştı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile