Akdeniz meyve sinegi, önlem alinmazsa meyve bahçelerini kirip geçiriyor. 2018 yilinda hava iliman geçince büyük bir popülasyona ulasan turunçgil basta olmak üzere birçok meyve çesidinde problem teskil eden, ihracati durma noktasina getiren Akdeniz meyve sinegine karsi kentte ilaçlamalar siklasti.
Üreticiler zararli karsisinda bilinçlenmeye basladi.
Ancak bu sene kis mevsiminde havanin kurak geçmesi, kavun ve karpuzun da tarlada kalmasi nedeniyle Akdeniz meyve sinegi popülasyonunda son 3 yila göre rekor bir artis yasandi. Sinegi yakalamak için narenciye agaçlarinin içine yerlestirilen kapanlarin hepsi doldu.
“Meyvelerin tarlada kalmasi popülasyonu arttirdi”
Sekerli meyveleri yiyerek beslenen Akdeniz meyve sinegine karsi önlem alinmasi gerektigini belirten Yüregir Ziraat Odasi Baskani Mehmet Akin Dogan, “Adana’da havalar isindi ve sert çekirdekli geç çikan meyvelerde sinek olustu. O meyvelerin tarlada kalmasi da bu sinegin popülasyonunu arttirdi. Akdeniz meyve sinegi hava 16 derecenin altina düsene kadar yumurta birakmaya devam eder. 2018 yilinda popülasyon çok artti ve Adana Valiligi öncülügünde sürekli toplantilar yaptik. Yüregir Ziraat Odasi olarak bizler de sürekli köylere ilaç dagittik ve bu popülasyonu kirdik” diye konustu.
“Tuzaklarin içerisi sinek dolmus”
30 Haziran itibariyle tekrardan ilaçlamanin baslayacagini belirten Dogan, “Akdeniz meyve sinegi genelde zehirli yem, kismi dal ilaçlamasi olarak uygulanir. 1 agaç bos, 1 agaç dolu olmak seklinde agacin güney ve bati yönüne omuz pompasiyla ilaçlar atilir. Amacimiz Akdeniz meyve sinegi popülasyonunu kirmak. 40 gün önce asilan tuzaklarin içerisi sinek dolmus. Binlerce sinek var” dedi.
“Önlemler alinmazsa büyük bir tehlike bekliyor”
Önlem alinmasi gerektigini aktaran Yüregir Ziraat Odasi Baskani Mehmet Akin Dogan, söyle devam etti:
“Önlem alinmazsa turunçgil çok zarar görecek. Seftali ve nektarinin de ilk ürünlerinde sikinti olmadi ancak son ürünleri Akdeniz meyve sinegi vurdu. Bu sinek genelde tatli ürünleri tercih eder. Ovamizda da tatli ürün çok. Burada belediyelere de is düsmekte. Kentimizde hayvan ahirlari olan bölgelerin, pazarlarin ilaçlanmasi lazim. Çiftçilerimizin de burada kültürel önlemleri almasi gerekir. Eger bu önlemler alinmazsa ileride büyük bir tehlike bizleri bekliyor.”
“Meyve ihracati sikintili olacak”
Son 3 yilin rekor popülasyonunun yasandigini kaydeden Dogan, “2021 yilinin 2018 yilindan daha tehlikeli olacagini simdiden görüyoruz. Çünkü 2019 ve 2020 yillarinda havalarin yagisli geçmesinden dolayi topragin 2-3 santimetre altinda olan Akdeniz meyve sinegi yavrulari öldü. Ancak bu sene hava sicak gittigi ve kis sert geçmedigi için popülasyon artti. Her yilda Adana’da sert çekirdekli meyve ekim alanlari artmakta. Bu bizim için bir tehlike. Bunun önüne geçmezsek yurt disina meyve ihracati sikintili olacak” dedi.
Öte yandan, Yüregir Ziraat Odasi Baskani Mehmet Akin Dogan sinek tuzaklarinin çiftçiye Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan hibe edilmesi gerektigini söyledi.
Ayrica Dogan, gümrük kapilarinda bir tek Akdeniz meyve sinegi vurgununa rastlandiginda ihracatin karsi ülkeye gerçeklesmedigini, bunun örneklerinin geçmis yillarda yasandigini belirtti.
Narenciyenin Kabusu 'Akdeniz Meyve Sinegi' Geri Döndü
Adana’da kis aylarinin kurak geçmesi, kavun ve karpuzun da tarlada kalmasi nedeniyle Akdeniz meyve sinegi popülasyonunda artis yasandi. Sinegi yakalamak için narenciye agaçlarinin içine yerlestirilen kapanlar dolarken, yetkililer önlem alinmasini aksi takdirde bu sene ihracatin olumsuz etkilenecegini söyledi.