LEVENT KİŞİ/MUSTAFA ÇİFTÇİ - Uygun iklim şartları dolayısıyla Türkiye'nin en kaliteli narlarının üretildiği yerlerden biri olan Antalya'nın Döşemealtı ilçesinde çiftçiler, komisyoncuların ürünlerini ucuz fiyata almasından dertli.
Aydınlar Mahallesi Muhtarı Aydın Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahallelerinin de içinde bulunduğu Çığlık bölgesinde 3 bin dönüme yakın nar bahçesi olduğunu söyledi.
Antalya'daki en iyi narların bölgelerinde üretildiğini ve Çığlık narının meşhur olduğunu belirten Kaya, ancak kaliteli nar üretmelerine rağmen fiyatların geçen yıldan beri çok düşük olduğunu ifade etti. Narın kilogramını 40 ila 60 kuruş arasında değişen fiyatlarla sattıklarına değinen Kaya, 'Meyve suyu yapımı için olan narın kilogramı ise 25 kuruş. Fiyatların çok düşük olması nedeniyle üretici stres hatta bunalım içerisinde. Böyle devam ederse adamlar hasta olacak. Nar kaldıkça kafaya takıyor.' dedi.
Nar fiyatlarında son iki yıldır yaşanan düşüşünün Rusya kaynaklı olduğunu düşündüklerini vurgulayan Kaya, gelecek sene de benzer bir durum olması halinde üreticilerin nar ağaçlarını sökmeye başlayacağını dile getirdi.
Mahalle sakinlerinin önceliklerinin paradan daha çok narın ağaçta kalması olduğuna dikkati çeken Kaya, 'Para şu anda ikinci planda. Nar kesilsin gitsin de para gelmiş gelmemiş önemli değil. Üretici bunu ar meselesi yapıyor. Narın maliyeti 70 kuruşu buluyor, 60 kuruşa sattığında 10 kuruşu cebinden gidiyor. İnşallah Rusya pazarı bir an önce açılır da biz de önümüzü görmeye başlarız.' diye konuştu.
- Komisyoncular düşük fiyat veriyor
Nar alımı yapan komisyoncuların adeta 'ağız birliği' yapmışcasına hareket ettiklerini vurgulayan Kaya, şöyle devam etti:
'Bahçeye gelen komisyoncunun biri '50 kuruş' dediğinde ondan sonra gelen hepsi 50 kuruş fiyat veriyor. 'Narımız çok güzel en azından 60 kuruş olsun' desek bile kendi bildiklerini okuyorlar. Onların da haklı olduğu yönler olabilir ama genelde mağduriyeti yaşayan çiftçi çünkü komisyoncular 60 kuruşa alsa bile 80 kuruşa, 1 liraya satabiliyor. Komisyoncunun cebinden çıkan bir şey yok, tam tersine en kötü şartta bile para kazanabiliyorlar. Bizim kilogramını 50 kuruşa verdiğimiz narın, gidip baktığımızda pazarda vatandaşa 1,5 liraya satıldığını görüyoruz.'
Kaya, üreticinin sıkıntıdan kurtulması için Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliğinin (ANTBİRLİK) pamukta olduğu gibi nar alımı da yapması gerektiğini savundu.
- 'Ar meselesi yaptık'
Nar üreticisi Mehmet Ergin de 7 dönüm nar bahçesi olduğunu ve yaklaşık 30 ton ürün aldığını söyledi.
Narın kilogramının bu yıl kendilerine 65 kuruşa mal olduğunu anlatan Ergin, aynı ürünü komisyoncuya 40-50 kuruşa verdiklerini kaydetti.
'Bu şartlar altında 4 çocuk okutmaya çalışıyoruz. Nardan sürekli zarar ediyoruz.' diyen Ergin, 'Yetkililerden bu konuda destek bekliyoruz. Geçen yıl fiyatlar düşmeye başladı. Nar, Rusya'ya endeksli bir şey. Rusya'ya ihracat kapalı olunca bittik. Zarar etmemize rağmen harcadığımız bu emeğin nedeni ise köyde yaşıyoruz, diyecekler ki 'Mehmet Ergin'in narı ağaçta kaldı.' Bu bizim için ar meselesi. Para şu anda önemli değil, parayı ikinci plana attık. Gerekirse narı toplayıp götürüp bir yere dökeceğiz çünkü gördükçe moralimiz bozuluyor.' ifadelerini kullandı.
- 'Üzerimize düşeni yapmaya hazırız'
Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç ise bölgelerinin en önemli tarımsal ürünü olan narın özellikle Çığlık'ta yaygın olarak yetiştirildiğini belirtti.
Binlerce dönüm alanda yetiştirilen Döşemealtı narının yaygınlaştırılması ve üreticinin desteklenmesi amacıyla geleneksel olarak her yıl ‘'Nar Festivali' düzenlediklerini ifade eden Genç, 'Ayrıca ülke genelinde fuarlara katılarak hem ilçemizin hem de nar ile beraber Döşemealtı halımızın tanıtımını yapıyoruz. Buna karşılık nar üreticisi emeklerinin karşılığını yeterince alamıyor. Döşemealtı Belediyesi olarak üreticilerimizin her zaman yanında olduk ve onların emeklerinin karşılığını almaları için üzerimize düşeni yapma gayretindeyiz.' değerlendirmesinde bulundu.
Üreticilerinin bu yıl satış konusunda yaşadığı sıkıntının kendilerini de üzdüğünü dile getiren Genç, 'Binlerce aile bu sektörden ekmeğini kazanıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü başta olmak üzere ilgili kurumlarla işbirliği yaparak üreticilerimizin sorunlarına yönelik özel bir çalışma yapılması için üzerimize düşeni yapmaya hazırız.' diye konuştu.
Nar Üreticilerinden Düşük Fiyat Tepkisi
Uygun iklim şartları dolayısıyla Türkiye'nin en kaliteli narlarının üretildiği yerlerden biri olan Antalya'nın Döşemealtı ilçesinde çiftçiler, komisyoncuların ürünlerini ucuz fiyata almasından yakınıyor Antalyalı nar üreticisi Ergin: 'Zarar etmemize rağmen harcadığımız bu emeğin nedeni, köyde yaşıyoruz, diyecekler ki 'Mehmet Ergin'in narı ağaçta kaldı'. Bu bizim için ar meselesi. Para şu anda önemli değil, parayı ikinci plana attık' Aydın Mahallesi Muhtarı Kaya: 'Narın maliyeti 70 kuruşu buluyor. 60 kuruşa sattığında 10 kuruşu cebinden gidiyor. İnşallah Rusya pazarı bir an önce açılır da biz de önümüzü görmeye başlarız'