Myanmar'in Tutuklu Lideri Suu Kyi Hakim Karsisina Çikti

Myanmar'in Tutuklu Lideri Suu Kyi Hakim Karsisina Çikti

Myanmar’in tutuklu lideri Aung San Suu Kyi, farkli suçlamalarla yargilandigi dava kapsaminda hakim karsisina çikti.

Myanmar’da 1 Subat’taki askeri darbe sonrasi ordu tarafindan görevden alinarak tutuklanan Demokrasi için Ulusal Birlik Partisi (NLD) lideri Aung San Suu Kyi’nin farkli suçlamalarla yargilandigi davanin durusmasi bugün ülkenin baskenti Nepido’da yapildi. Bes saatten fazla süren durusmada, Suu Kyi’ye daha önce yöneltilen lisanssiz telsizlere sahip olmak ve geçen yilki seçim sirasinda bir kampanya etkinligi düzenleyerek korona virüs kisitlamalarini ihlal etmek suçlamalarinin ele alindigi ögrenildi. Oturumda çok iyi bir görüntü sergilemedigi belirtilen Suu Kyi’nin buna ragmen hakkindaki iddialari dikkatli bir sekilde dinledigi ifade edildi. Suu Kyi’nin savunma ekibinin suçlamalari kesin bir sekilde reddettigi bildirilirken, avukatlarinin müvekillerine yöneltilen son yolsuzluk suçlamasini ise temelsiz olarak nitelendirdigi ifade edildi. Suu Kyi’nin hakkindaki diger suçlamalar kapsaminda yarin yapilacak bir durusmaya daha katilmasi bekleniyor.

Yeni suçlama

Myanmar’da ordunun 8 Kasim 2020 seçimlerinde hile yapildigi iddiasiyla 1 Subat’ta yönetime el koymasinin ardindan tutuklanan ülkenin fiili lideri Suu Kyi, simdiye dek lisanssiz telsizlere sahip olmak, geçen yilki seçim sirasinda bir kampanya etkinligi düzenleyerek korona virüs kisitlamalarini ihlal etmek, kamuyu endiseye sevk edecek açiklamalarda bulunmak ve söylenti yaymak ve sömürge döneminden kalma devlet sirlari yasasini ihlal etmek gibi iddialarla suçlanmisti. Geçtigimiz hafta ise Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu’nun Suu Kyi’nin görevini kötüye kullanarak kazanç elde ettigine dair kanitlara ulastigi kamuoyuna yansimisti. 600 bin dolar nakit ve 11 kilo altini kanunsuz bir sekilde elde ettigi iddia edilen Suu Kyi’nin, ayrica arazi ve bina kiralama yetkisini kötüye kullandigi belirtilmisti. Yolsuzlukla Mücadele Yasasi’nin 55. maddesi kapsaminda suçlanan Suu Kyi’nin, söz konusu suçtan hüküm giymesi halinde 15 yila kadar hapis cezasina çarptirilabilecegi kaydedilmisti.

Avukatlari ile görüsmüstü

Tutuklanmasinin ardindan yapilan durusmalara video konferans yoluyla katilan ve savunma ekibi ile görüsemedigi kamuoyuna yansiyan Suu Kyi, geçtigimiz 25 Mayis’ta gerçeklestirilen durusmaya katilmak üzere ilk kez mahkemeye gitmisti. Son olarak geçtigimiz Pazartesi günü Suu Kyi ile görüsen avukatlari bugün yapilacak durusmada davaci ve taniklarin dinlenmeye baslanacagini açiklamisti.

En az 850 kisi yasamini yitirdi

Myanmar’da ordu 8 Kasim 2020 seçimlerinde hile yapildigi iddiasiyla 1 Subat’ta yönetime el koymus, ülkenin fiili lideri Aung San Suu Kyi basta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisi gözaltina alinmisti. Cunta yönetimi uluslararasi kamuoyunda sert tepkiyle karsilanan demokrasi karsiti hareketi ardindan baslayan kitlesel protestolari siddetle bastirmis,

darbe karsiti gösterilerde en 850 sivilin hayatini kaybettigi açiklanmisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile