NASA Açiklamasi Dünya'nin Günes'ten Gelen Isiyi Tutma Miktari 14 Yilda Iki Kat Artti

ABD Havacilik ve Uzay Ajansi (NASA) ve Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA), Dünya’nin Günes'ten gelen enerjiyi tutma miktarinin "benzeri görülmemis sekilde" artarak 2005-2019 yillari arasinda ikiye katlandigini belirtti.

Söz konusu iki kurulusun hazirladigi ortak raporda, uydu verileri kullanilarak Dünya’nin Günes'ten gelen enerjinin ne kadarini isi formunda tuttugu ve ne kadarini uzaya geri saldigi ölçülüp arasindaki fark ortaya konuldu.

2005 ile 2019 arasinda, "enerji dengesizligi" olarak bilinen isi tutumunun neredeyse iki katina çiktigi vurgulanan raporda, bu durumun okyanus, hava ve karalarin hizlica isinmasina neden olduguna dikkat çekildi.

Raporda, Dünya’nin Günes'ten metrekare basina yaklasik 240 vat enerji aldigi, 2005 ölçümlerinde bunun yaklasik 239,5'ini uzaya geri yaydigi görülürken, metrekare basina yarim vatlik "enerji dengesizligi"nin 2019’da yaklasik 1 vata çiktiginin tespit edildigi kaydedildi.

Söz konusu enerji dengesizligine, atmosferde artan metan ve karbondioksit gibi sera gazlarinin yani sira bulut örtüsü ile denizlerdeki buz tabakasinin azalmasinin ve günes isisini tutan su buharlasmasindaki artisin neden olduguna isaret edildi.

- "Dünya beklenenden daha hizli isiniyor"

Raporun bas yazari NASA bilim adami Norman Loeb, "Artisin büyüklügü esi benzeri görülmemis bir sey. Dünya beklenenden daha hizli isiniyor." degerlendirmesinde bulundu.

Dünya’da absorbe edilen isinin "aklin alamayacagi kadar büyük olduguna" isaret edilen raporun ortak yazari, NOAA’dan Gregory Johnson da söz konusu enerji artisinin, her saniyede Hirosima'ya atilan 4 atom bombasina veya dünyadaki her insanin ayni anda 20 elektrikli çaydanlik kullanmasina esdeger oldugunu ifade etti.

Loeb ve Johnson, dünyadaki enerji dengesizliginin bu sekilde devam etmesi halinde gelecek yillarda sicakligin daha da artmasinin ve iklim degisikliginin toplumlarin yasamini etkileyecek sekilde kendini göstermeye baslamasinin beklendigi uyarisinda bulundu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile