NASA'nin Uzay Araci Tarihte Ilk Kez Günes'e 'Dokundu'

Parker Solar Probe'un Günes'in dis atmosferinden uçmasiyla tarihte ilk kez bir uzay araci Günes'e bu kadar çok yaklasmis oldu.

Amerikan Uzay ve Havacilik Dairesine (NASA) ait uzay araci Parker Solar Probe, Günes'e en çok yakinlasan uzay araci oldu.

NASA'nin internet sitesinde yer alan habere göre, Parker Solar Probe'un Günes'in dis atmosferi olarak da bilinen taç küreden (korona) uçmasiyla tarihte ilk kez bir uzay araci Günes'e bu kadar çok yaklasmis oldu.

Günes'i bugüne kadar insan yapimi herhangi bir araçtan daha yakindan inceleyen Parker Solar Probe, Günes'in atmosferindeki parçaciklar ve manyetik alanlari örnekledi.

Günes bilimi için yeni bir esik olarak görülen bu adimin, bilim insanlarina günes sistemi üzerindeki kritik bilgilerin ortaya çikarilmasi için yardimci olmasi bekleniyor.

Washington'daki NASA Genel Merkezi'nde Bilim Misyonu Müdürlügünde görev yapan Thomas Zurbuchen, Parker Solar Probe'un "Günes'e dokunmasi"nin günes bilimi için bir dönüm noktasi oldugunu aktararak, "Bu kilometre tasi bize sadece Günes'imizin evrimi ve günes sistemimiz üzerindeki etkileri hakkinda daha derin bilgiler saglamakla kalmiyor, ayni zamanda kendi yildizimiz hakkinda ögrendigimiz her sey bize evrenin geri kalanindaki yildizlar hakkinda daha fazla sey ögretiyor." dedi.

NASA tarafindan simdiye kadar gerçeklestirilen en önemli misyonlardan birini icra eden Parker Solar Probe, üç yil önce firlatildi.

Günes'e dönük kismi yörüngede 1370 derecelik sicakliga maruz kalan uzay aracinin, 7 yil boyunca Günes'in çevresini 24 kez dönmesi planlaniyor.

Görevleri arasinda günes rüzgarinin hizlanmasinin, yildizdan devamli disari madde akisinin ve koronadaki çok yüksek sicakligin gizemini çözmeye çalismanin yer aldigi Parker Solar Probe, Günes'in aktif parçaciklarinin hizlanmasinin ardinda yatan mekanizmanin anlasilmasina da yardim etmeyi hedefliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile