Nazarbayev, 32 Yaşında 7 Çocuk Sahibi Olan Anneyi Ödüllendirdi

Nazarbayev, 32 Yaşında 7 Çocuk Sahibi Olan Anneyi Ödüllendirdi

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, 32 yaşında 7 çocuk annesi olan Samal Makatova’ya ‘Altın Alka ‘devlet nişanını takdim etti.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Nazarbayev, annenin çok üzerindeki etkisini anlattı. Makatova’ya devlet nişanını takdim eden Kazak lider Nazarbayev, valilere yeni gönderdiği bir talimatta çok çocuklu annelerin ödüllendirilmesini istediğini aktardı. Kadınlara Allah(c.c) tarafından çocuk doğurmak gibi kutsal bir görevin verildiğini söyleyen Nazarbayev, ülkesinde nüfus artışının sağlıklı bir şekilde devam ettiğini dile getirdi.
Teknoloji çağında artık çocukların ellerinden akılı telefonları düşürmediklerini, spora ve sanata olan ilginin gençler arasında azaldığını vurgulayan Nazarbayev, çocuk terbiyesi konusunda sadece okulların değil ailelerin de yükü üzerine alması gerektiğini kaydetti.

Kadınların toplumda ve politik hayatta daha aktif rol almaları gerektiğini ifade eden Nazarbayev, hali hazırda Kazakistan’da 260 kadın kaymakamın görev yaptığını, devlet kurumlarında idarecilerin yüzde 55’nin kadın olduğunu bu konuda dünya ortalamasının ise yüzde 21 olduğunu kaydetti.

Akorda Sarayı’nda gerçekleşen törene Kazakistan’da ki farklı meslek gruplarını temsil eden kadınlar katıldı.

2012 Londra Olimpiyatları’nda Kazakistan’a altın madalya kazandıran Svetlana Podobedova ve Cumhurbaşkanı arasındaki diyalog salondakileri güldürdü. Olimpiyat şampiyonunun gelecek planlarını soran Nazarbayev’e Podobedova, çevresindekilerin kendisi gibi güçlü bir Kazak batırı(kahraman asker) ile evlenmesini istediklerini kaydetti.

Podobedova’nın bu yıl 7 Temmuz’da evleneceğini söylemesi üzerine Nazarbayev, yardımcılarına dönerek,” not alın kutlayalım” dedi.

Kazakistan üniversite gençliğini temsilen törene katılan Almatı’da faaliyet gösteren Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencisi Nazifa Baktıbayeva, etkinlikte üniversitesini temsil etmenin mutluğunu yaşadığını dile getirdi. Uluslararası olimpiyatlarda Kazakistan’ı temsil ederek ödüller kazandığını, NASA’dan burs teklifi aldığını kaydeden Baktıbayeva, tercihini Kazakistan’da okumaktan taraf yaptığını ve şu anda Süleyman Demirel Üniversitesi’nde okumaktan memnun olduğunu söyledi.

Bahtıbayeva, gelecekte ise Kazakistan’ın ilk kadın astronotu olmak istediğini kaydetti.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Svetlana Podobedova, bir yanda Temmuz ayındaki düğünü için diğer yanda ise 2014 yılında Astana’da yapılacak halter şampiyonasına hazırlık yaptığını kayd etti.
Kazakistan gazetecilerini temsilen törene katılan Dil Dergisi yayın yönetmeni ve beş çocuk annesi Nurgul Karagoyşina ise Kazakçanın devlet dili olmasında ailedeki eğitiminin önemine bir kez daha dikkat çektiğini ifade etti.

Karagoyşina, bugünkü kutlamanın Kazak halkının ve Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in kadınlara, annelere ve kız çocuklarına verdiği değerin bir sembolü olduğunu söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile