'nasıl Bir Anayasa' Konusu Didim Barış Festivali`nde Ele Alındı

"nasıl Bir Anayasa" Konusu Didim Barış Festivali`nde Ele Alındı

Didim Barış Festivali etkinlikleri kapsamında "Nasıl Bir anayasa" konulu panel düzenlendi.

Panelin konuşmacıları arasında yer alan CHP Eskişehir Milletvekili ve Anayasa Profesörü Süheyl Batum, AK Parti`nin, 2011 yılında yeni bir anayasa çalışması yapmayacağını ileri sürerken, yapılacak olan yeni anayasa çalışmasına da CHP olarak destek vereceklerini söyledi.

16.Didim Barış Festivali etkinlikleri kapsamında, "Nasıl Bir Anayasa" konulu panel düzenlendi. Belediye Düğün Salonunda saat 16:00`da düzenlenen panelin oturum başkanlığını CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan yaparken, panelde Anayasa Derneği Başkanı Prof.Dr.İ.Özden Kaboğlu, CHP Eskişehir Milletvekili ve Anayasa Profesörü Süheyl Batum, Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız konuşmacı olarak katıldı. Paneli Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay, Belediye Meclis ve İl GenelMeclis Üyeleri ile çok sayıda Didimli dinledi.

Panelin oturum başkanlığını yürüten CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, Didim Belediyesi öncülüğünde, bu yıl 16.sı düzenlenen Barış Festivali`nde, Türkiye`nin en önemli sorunlarından olan Yeni Anayasa ele alınmasının önemli olduğunu kaydederken, "Türkiye öyle bir noktaya geldi ki Sivil anayasanın sadece siviller yapıyor olması onun çağdaş, özgürlükçü ve modern bir anayasa olduğu algısı yaratılmaya başlandı. Uzun dönemde bu tartışmalar oldu. Referandum sürecinde de bu tartışmalar oldu ama sonuç evetçıktı"ifadelerine yer verdi.

Panelde konuşan Anayasa Derneği Başkanı Prof. Dr. İ.Özden Kaboğlu, konuşmasının başında CHP`yi eleştirerek, başlarken "CHP anayasa konusunda kaçak rol oynadı. Anayasa konusunda yaklaşımını 2. plana attı. AK Parti de 1. oldu. Yeni anayasayı sanki AK Parti istiyormuş gibi durum ortaya çıktı ve böyle bir saptama olduğu düşünüyorum. Bundan tam 20 yıl önce 1991`de siyasi partiler, yeni anayasa vaadinde bulunmuştu. Aradan geçen sürede bir yine bunu tartışıyoruz. Bu sürede 82 Anayasası`nda çok değişiklikleroldu."dedi. Prof.Dr Kaboğlu konuşmasında yeni anayasanın yapımıyla ilgili tespitlerde bulunurken, "Bu süreçte aklımıza gelen 3 soru var; 1. soru, Yeni Anayasayı kim ve nasıl yapacak? 2. soru, İçeriği nasıl olacak? 3. soru ise, Anayasayı kim uygulayacak? Bu üçü arasında bir diyalektik söz konusu" dedi.

2011 Genel seçimlerinden sonra TBMM`nin toplanamamasını da eleştiren Kaboğlu "Türkiye tarihinde ilk kez bir meclis toplanamamıştır. Bu toplanamayan meclis nasıl bir yeni anayasa yapacak, biz bundan da bahsediyoruz. Ayrıca ülkemizde bir savaş söz konusu, yeni anayasa yapılırken bu yoldaki engelleri ve gerçekleri görmeliyiz "dedi.

2011 genel seçimlerinden sonra kurulan meclisin önemli olduğunu altını çizen Prof. Dr. Kaboğlu, "Bu meclis yeni anayasanın yolunu açabilir, kapısını açabilir. Anayasayı değiştirmek için 175. maddenin değiştirilmesini sağlayabilir. Ardından seçimle gelen meclisin oluşturulması, süre verilmesi ve oluşturulan anayasanın halka sunulması için destek sağlayabilir. Şimdiki meclis yeni anayasanın alt yapısını hazırlayabilir" dedi.

CHP Eskişehir Milletvekili ve Anayasa Profesörü Süheyl Batum ise, Yeni Anayasa konusunda kavramlar üzerinde iyi durulması gerektiğini hatırlatırken, "Türkiye`de sorun anayasa yapmak değil; AK Parti birileri tarafından okşanarak, `aferin oğlum bunu sen yaparsın` diyerek ve Ortadoğu`da, `sen bunu yaparsın2 diyen faşist bir toplum oluşturulmaya çalışılıyor. Biz 2011 yılındaki yeni anayasa çalışmalarına CHP olarak destek vereceğiz. Biz gerçek anlamda demokrasi istiyoruz. Türkiye`de herkesin yeni anayasakonusunda bir taslağı ve planı var. CHP olarak ta bizde bu konudaki taslağımız sunduk ve ilan ettik ama bir tek gazetede yayınlanmadı. Şunu açık söylüyorum yandaşların, basının yeni anayasa istediği falan yok. AK Parti de anayasa yapmayacak. Kesinlikle yapmayacak. Geçen yıl bu ülkede 26 maddelik anayasa çıkardılar da kimseye sordular mı? Biz demokratik bir anayasa istiyoruz ve Anayasanın yapılmasından kaçmıyoruz. Biz sadece Cumhuriyetin temel ilkesel değişikliklerine karşı çıkıyoruz ve bunu kabul etmiyoruz"dedi.

Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız ise konuşmasında, 1982 Anayasası`nın değişmesini isteyen ve en fazla mağdur olan kesimin kendileri olduğunu söylerken, "Şimdi ise biz anayasa değişikliğine karşıymışız gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor. AK Parti değişim istiyor biz ise, istemiyormuşuz gibi lanse ediliyor. Biz anayasa değişsin istiyoruz ama nasıl bir anayasa? Biz değişim istiyoruz ama bizim dışımızda günden oluşturuluyor. Bu anlamda bizler kendimizle bir özeleştiri yapmalıyız. Biz neyianlatamadık, nerede neyi yapamadık bunu da ele almalıyız" ifadelerine yer verdi.

Panel soru-cevap bölümüyle sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile