Nar Üreticilerine Gübreleme Eğitimi

Nar Üreticilerine Gübreleme Eğitimi

Ortaca Ziraat Odası ve İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıda nar üreticilerine doğru gübreleme yöntemleri anlatıldı.

Toplantıya Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, Ziraat Yüksek Mühendisi Ayşe Öneri ve İlçe Tarım Müdürlüğü İl Eğitim Şube Görevlisi Kamil Çetin katıldı.
Toplantıda konuşan Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü; "Bizim genelde nar ve narenciye üzerine çiftçilerimizin problemleri oluyor. Odamıza gelen ve İlçe Tarım Müdürlüğü'ne uğrayan çiftçiler ili görüştüğümüzde çok yanlış şeyler yaptığımız meydana çıkıyor. Yeni yetişen çiftçilerimiz bazı konuları araştırmalarına rağmen bazı konuların yanlış yapıldığını gözlemledik. Ziraat Odası olarak sizlere her zaman yardımcı olabilmek için odamıza araç ve teknik eleman olarak Ziraat Yüksek Mühendisi aldık Herhangi bir probleminiz olduğu zaman tarlarınıza kadar gidip, sıkıntılarınıza gidermeğe çalışıyoruz. Bunun yanında hiçbir ücret talep etmiyoruz. Yaptığımız teknik hatalardan dolayı ya üretimimiz azalıyor, ya da boş yere gübre kullanmış oluyoruz. Bunun zamanlaması çok önemlidir. Teknik konuları Ziraat Yüksek Mühendisimiz sizlere teknik olarak bilgi verecektir. Gübreleme zamanı çok önemli. Gübreleme yapılmadan önce toprak tahlili şart. Toprak tahlili olmadan yaptığımız gübremelerde toprak tahlillerinde Peaşları yüksek çıkmaktadır. Attığımız gübrelere bitkiler almıyor. Attığımız gübreler boşa gidiyor. Sadece tarlayı tuzlandırmaktan başka bir işe yaramıyor. Toprak tahlillerinde sizlere yardımcı olmaktayız. Sizler sadece toprak tahlil ücreti ödüyorsunuz. Gönderme ve getirmeden ücreti talep etmiyoruz. Gübrelemeyi zamanında yapmak çok önemlidir. Zamanında yapılmayan gübrelemeler faydasından çok ağaca çok zarar verir. İlaçlamalar ise, eskisi gibi değil, şimdi reçete olayları çıktı. Reçete olmadan bazı kullanılması yasak olan ilaçlar var, bunlar kesinlikle kullanılmayacaktır. Ziraat Mühendisimiz sizlere reçete yazmağa yetkilidir, gelip yazdırabilirsiniz" dedi.
İlçe Tarım Müdürlüğü Teknik Elamanı Kamil Çetin da, "Nar üretici çiftçilerinizi mutlaka tarım sigorta yaptırın. Yaptırdığınız sigortanın yarısını devlet karşılamaktadır. Her türlü dolu vurması, sel durumlarında ve hastalık durumlarında Tarımsigortası karşılamaktadır. Bundan sonra herhangi bir durumda bizlere gelip hasar tespiti yaptırmayacaksınız. Daha önce İlçe Tarım olarak sizlerin zararlarınızı karşı bakanlığı bildirip, yüzde 60 dan daha fazla zararları karşılıyordu. Bundan sonra bakanlık değil, tarım sigortası yaptıranlara zarar karşılaması ödenecektir" diye konuştu.
Ziraat Odası Yüksek Ziraat Mühendisi Ayşe Öneri ise, gübrelemeyla ilgili olarak, "Narların gübrelenmesi konusunda yapılan araştırmada, organik gübrelerin gelişme, verim ve kaliteye çok önemli etkisi bulunmuştur. Narlara verilecek çiftlik gübresi iyi yanmış olmalı ve dekara 2-3 ton sonbahar-kış aylarında bütün bahçeye kaplayacak şekilde verilmeli ve çapa ile toprağa karıştırılmalıdır. Nar için yeşil gübreleme yapılması da yararlı sonuçlar verir. Bunun için bakla, fiğ gibi bitkiler nar bahçesinin tamamına ekilir. Ekimi yapılan bitkilerin çiçeklenme dönemlerinde bahçe sürülerek toprağa karışımı sağlanır. Bu bitkilerin toprağı azotça zenginleştirmesi bakımından da yararları vardır. Azot nar için oldukça önemlidir. Sürgün gelişimi ve meyve büyümesi için azotlu gübre kullanımı şarttır. İlk yıllarda ağaç başına 50 - l00 gram saf azot olarak verilmesi yararlı sonuçlar vermektedir. Tam verime geçtikten sonra bu miktar ağaç başına 200 - 300 gram çıkarılmalıdır. Azotlu gübreler erken ilkbahar ve yaz aylarında olmak üzere 2 defa verilir. Yukarıda belirtilen miktarın 2/3 ü mart ayında l/3 ü ise haziran-temmuz aylarında verilmelidir. Gübrelemeden sonra ağaç hemen sulanmalı, sulamayacaksa çapa ile toprağa karıştırılmalıdır" ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile