Nar Gözden Düşünce Kurda Kuşu Oluyor

Nar Gözden Düşünce Kurda Kuşu Oluyor

Eskişehir’in meyve ve sebze üretimi ile ünlü ilçesi Sarıcakaya’daki çiftçilere bir zamanlar hayli gelir sağlayan nar, yıllarca artmayan ve 20 kuruşa kadar inen düşük fiyat yüzünden artık gözden düşünce dallarında adeta kurda kuşu oluyor.

Mikroklima iklimi sayesinde ancak sıcak bölgelerde yetişen çok farklı meyvelerin yanı sıra bol miktarda sebze üretimi de yapılan Sarıcakaya’daki nar ağaçların üzerinde hala gözlenen ve toplanmayan meyvelerle ilginç bir görüntü oluşturuyor. İlçe genelinde geçen yılın toplanmayan meyveler, olumsuz hava şartlarında karınlarını doyurmaya çalışan yaban hayvanlarına, özellikle kuşlara büyük katkı sağlıyor. Ağaçlara inip kalkan kuş sürüleri kış boyunca toplanmayan narlarla zorlu dönemi geçirdiler. Yoğun üretim sebebi ile nektar ve nar suyu imal imal eden işletmelerin bile bulunduğu Sarıcakaya’daki çiftçiler, artık farklı, daha çok gelir sağlayan zeytin gibi üretim alanlarına yöneliyor.

Kilosu 20 kuruş

Sarıcakayalı çiftçilerden Veysel Öztürk, nar meyvesinin senede bir kez yetiştiğini, aynı alanlardan farklı ürün tercihi ile birkaç verim almanın mümkün olduğunu anlattı. Bir zamanlar Sarıcakaya’da çilek ve narın meşhur meyveler olduğunu belirten Öztürk, “Ama günümüz şartlarında artık çok ucuz fiyatlar sebebi ile nar gözden düştü. Toplama ve sevk etme maliyeti bile artık çıkmıyor. Biz de bu yüzden kurt-kuş yesin diye toplamıyoruz. Zaten nar bahçesi olanlar da bozuyorlar, sebze ve zeytine yöneliyorlar. 20 sene önce mesela nar 20 kuruştan satılıyordu, şimdi de aynı fiyattan satılıyor. Birçok ürüne yıllar boyunca zam gelirken nar aynı kaldı. Buradaki narlar genelde meyve suyu fabrikalarına gidiyordu. Güncel pazar piyasasında da yer tutuyordu. Ben aynı zamanda hal esnafı da olduğum için bol miktarda narı halkımızdan alıp rahatlıkla diğer illerimize pazar sağlayabiliyorduk. Ama İçel, Antalya taraflarında nar ekimi de olduğu için piyasada bir değişme oldu. Üretim artınca fiyatta da yükselme olmuyor" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile