Namibya Üniversitesi Bünyesinde Sadc Ülkelerine Hizmet Verecek Coğrafi Bilgi Sitemleri Laboratuvarı Kuruldu

Namibya Üniversitesi Bünyesinde Sadc Ülkelerine Hizmet Verecek Coğrafi Bilgi Sitemleri Laboratuvarı Kuruldu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Namibya Üniversitesi (UNAM) bünyesinde faaliyet gösteren, İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Coğrafya, Tarih ve Çevre Bilimleri Bölümü’ne “Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS)” laboratuvarı kurulması kapsamındaekipman ve hizmet desteği sağlandı.


TİKA, Namibya’da gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor. Bu çerçevede TİKA tarafından Namibya Üniversitesi (UNAM) bünyesinde faaliyet gösteren, İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Coğrafya, Tarih ve Çevre Bilimleri Bölümü’ne “Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS)” laboratuarı kurulması kapsamında ekipman ve hizmet desteği sağlandı.

Laboratuar, Namibya Üniversitesi Rektör Yardmcısı, Prof. O. Mwandemele, Dış İlişkiler Bölüm Başkanı, Kenneth Matengu, Dekan K. Mochombu, T.C. Windhoek Büyükelçisi Deniz Çakar, TİKA Başkan Danışmanı Kamil Kolabaş, TİKA Windhoek Koordinatörü Cüneyt Esmer ve öğrenciler katıldığı bir törenle hizmete açıldı. Proje kapsamında söz konusu laboratuara bilgisayar ve yazılım desteği sağlanmasının yanında, bölüm bünyesindeki akademik kadro ve öğrencilere de yazılıma ilişkin olarak eğitim verilecek.

CBS,yeryüzüne ait büyük hacimli coğrafi bilgilerin elde edilmesi, işlenmesi, değerlendirilmesi, analiz edilmesi, yönetilmesi ve depolanmasını içeren bir veri sistemidir. Çok çeşitli disiplinleri biraraya getiren CBS’nin bu zengin veri kaynağı sayesinde oldukça geniş bir spektrumda, birbirinden oldukça farklı sahalarda bilgi üretilerek, kullanılıyor. Bu bakımdan, sağlık, eğitim, demografi, hidrografi, madencilik, afet yönetimi, tarım, hukuk ve ekonomi gibi önemli sektörlerde verilerin toplanması ve işlenerek kullanıcıların yararına sunulması amaçlanıyor.

UNAM bünyesinde TİKA desteğiyle kurulan CBS laboratuarı Namibya’da çok sayıda kullanım alanı bulacak. Sahraaltı Afrika’nın en az yağış alan ülkesi konumundaki Namibya tarımsal sulama ve içme suyuna erişim sağlayabilmek için yeraltı sularının tespit edilmesinde CBS’yi kullanacak. Ülkenin kuzeyinde bulunan Owamboland bölgesinde yoğun yağışlar sonucu sık sık meydana gelen taşkın ve seller dolayısıyla, CBS afet yönetimi alanında Namibya’da önemli bir açığı kapatacak. CBS’nin yıllık yağış dağılımını tespit ve yeraltı sularını kontrol edebilme özelliği sayesinde tarım üretimini artırarak ekonomik büyümeye katkı sağlaması bekleniyor. CBS laboratuarı sadece Namibya’da değil, aynı zamanda Namibya’nın da dahil olduğu Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC) bünyesindeki diğer ülkelerde de önemli bir işleve sahip olacak. Bu çerçevede, SADC üyesi ülkelerden (Angola, Botsvana, G. Afrika, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Lesotho, Madagaskar, Malavi, Morityus, Mozambik, Namibya, Seyşeller, Svaziland, Tanzanya, Zambiya ve Zimbabve) gelecek olan 14 uzman, önümüzdeki ay içerisinde, Namibya’daki Mükemmeliyet Merkezlerinden biri olan UNAM CBS Laboratuarı’nda CBS alanında eğitim görecekler.

Ayrıca, FAO (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü)’da Güney Afrika Bölgelerini kapsayacak şekilde eğitim programlarını düzenlemek üzere “CBS” laboratuvarını kullanmak için Namibya Üniversitesine başvuru yaptı

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile