Nanoteknolojik Biyosensörlerin Ülkeye Kazandırılması

Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Ağan, "Biyosensör teknolojisi sayesinde gelecekte belki de kanseri yenmek öyle kolay olacak ki şu anda diyabet hastalarının kullandığı, şeker ölçüm cihazları gibi rahat, güvenilir bir uygulama ile yerinde bakım erken teşhisi yapılacak ve bu kişinin hayatını kurtaracaktır" dedi.


Prof. Dr. Ağan, yaptığı yazılı açıklamada, Kırıkkale Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Laboratuvarları ve Bilkent Üniversitesi Ulusal Nano Teknoloji Araştırma Merkezi ile birlikte yürütülen "Nanoteknolojik Biyosensörlerin Ülkeye Kazandırılması" projesiyle geliştirilecek sensörlerin, spesifik protein ve bakteri tespiti yapan cihazlar olarak tanımlandığını belirtti.

Projede geliştirilecek olan sensörün üzerine damlatılacak olan bir damla kanla, bakteri tespitinin yapılarak kanser hücreleri olup olmadığının belirlenebileceğini ifade eden Ağan, söz konusu sensör üzerine damlatılan sıvılarda şu an protein tespiti yapabildiklerini bildirdi.

Prof. Dr. Ağan, dünyada bu çalışmaların deneysel anlamda yapıldığını ancak Türkiye'de bir ilk olduğuna değinerek, açıklamasında şu bilgilere yer verdi:

"Nano boyutlardaki yani metrenin milyarda biri elektronik devre elemanlarının bir araya gelmesiyle oluşan sensörler protein ve bakteriyi algılıyor. Fakat projedeki amacımız kanser hücresi içerisindeki bakterileri tespit edebilmek. Protein ve bakteri algılayan nano-biyosensörler araştırma projesiyle amaçlanan sonuca ulaştığımız takdirde kanser erken teşhis edilebilecek. Kanser, günümüz dünyasının başlıca ölüm nedenleri arasında, 2008 yılında tüm dünyada toplam 7 milyon 600 bin insanın kanser hastalığı nedeniyle öldüğü tespit edilmiştir. Tüm araştırmacıların bir umut arayışına devam ediyor olmasına karşın, bu sayının 2030 yılında 13 milyon 100 bine ulaşması öngörülmektedir. Malesef günümüz teknolojisi kanserin erken tanı ve teşhisi konusunda yardım bekleyen milyonlarca insana şimdilik yardım edememektedir."

Kanser hastalığında, erken teşhisin başarılı tedavide önemli rol oynadığını ve insan kanındaki kanser işaretlerinin erken tespit edecek, hassas, hantal olmayan ve ucuz biyosensörlere ihtiyaç olduğunu savunan Ağan, söz konusu araştırmalara kısmi katkı sağlamak amacı güden projede tasarladıkları kapasitif nano-biyosensörlerin, kolay uygulanabilir, ekonomik ve hızlı ölçümler yapabilmesinin yanı sıra boyutları küçük olduğu için taşınabilme avantajına da sahip olduğunu ifade etti.

Gelecekte erken teşhis yöntemleri bulunduğu zaman kanserin tedavisinin mümkün olacağını belirten Prof. Dr. Ağan, "Nano-Biyosensörler erken teşhisin önemli bir parçası olacaktır. Biyosensör teknolojisi sayesinde gelecekte belki de kanseri yenmek öyle kolay olacak ki şu anda diyabet hastalarının kullandığı, şeker ölçüm cihazları gibi rahat, güvenilir bir uygulama ile yerinde bakım erken teşhisi yapılacak ve bu kişinin hayatını kurtaracaktır" ifadelerini kullandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile