NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Açiklamasi 'Bu, Avrupa'nin On Yillardir Tanik Olmadigi Dayanilmaz Bir Vahsettir'

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg Açiklamasi 'Bu, Avrupa'nin On Yillardir Tanik Olmadigi Dayanilmaz Bir Vahsettir'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna’nin Bucha kentinden paylasilan görüntülerle ilgili yaptigi açiklamada, “Bu, Avrupa’nin on yillardir tanik olmadigi dayanilmaz bir vahsettir” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 6-7 Nisan’da Ukrayna kriziyle ilgili gerçeklesecek olan Disisleri Bakanlari toplantisinin öncesinde basin toplantisi düzenledi.

Rusya’nin önümüzdeki haftalarda daha fazla saldiri düzenleyebilecegini belirten Stoltenberg, “Simdi yeniden gruplanmak, yeniden silahlanmak için Kiev’de önemli bir askeri hareket görüyoruz. Odaklarini doguya kaydiriyorlar. Önümüzdeki haftalarda, Dogu ve Güney Ukrayna’da daha fazla Rus saldirisinin tüm Donbass’i almaya ve isgal altindaki Kirim’a bir kara köprüsü olusturmaya çalismasini bekliyoruz. Bu, savasin çok önemli bir asamasidir” dedi.

“Sivilleri hedef almak savas suçudur”

Ukrayna’daki dehset verici görüntüler hakkinda da konusan Stoltenberg, "Bucha ve diger yerlerde öldürülen sivillerin korkunç görüntülerini hepimiz gördük. Bu, Avrupa’nin on yillardir tanik olmadigi dayanilmaz bir vahsettir. Sivilleri hedef almak ve öldürmek bir savas suçudur. Bu vahsetin sorumlulari adalete teslim edilmelidir. NATO müttefikleri, Birlesmis Milletler ve Uluslararasi Ceza Mahkemesi araciligiyla yürütülen sorusturmalari destekliyor" açiklamasinda bulundu. NATO’nun Ukrayna’ya destek vermeye devam edecegini de söyleyen Stoltenberg, "Müttefikler, tanksavar silahlari, hava savunma sistemleri ve diger teçhizatlar da dahil Ukrayna’ya daha fazla destek saglamaya kararli. Müttefikler ayrica insani yardim ve mali yardimlari artirdi" diye konustu.

NATO’nun siber güvenlik yardimi saglamaya çalisacagini kaydeden Stoltenberg, "NATO ayrica, Ukrayna’nin kimyasal ve biyolojik tehditlere karsi korunmasina yardimci olmak için siber güvenlik yardimi ve ekipmani saglamaya çalisacak" ifadelerini kullandi. Stoltenberg ayrica, "Gürcistan ve Bosna-Hersek dahil Rusya’nin tehditlerine ve müdahalelerine karsi savunmasiz olan NATO’nun diger ortaklari için de daha fazlasini yapmaya karar verecegimizi umuyorum" dedi.

“Ukrayna Disisleri Bakani Kuleba katilacak”

Finlandiya, Isveç, Gürcistan ve Avrupa Birligi’nin masada olacagi toplantiya Ukrayna Disisleri Bakani Dmitro Kuleba’nin da katilacagini bildiren Stoltenberg, "Persembe günü Ukrayna Disisleri Bakani Dmitro Kuleba da bize katilacak. Kiev’in Moskova ile müzakereleri de dahil olmak üzere en son gelismeler hakkinda bizi bilgilendirecek" diye konustu.

NATO’nun Asya-Pasifik ortaklariyla isbirliginin güçlendirilmesi gerektigini de söyleyen Stoltenberg toplantiya Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Kore Cumhuriyeti’nin katilacagini ekleyerek, “Çin’in Rusya’nin saldirganligini kinamak istemedigini ve uluslarin kendi yolunu seçme hakkini sorgulamak için Moskova’ya katildigini görüyoruz. Otoriter güçlerin kurallara dayali uluslararasi düzeni geri plana ittigi bir dönemde, demokrasilerin bir arada durmasi ve degerlerimize sahip çikmasi daha da önemlidir. Dolayisiyla, NATO’nun Asya-Pasifik ortaklarimizla silah kontrolü, siber, hibrit ve teknoloji gibi alanlar dahil isbirligini derinlestirme konusunda anlasmaya varacagimizi umuyorum. Birlikte daha yakin çalismak hepimizi daha güvenli ve emniyetli hale getirecek” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile