Naci Görür Açiklamasi 'Çagdas Toplumlarinin Yaptigi Gibi Depreme Dirençli Yerlesim Alanlarini Olusturmak Zorundayiz'

Naci Görür Açiklamasi 'Çagdas Toplumlarinin Yaptigi Gibi Depreme Dirençli Yerlesim Alanlarini Olusturmak Zorundayiz'

Hatay’in Iskenderun ilçesinde söylesiye katilan jeolog ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depreme dirençli yerlesim alanlarin olusturulmasi gerektigine dikkat çekti.

Prof. Dr. Naci Görür, depremin vurdugu Hatay’in Iskenderun ilçesinde vatandaslarla bir araya geldi. Görür, Iskenderun Ticaret ve Sanayi Odasi tarafindan düzenlenen ‘Iskenderun’un Depremselligi ve Deprem Dirençli Iskenderun’ söyleyisine katildi.

Türkiye’de 13,6 milyon önce deprem mekanizmalarin olustugunu ifade eden Prof. Dr. Görür, depremleri durdurmanin mümkün olmadigini, toplum olarak depreme dirençli yerlesim alanlarini olusturmak zorunda oldugunu söyledi.



“Her depremde de 10 bin ve 50 bin insani dün oldugu gibi topraga veremeyiz"

Deprem mekanizmasinin Türkiye’de 13,6 milyon önce olustugunu söyleyen Prof. Dr. Görür, “Bizim ülkemizde bu faylar 13,6 milyon seneden beri deprem olusturmaya devam ediyor. Biz depremleri durduramayiz, bu mümkün degil çünkü bu mümkün degil. Her depremde de 10 bin ve 50 bin insani, dün oldugu gibi topraga veremeyiz. O halde yapilacak bir sey bilgi, aydin ve çagdas toplumlarinin yaptigi gibi depreme dirençli yerlesim alanlarini olusturmak zorundayiz. Bunlari yaparsak deprem sorununu büyük ölçüde hallederiz” dedi.



“Iskenderun tarafina gelen kita biraz büküldügü ve egildiginde o bölgenin belli ölçüde gömülmesi ve batmasi anlamina geliyor”

Deprem sonrasi Iskenderun sahilindeki çökme konusuna deginen Prof. Dr. Görür, “Iskenderun’da bazi yerler çökmüs ve batiyor. Neden batiyor konusu fayla ilgili bir durumdur. Bin yil önce Bingöl ilinin Karliova’dan gelen dogu fayi, yanal hareket ederken Iskenderun’daki fay biraz egiliyor. Iskenderun tarafina gelen kita biraz bükülüyor ve egiliyor. O kisimda bir duvar ve diklik olusturuyor. Burada düsey atilim meydana geliyor ve fay niteligi doguruyor ve batiyor. Bu nedenle de bir bölgenin belli ölçüde gömülmesi ve batmasi anlamina geliyor. Deniz seviyesinin göreceli olarak islenmesi anlamina gelir” ifadelerini kullandi.

Iskenderun ilçesinde düzenlenen ’Iskenderun’un Depremselligi ve Deprem Dirençli Iskenderun’ temali konferansa yer bilimci Naci Görür’ün yani sira; Iskenderun Ilçe Kaymakami Murat Sefa Demiryürek, Iskenderun Belediye Baskani Mehmet Dönmez, Belen Ilçe Belediye Baskani Ibrahim Gül ve Iskenderun Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Levent Hakki Yilmaz katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile