Nato, Libya`dan Çekiliyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi dün Libya`da NATO birlikleri tarafından yürütülen askeri operasyonu sona erdirdiğini duyurdu.

15 üyeli Güvenlik Konseyi, oybirliğiyle askeri operasyonu ve Libya`nın uçuşa yasak bölge olmasını sağlayan BM kararını bitirdi. BM üye ülkeleri ayaklanan sivilleri korumak üzere gerekli bütün önlemleri almak üzere operasyona 7 ay önce başlamıştı.

Alınan kararın ardından NATO ve diğer ülkeler, Libya`daki sivilleri korumak iddiasıyla Kaddafi güçlerine hava saldırılarında bulunmuştu. Daha önce askeri operasyon hakkında çekinceleri olduğunu belirtmiş olan Rusya`nın BM nezdindeki daimi temsilcisi Vitaly Churkin, operasyon sırasında kararın pek çok kez ihlal edildiğini belirterek "Eğer Güvenlik Konseyi`nin uluslar arası barış ve güvenlik için etkin biçimde çalışmasına devam etmek istiyorsak Libya deneyiminden ciddi dersler çıkarmalıyız" dedi.

Fransa`nın BM nezdindeki daimi temsilcisi Gérard Araud ise iddia edilen ihlallerden biri olan Libyalı isyancılara silah verilmesinin yasadışı olmadığını kaydetti. Kararın OP4 maddesinde bazı durumlarda silah sağlanabileceğini belirten Araud, gerçekte ne olduğunu anlamak için bir araştırma yapılacağını ve tarihçilerin karar vereceğini vurguladı.

ABD`nin BM nezdindeki daimi temsilcisi Susan Rice Kaddafi güçlerinin kendi halkına karşı saldırgan tutumunu engellemek için hava gücü ve hava saldırıları kullanılmasının Konsey`de tartışıldığını hatırlattı ve "Yanlış yönlendirilmiş olduğumuzu iddia etmek yanlıştır" dedi.

Dünkü karara göre NATO`nun yetkisi ve uçuşa kapalı bölge kararı 31 Ekim`de yerel saatle 11.59`da bitecek. Alınan kararda konsey, Libya`daki pozitif gelişmeleri memnuniyetle karşıladığını belirterek ülkenin artık "demokratik, barışçı ve müreffeh bir gelecek" için daha fazla umut vaat ettiğini kaydetti.

Kararda konsey, kapsayıcı ve temsil kapasitesi yüksek bir geçiş hükümetinin kurulması ve bu hükümetin demokrasi, iyi yönetim, hukukun üstünlüğü, ulusal uzlaşma, insan hakları ile temel haklara saygı duyma ilkeleriyle temellenmesi gerektiğini vurguladı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile