Nalbantlar Çıraksız Kaldı

Nalbantlar Çıraksız Kaldı

Sivas’ın Akıncılar ilçesinde kaybolan meslekler arasında yer alan nalbantçılığı, ilçede yaşayan Tahsin Koç tek başına sürdürüyor.

Türkiye’de gelişen teknoloji ile birlikte kaybolmaya yüz tutan meslekler arasında hemen hemen ilk sırayı alan nalbantçılık; 1900’lü yılların en popüler mesleklerinden biri olan bu mesleğe, yeni nesillerin hiçbir talebi olmaması ile nalbant ustalarının sayısı da ilçede ve Türkiye’de sınırlı sayılacak kadar azaldığı görülüyor. Akıncılar ilçesinde nalbantlık mesleğini bugüne kadar sürdüren Tahsin Koç, ilerlemiş yaşına rağmen babasından kalma mesleğini severek yaptığını söyledi.

İlçede yalnız olduğu için arkadaşlarının yardımı ile bu mesleği zor şartlarda icra ettiğini söyleyen nalbant Koç, “Ailelerimizden ve gençlerimizden bu mesleği öğrenmek isteyen veya çaba sarf eden hiç kimse çıkmadı. Bu yüzden nesli tükenen bu mesleğe yetkililerin bir an önce üniversitelerde, okullarda, mesleği cazip bir hale getirterek hem iş imkanı açmalı hem de kaybolan bu değerimize sahip çıkmalılar. Günümüz gençlerine sorsanız ‘nalbant nedir’, ‘ne iş yapar’ kimse bilemez. Ne kadar da bu mesleği bilmeseler bile at, eşek, katır gibi binek hayvanların sağlığı için nal takılması, tırnaklarının usulüne göre kesilmesi ve yaralarının tedavi edilerek sağlıklı bir yaşam gerektiren bu mesleğe toplum olarak sahip çıkmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

Nalbant Koç, iş imkanı bulamayarak ilçelerden göç eden birçok gencin ve ailelerin bulunduğunu söyleyerek, “Hiç kimse ekmek yediği işten utanmamalıdır, tam tersine gurur duymalıdır. Buradan issiz gençlerimize sesleniyorum. Bu kaybolan meslekler birer altın bileziktir. Bunu kolunuza taktığınız zaman ne aç kalır ne de açıkta kalırsınız. Ben bu yaşımda bile bu mesleği icra ediyor para kazanıyorsam, siz de yaparak para kazanabilirsiniz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile