Myanmar Halki, Orduya Mali Yaptirim Uygulanmasini Istiyor

Myanmar halki, seçilmis hükümeti devirerek yönetime el koyan ordunun finans kaynaklarinin kesilmesi için yaptirim çagrisinda bulunuyor.

Myanmar kiyilarinda oldukça verimli bir gaz sahasi, Fransiz Total sirketi tarafindan isletiliyor.

Subat 2021'de ordunun Aung San Suu Çii yönetimini devirmesiyle yüzlerce milyon dolarlik gaz çikarilan Yadana sahasinin yönetimi ve mevcut banka hesaplari ordunun eline geçti.

Askeri yönetimin hukuk disi uygulamalari, iskence ve cinayet iddialari arttikça, ülkenin en büyük döviz kaynagi olarak gösterilen petrol ve gaz fonlarina yaptirim uygulanmasina yönelik kamuoyu çagrisi her geçen gün artarak devam ediyor.

Ancak Batili hükümetlerin, özellikle de ABD ve Fransa gibi ülkelerin enerji sirketlerinin lobi faaliyetleri ve Myanmar’dan gaz alan bölge ülkelerinin çabalariyla yaptirim adiminin atilmadigi ifade ediliyor.

ABD, 10 Aralik'ta Myanmar yönetimine karsi bir dizi yaptirim uygulama karari alsa da petrol ve gaz gelirlerine dair herhangi bir yaptirim açiklanmadi.

Öte yandan son aylarda Myanmar halkinin gaz gelirlerine yönelik yaptirim uygulanmasi çagrisi artarak devam ederken, agustosta bir grup aktivist hayatlarini riske ederek “Cuntaya yapilan ödemeleri durdurun ve Myanmar’i kurtarin” yazili pankartlar tasimis ve “kanli para kampanyasi” hareketini baslatmisti.

Eylemlerini sosyal medya platformlarina tasiyan aktivistler, “Total, Chevron – Cinayete ortak olmayi birakin” yazili pankartlari tasidiklari fotograflarini yayinlayarak söz konusu sirketlere tepki göstermisti.

Birlesmis Milletlerin (BM) Myanmar’daki insan haklari uzmani, ülke genelinde milyonlarca kisinin vergi ve faturalarini ödemeyi reddederek ve orduyla baglantili ürünleri boykot ederek orduya karsi bireysel düzeyde yaptirim uyguladigini aktardi.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimlerde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilim yasanmasinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve 1 yilligina olaganüstü hal (OHAL) ilan etmisti.

Myanmar ordusunun darbe karsiti protestocu ve isyanci gruplara silahli müdahalesi sonucu bugüne kadar 902 kisi hayatini kaybetti, binlerce gösterici gözaltina alindi.

Bu arada, Siyasi Tutuklulara Yardim Kurulusuna (AAPP) göre, ülkede darbeden bu yana 1200 kisi hayatini kaybetti, yaklasik 10 bin kisi gözaltina alindi.

Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargilanmalarina devam ediliyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile