NASA'dan meteor tehdidine karşı tek çare

NASA'dan meteor tehdidine karşı tek çare

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) başkanı Charles Bolden, Rusya'nın Çelyabinsk kenti üzerinde patlayan meteorun neden olduğu paniğin ardından hiç de iç açıcı olmayan bir açıklama yaptı.

Bolden, 'New Yok üzerine büyük bir meteor geldiğini görürseniz sadece dua edin ' dedi.

Rusya'nın Çelyabinsk kenti üzerinde 15 Şubat sabahı patlayan 500 kiloton gücündeki meteor, binlerce kişinin yaralanmasına, sayısız binanın da hasar görmesine neden olmuştu. Yerdeki gelişmiş radar sistemlerinin tespit edemediği meteorun neden olduğu paniğin ardından, kozmik tehditlere karşı alınması gereken önlemler de gündeme geldi.

NASA Başkanı Charles Bolden'ın yaptığı açıklama ise önlem alınmasından çok, kamuoyunu daha da endişeye sürükleyecek cinsten. Bolden, Dünya'ya çarpma potansiyeli bulunan asteroitlere karşı ABD'lilerin veya dünyanın geri kalanındaki insanların yapabileceği tek şeyin 'dua etmek' olduğunu ifade etti.

Çelyabinsk'in üzerinde, 10 bin metre yükseklikte patlayan meteorun saatler sonrasında, yine 15 Şubat günü, 2012 DA14 adı verilen asteroit sadece 27 bin km öteden Dünya'nın yanından geçti.

Bolden, Çarşamba günü ABD Kongresi'nde vekillerle NASA'nın bütçe planlaması için bir araya geldi. Demokrat Parti vekili Eddie Johson, 'en son gelişmelerin, Güneş Sistemi'nde sanılandan çok daha fazla tehdit oluşturan kozmik cisim bulunduğunu gösterdiğini' belirtti.

Reuters'ın haberine göre, görüşmede yer alan ABD Temsilciler Meclisi Bilim Komitesi Başkanı Lamar Smith'de, 'Geçtiğimiz ay yaşanan gelişmelerin yıkıcı etkiler doğurmaması sadece ilginç birer tesadüf ' ifadesini kullandı.

Smith, Dünya'yı korumak için ne gibi projeler yürütüldüğünü ve yeni projeler için ne kadar para gerektiğini belirlemek için bir oturum yapılacağını belirtti.

TESPİT EDİLENDEN FAZLASI KAÇIYOR

NASA, Dünya'nın yakınında bulunan ve 1 metreden daha geniş olan gök cisimlerinin yüzde 95'ini tespit edebiliyor.

Beyaz Saray bilim danışmanı John Holdren, Çarşamba günü yapılan görüşmede, 'Bu büyüklükte bir asteroit, hatta 1 kilomtere büyüklüğünde bir tanesi medeniyeti bile sona erdirebilir ' yorumunu yaptı.

Holdren, NASA'nın tespitlerine rağmen, şehirleri yok edebilecek büyüklükteki 50 metre çapındaki 'öldürücü' asteroitlerin sadece yüzde 10'unun tespit edildiğini düşündüklerini belirtti.

Dünya yakınlarında, bu büyülükte 100 bin asteroit olabileceği düşünülüyor. Bu büyüklükteki asteroitler, ortalama her bin yılda bir Dünya'ya çarpıyor.

YAKLAŞIYORSA DUA EDİN

Bolden ise Kongre'ye yaptığı değerlendirmede en dikkat çekici değerlendirmeyi yapan isim oldu.

NASA'nın Başkanı, 'Elimizdeki bilgilere dayanarak, ABD nüfusunu tehdit edecek bir asteroit var mı bilmiyoruz.... Ancak eğer birkaç hafta içinde Dünya'ya bir tane çarpacaksa, dua edin ' dedi.

Beyaz Saray bilim danışmanı Holdren ise 'çok büyük yıkıma sahip olacak bir asteroitin Dünya'ya çarpma olasılığının yüksek olmadığını ancak riskleri göz ardı edemeyeceklerini' ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çelyabinsk'i tehdit eden meteorun ardından uluslararası önlem alınması gerektiğini belirtmişti.

66 milyon yıl önce Meksika'nın Yucatan Yarımadasına çarpan 10 km büyüklüğündeki meteor, dinozorların sonunu getirmişti.

En yakın tarihli dev meteor çarpması ise 1908 yılında Rusya'nın Sibirya bölgesinde yaşandı. Tarihe 'Tunguska olayı' olarak geçen çarpmada, 80 milyon ağaç yok oldu, 2,150 km karelik alan harabeye döndü.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile