SDÜ'de gerekçeleştirilen konferansa, Acıbadem Sağlık Gurubu BilgiTeknolojileri Direktörü Kemal Kaplan, İşkur Eski Genel Müdürü TÜSİAD Mesleki Eğitim Alt Çalışma Gurubu Bşk. Dr. Necdet Kenar ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay konuşmacı olarak katıldı.
SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu açılış konuşmasında, aklı ve bilgiyi etkili kullanan bireylerin, ülkelerin, devletler ve toplumların her zaman üstün olduklarını söyledi.
Prof.Dr.İbicioğlu, “Günümüz bilgi toplumunda bilgiyi uygulamaya aktarabilenler ön plana geçerler” dedi.
MYO'ların bir mesleğe ilişkin bilgileri öğrencilere kazandırmak amacıyla açılmış eğitim kurumları olduğunu dile getiren Prof.Dr. İbicioğlu, “Yenilikçi davranışların meslek yüksekokullarında daha fazla hissedilmesinin büyük yararı var. Yenilikçi ve buluşları özendiren bu fuarı düzenleyenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Acıbadem Sağlık Gurubu Bilgi Teknolojileri Direktörü Kemal Kaplan 'Teknoloji, Gençlik ve Gelecek' konulu konferansında kendiside SDÜ mezunu olduğunu belirterek, öğrencilerle iş hayatına dair tecrübelerini paylaştı. Öğrencilerin mezun olmadan önce mutlaka geleceğe yönelik plan yapmaları gerektiğini vurgulayan Kaplan, “İş hayatına atılmadan önce mutlaka gelecek planlarınızı yapmalısınız. Bundan 5 yıl sonra, 10 yıl sonra nerede olacağınızı planlamalısınız. Meslek hayatında tesadüflere yer yok. Gitmek istediğiniz yeri belirler, altına paradigmaları dizersiniz. Dünya, insanlar hızla değişiyor. Günümüzde fikirler çok önemli hale geldi. Artık fikirler insanlara para kazandırıyor. Farklı ne yaparım da bu ülkeye katma değerli bir şey kazandırırım diye düşünüp çalışmamız lazım. Farklılıkları yönetebilmeyi öğrenmeliyiz, farklılıkları teşvik etmeliyiz.” YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay ise 'Türkiye'deki Mesleki Eğitimin Dünü Bugünü ve Dünyadaki Durumu' konulu sunumunu yaptı. Günay, sürekli mesleki eğitimin iki hedefi olduğunu, bunların istihdam ve ekonomik büyümeye katkı sağlamak ve sosyal sorunlara yanıt verebilmek olduğunu söyledi.
Bilgi toplumunda mesleki bilgi ve yetkinliklerin akademik beceri ve yetkinlikler kadar önemli olduğunu belirten Günay, AB Bologna ve Kopenhag süreci hakkında bilgi verdi. Günay, “Kopenhag süreci hem ulusal hem de Avrupa düzeyinde mesleki eğitimin önemi konusunda bilinçlenmede önemli rol oynamaktadır” dedi.
MYO'lara yönelik temel eleştirinin iş dünyasının beklentilerini karşılayacak insan gücü yetiştirilmesindeki yetersizlik olduğunu ifade eden Günay, MYO'ların sorunlarını ise ”Meslek standardını sağlayacak MYO' larda uygulamalı eğitimin gerçekleştirilememesi, öğrenci ve öğretim elemanlarının motivasyon eksikliği, toplumsal mesleğe dair yeterli düzeyde saygınlık algısının olmaması” şeklinde sıraladı. Kişinin mesleğini iyi yapmasının çok önemli olduğunu söyleyen Günay, “Mesleğin değerini yüceltmemiz gerekiyor. Türkiye hızla büyüyor, gelişiyor. Bu büyümeye paralel olarak içeriğini iyi doldurmamız gerekiyor. Hepimizin geleceğe sahip çıkması lazım” diye konuştu.
Konferansın ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İskender Akkurt, TBMYO Müdürü Doç. Dr. Ramazan Kayacan tarafından konuşmacılara plaket verildi.
MYO'ların Sorunları Masaya Yatırıldı
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen 'Meslek Yüksekokullarında Düşünen, Tasarlayan, Geliştiren Beyinler 2012' proje fuarı çerçevesinde bir konferans düzenlendi.