'Navigasyon'la tümör arıyorlar

'Navigasyon'la tümör arıyorlar

Nöroşirürji Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Cengiz Kuday, Navigasyon'un derin tümörlerde, tümörün yerini bulmak için kullanıldığını belirtti.

Nöroşirürji Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Cengiz Kuday, beyin ameliyatlarının beynin hiçbir hücresine zarar vermemek için çok ufak yapılar üzerinde çalışmayı gerektirdiğini belirterek, ''Ameliyatlarda navigasyon kullanıyoruz. Navigasyon derin tümörlerde, tümörün yerini bulmak için kullanılıyor. Tıpkı araçlarda bulunan ve yön gösteren navigasyon gibi bu da bize yol gösteriyor'' dedi.

Kuday, beyin tümörlerinin ''en çok korkulan tümörler'' arasında geldiğini söyledi.

Türkiye'de her yıl yaklaşık 12 bin kişide beyin tümörü görüldüğünü belirten Prof. Dr. Kuday, ''Bunun yarısı vücudun başka bir yerindeki tümörün beyne sıçramasından (metastatik), diğer yarısı da beynin kendi hücresel yapısından kaynaklanıyor. Her kanserli 4 hastanın birinde beyin tümörü görülme ihtimali var. Her beyin tümörü ise kötü huylu değil'' dedi.

Günümüzde tıp teknolojisinin gelişmesi ile beyin tümörü tedavisinde önemli gelişmeler kaydedildiğini anlatan Kuday, bu teknoloji sayesinde her beyin tümörünün ameliyat edilebileceğini vurguladı.

Cengiz Kuday şöyle devam etti:

''Tüm beyin tümörlerini ne olursa olsun ameliyat ederiz. Çok kötü bir tümör cinsi olduğunu gördüğümüz halde, bildiğimiz halde niye ederiz? Çünkü ameliyat sonucu, en kötü tümörde bile kişiden kişiye değişir. Bugün çıkaramayacağımız tümör yok. Ama hangi tümörü çıkarıp çıkaramayacağımıza biz karar veririz. Beyin cerrahisi alanında kullanılan gelişmiş MR'lar var. Beyinin yapısını, bölümlerini ve tümörün yerini görebiliyoruz. Bu sayede ameliyatta nereye dokunup nereye dokunmayacağımızı biliyoruz ve çok az zararla ameliyatlardan çıkabiliyoruz. Bu teknoloji ülkemizde var. Değişik bir MR şeklidir bu. Yakın bir zamanda da sadece şekline bakarak, biyopsi almadan tümörün cinsini söyleyebileceğiz.''

''Günümüzde sadece teşhiste değil tedavide de önemli aşamalar katedildi'' diyen Prof. Dr. Cengiz Kuday bunun da hastaların yaşam süresine önemli katkı sağladığını belirtti.

Farklı tedavi şekilleri ve tedavi modelleri olduğunu anlatan Kuday, ''Eskiden çok kötü dediğimiz tümörlerin içinde bile kendi aralarında sınıflandırma var, bu sınıflandırmalara göre de tedavi neticeleri farklı. Eskiden 8 ay yaşayacak dediğimiz hastalar ,tümörlerin kendi içinde sınıflandırması olduğu için bazı ilaçlara cevap veriyorlar ve uzun yaşayabiliyorlar'' diye konuştu.

Beyin cerrahisinde ameliyatların artık mikroşirürji denilen özel mikroskoplarla yapıldığına işaret eden Kuday, şu bilgiyi verdi:

''Beyin ameliyatları beynin hiçbir hücresine zarar vermemek için çok ufak yapılar üzerinde çalışmayı gerektiriyor. Bu çalışmaya imkan veren mikroskoplar ve özel aletler var artık. Ayrıca ameliyatlarda navigasyon kullanıyoruz. Navigasyon derin tümörlerde, tümörün yerini bulmak için kullanılıyor. Tıpkı araçlarda bulunan ve yön gösteren navigasyon gibi bu da bize yol gösteriyor. Bu teknolojiler sayesinde beyin tümörlerinde yaşam süresinin uzadı.''

BEYİN TÜMÖRÜ ÇOCUKLARDA DA SIK GÖRÜLÜYOR

Prof.Dr. Cengiz Kuday, özellikle 6-9 yaş arası çocuklarda beyin tümörünün sık görüldüğüne dikkati çekti. Bununla ilgili, pek çok neden ileri sürüldüğünü kaydeden Kuday, ''Örneğin cep telefonu beyin tümörü yapar mı? Radyasyon yapar mı? Baz istasyonları yapar mı? Bazı kimyasal, kanserojen etmenler yapar mı? Bunlar bize en çok sorulan sorular. Öyle kanıtlanmış bir veri yok'' dedi.

Prof. Dr. Kuday, çocuklardaki beyin tümörü belirtilerinin büyüklerden farklı olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

''Çocuklarda belirtiler daha çabuk ortaya çıkabiliyor. Nedir bu belirtiler? Epilepsi nöbetleri, durdurulamayan baş ağrısı, durdurulamayan kusmalar, davranış bozuklukları, tümörün yerleştiği yere göre (motor) hareket bozuklukları. Veya tümörün yerine göre denge bozuklukları.''
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile