Namazgah, Kocaeli'nin Uzun Yıllar Su İhtiyacını Karşılayacak

Namazgah, Kocaeli'nin Uzun Yıllar Su İhtiyacını Karşılayacak

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, Kandıra ilçesi ile İzmit ve Derince köylerine hayat verecek 25 milyon metreküp kapasiteli Namazgah barajının inşaatını sürdürüyor.

İSU, baraj ile Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacını 2040 yılına kadar karşılamayı planlıyor. Kandıra Namazgah barajı ile kurum tarihinde bir ilki gerçekleştiren İSU Genel Müdürlüğü, Türkiye’de bulunan 16 Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi içinde baraj yapan kurumlardan biri oldu.

Baraj, yıllardır mevcut içme suyu kaynaklarının yetersiz kaldığından dolayı problem yaşayan Kandıra ilçe merkezi, turistik sahil bölgeleri ve köyleri ile İzmit ve Derince ilçelerinin köylerini bol ve düzenli içme suyuna kavuşturacak.İnşaatına bir süre önce başlanan baraj, Namazgah deresi üzerinde Kabaağaç köyü bölgesinde kil çekirdek, kaya dolgulu olarak inşa ediliyor. Bir yandan baraj havzası, ağaçlardan temizlenirken bir yandan da baraj kondüvi (dipsavak) hafriyat kazısı yapılıyor. Barajın terfi merkezi de betonarme inşaatı ile birlikte ortaya çıkmaya başladı.

Namazgah barajı ile Dudutepe mevkiinde yer alan içmesuyu arıtma tesisi arasında yapılacak terfi hattı kapsamında 600 mm çapında çelik boru döşeme çalışmaları da sürüyor. Toplam 12 bin 143 metre uzunluğunda yapılacak terfi hattının şimdiye kadar 2 bin metre uzunluğundaki kısmı tamamlandı.

"BARAJ, BÖLGEYE HAYAT VERECEK”
İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, barajın bölgeye hayat vereceğini söyledi.

Bayram, Kandıra Namazgah barajının Kandıra ilçe merkezi ve Karadeniz sahilindeki turistik yerleşimleri ile Kandıra, Derince ve İzmit ilçelerine bağlı toplam 259 köy ve mahallenin içme suyu ihtiyacını karşılayacağını ifade etti.

Bayram, şöyle devam etti: “2004 yılında belirlediğimiz program çerçevesinde projelerimizi bir bir geçiriyoruz. Dün yılda ancak sekiz yüz bin lira değerinde yatırım yapan bir kurum olan İSU, bugün yılda yüz milyonlarca lira değerinde projeleri hayata geçiriyor. Dün küçük projeler yapılırken bugün kurum tarihinde bir ilki gerçekleştirerek Kocaeli’nin kuzeyine hayat verecek Namazgah barajı inşa ediyoruz. İnşaatını sürdürdüğümüz Namazgah barajını 2013 yılının sonunda tamamlayarak işletmeye alacağız. Bu baraj ile bölgenin içme suyu ihtiyacını karşılayacak ve sel sularından kaynaklanan taşkın korumayı da sağlayacağız.”

BARAJIN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Kandıra Namazgah deresi üzerinde merkezi kil çekirdek, kaya dolgulu olarak yapılacak.
- Baraj içmesuyu ihtiyacı ve taşkın korumayı amaçlıyor.
- Gövde yüksekliği : 34,50 m.
- Kret uzunluğu : 504 m.
- Kret genişliği : 8,00 m.
- Toplam depolama hacmi : 25.000.000 m3
- Kazı : 450.000 m3
- Gövde dolgusu : 840.000 m3
- Beton + betonarme : 35.000 m3
- Betonarme demiri : 860 ton
- Enjeksiyon : 13.100 m
- Namazgah barajı ile Antaplı - Dudutepe içme suyu arıtma tesisi arasında 12 bin 143 metre uzunluğunda, 600 mm çelik boru ile terfi hattı yapılacak .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile